350
| SOOC

Επεισόδια στα Προπύλαια για το νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:07

Επεισόδια στα Προπύλαια για το νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:07

Φοιτητικές ενώσεις και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κατέβηκαν την Πέμπτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια για το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, για το νέο καθεστώς εισαγωγής και την προστασία των ΑΕΙ της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης επικράτησε ένταση, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές. Κλειστός λόγω της κινητοποίησης ήταν από τις 10 το πρωί, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια, όπου και τελικά διαλύθηκαν.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του αξιώνει την άμεση απόσυρσή του, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και εξουσιαστικές πρακτικές από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, τονίζεται χαρακτηριστικά, υλοποιεί τον μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα πανεπιστήμια και στο πλαίσιο αυτό το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης».

Στο μπρίφινγκ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων.

Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που οριοθετούν τη σχέση των φοιτητών με το πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης.

Η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Συνιστά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία «εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ανοίγει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας τον δρόμο για την κορυφή που αξίζουν και μπορούν να κατακτήσουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...