328
Φωτογραφία από ένα από τα τελευταία, ένοπλα μάλιστα, επεισόδια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου |

Επιτέλους: Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 11:56
Φωτογραφία από ένα από τα τελευταία, ένοπλα μάλιστα, επεισόδια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
|

Επιτέλους: Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2024, 11:56

Με πρόσφατα (και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα) τα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος γιατρών ή/και μελών νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, συμπεριελήφθη άρθρο που βάζει τέλος στην ατιμωρησία των δραστών τέτοιου είδους επιθέσεων και προπηλακισμών.

Συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Το αυτό θα ισχύει εφεξής και για τους νταήδες γονείς σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι ο οποίοι με φωνασκίες, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή/και μαθητών, διαταράσσουν τη λειτουργία τους.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια:

«Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους.

»Ακούμε κριτική ( από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...