425
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ενώ ανακοινώνει από τη Βουλή την αλλαγή του «παρών» σε «ναι» για τα Rafale | ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Χάθηκαν» στις επιφυλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά είπαν «ναι» στα Rafale!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 14:56
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ενώ ανακοινώνει από τη Βουλή την αλλαγή του «παρών» σε «ναι» για τα Rafale
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Χάθηκαν» στις επιφυλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά είπαν «ναι» στα Rafale!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 14:56

Επειτα από διαδοχικά μπρος – πίσω και τις παροτρύνσεις να επιστραφεί ως απαράδεκτη στους Γάλλους η σχετική σύμβαση, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» στη Βουλή για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale , διατηρώντας, όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Tσίπρας, τις επιφυλάξεις του και αποποιούμενος «κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί  να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον».

Αφού ταλαντεύτηκε για ένα ακόμη «παρών» σε θέμα που αφορά τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε τελικά τη στάση του σε «ναι», αν και, όπως είπε ο Γιώργος Τσίπρας, «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον».

«Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ, θα ψηφίσουμε υπέρ», θέλησε να πείσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί  να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Ομοίως υπεραμύνθηκε και του «παρών» που είχε δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στο κομμάτι των αμυντικών δαπανών, γιατί, όπως απλοϊκά είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».

Προηγουμένως ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σχολίασε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η στάση του «“παρών” σήμερα στη Βουλή σημαίνει “απών” από την εθνική συνεννόηση.

«Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση. Το ερώτημα είναι αν επιλέγει κανείς τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στην εθνική γραμμή του εθνικού συμφέροντος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα μαχητικά Rafale αποτελούν για την Αμυνα της χώρας ό,τι «το εμβόλιο για την πανδημία», καθώς «η προσθήκη τους αλλάζει τους όρους απέναντι σε εκείνους που εκστομίζουν καθημερινά απειλές και προκλήσεις» εναντίον της χώρας μας.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του «προσέρχεται με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας».

Παράλληλα, όμως, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τη διασφάλιση της συμμετοχής της στο υποεπισκευαστικό έργο και ζητώντας να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.

«Οχι» στη σύμβαση είπε ο Νίκος Παπαναστάσης από το ΚΚΕ,  ενώ τη σύμβαση καταψηφίζει και το ΜέΡΑ25, όπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...