396
| shutterstock

Επιτέλους, τέλη περιαγωγής, τέλος!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 18:20

Επιτέλους, τέλη περιαγωγής, τέλος!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 18:20

Επιτέλους τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα δεδομένα του κινητού όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Υστερα από χρόνια προεργασίας, συμφωνιών και αντιδράσεων, από τις 15 Ιουνίου όλοι οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ (όπως επίσης και σε Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους με χρεώσεις ίδιες όπως και στη χώρα τους (στη συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνονται η Ελβετία, το Μονακό και η Ανδόρα).

Οι ευρωπαίοι χρήστες είναι περίπου 754 εκατομμύρια και αναμένεται να επωφεληθεί περίπου το ένα τρίτο, με ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. Aποτέλεσμα που είναι η κατάληξη μίας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και η οποία ήδη είχε επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις roaming.

Η οδηγία «roam like at home», ή, «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας» αφορά όσους ταξιδεύουν περιστασιακά εκτός της χώρας τους. Και το «περιστασιακά» έχει σημασία. Σημαίνει ότι για να μπορέσει οποιοσδήποτε που ταξιδεύει εντός της ΕΕ να επωφεληθεί της περιαγωγής με «εθνική χρέωση» θα πρέπει να κάνει περισσότερη χρήση του κινητού του εντός της χώρας του. Οπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ το μέτρο «δεν προορίζεται για χρήση σε καθεστώς διαρκούς περιαγωγής». Πρέπει λοιπόν κανείς να παραμένει περισσότερο στη χώρα του απ’ ό,τι στο εξωτερικό, ή να χρησιμοποιεί το κινητό του περισσότερο στη χώρα του απ’ ό,τι στο εξωτερικό για να έχει περιαγωγή σε εθνικές τιμές. Αυτό κατά την ΕΕ θεωρείται «εύλογη χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής».

Αν αντίθετα η κάρτα sim χρησιμοποιείται μονίμως στο εξωτερικό, τότε η εταιρεία τηλεφωνίας έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόσθετες χρεώσεις. Επίσης παρότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στον όγκο των κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων υπάρχουν όρια στη χρήση δεδομένων σε εγχώριες τιμές, που καθορίζονται ανάλογα με το είδος της σύμβασης του χρήστη.

Αν ο χρήστης υπερβεί έναν «εύλογα μεγάλο όγκο περιαγωγής δεδομένων» σε εγχώριες τιμές, μπορεί να ζητηθεί από αυτόν η καταβολή πρόσθετης χρέωσης «η οποία θα ισούται με το ανώτατο όριο τιμών χονδρικής για δεδομένα: 7,70 ανά GB το 2017 συν ΦΠΑ».

Επιπλέον οι εταιρείες μπορούν να παρέμβουν αν αντιληφθούν παράνομη χρήση, όπως το να προμηθευτεί κάποιος sim από χώρες που οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες για να τις χρησιμοποιήσει σε χώρες με υψηλότερες χρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι το μέτρο εισάγεται για πρώτη φορά όσοι ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα καλό είναι να ενημερωθούν για τις αλλαγές στις χρεώσεις από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με την οποία είναι συμβεβλημένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...