353
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου. Να σχεδιάζει τον ανασχηματισμό; | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επανήλθαν τα σενάρια για ανασχηματισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 09:59
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου. Να σχεδιάζει τον ανασχηματισμό;
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επανήλθαν τα σενάρια για ανασχηματισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 09:59

Έχουν περάσει 53 ημέρες από τότε που (εδώ) ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα —αυτές που είχαν περιγραφεί ως διορθωτικές κινήσεις για να μην ειπωθεί η λέξη «ανασχηματισμός»— αλλά τώρα η λέξη επιστρέφει.

Θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανασχηματισμό; Και πότε; Η συζήτηση επανέρχεται επειδή το timing «βοηθά»: το κυβερνητικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2019, σχεδιάστηκε για μια άλλη χώρα, τα γεγονότα άλλαξαν δραματικά το σκηνικό. Υπουργοί που ανέλαβαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και τα υπηρέτησαν λίγο ως πολύ ικανοποιητικά, επελέγησαν σε άλλο πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο —το καλοκαίρι του 2019 και της αισιοδοξίας, δεν έχει καμία σχέση με το φθινόπωρο του 2020, του κορονοϊού, της ύφεσης και της απειλής ενός νέου lockdown. Αλλωστε σε κάποια σημεία η κυβερνητική λειτουργία έδειξε να πάσχει και το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στις 7 Σεπτεμβρίου στη Βουλή (εδώ) για λάθη που έγιναν κυρίως τον περασμένο Ιούλιο όταν υπήρξε αδικαιολόγητος εφησυχασμός ως προς την πανδημία.

Έτσι, επανέρχεται και η συζήτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό, τον οποίο μάλιστα κάποιοι τοποθετούν αρκετά σύντομα ίσως και μέσα στον Οκτώβριο, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, όταν και τα ελληνοτουρκικά θα έχουν μπει σε κάποιες πιο στέρεες ράγες.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος στο «Στίγμα» στα «Νέα Σαββατοκύριακο»:

Του προέδρου Κυριάκου του έχουν πέσει πολλά στο κεφάλι το τελευταίο διάστημα, και διαπιστώνει επίσης ότι σε αρκετά σημεία ο κρατικός μηχανισμός, δεκαπέντε μήνες μετά τις εκλογές του 2019, έχει αρχίσει και ρετάρει. Οτι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών, αλλά υπάρχει και τέλμα σε διάφορα που έχουν ξεκινήσει. Και τι σκέφτεται να κάνει; Μα ό,τι και κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον ρόλο του, και το αξίωμά του: ανασχηματισμό.

Πολυφορεμένο το ρουχαλάκι, δεν λέω, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Και οι πληροφορίες που έφτασαν στα αφτιά μου, επιμένουν πως ο πρόεδρος Κυριάκος θα το επιχειρήσει το εργόχειρο, σε λιγότερο από έναν μήνα – εκεί κατά τις 15 Οκτωβρίου. Και θα είναι ανασχηματισμός πραγματικός, όχι τα διμήνου πασαλείμματα. Για να μηδενίσει το κοντέρ, λέει, και να αντλήσει δυνάμεις για τον (πολύ) δύσκολο χειμώνα που επέρχεται. Χειμώνα της ύφεσης, της πανδημίας και των lockdown…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...