656
Οπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, πρόσωπα κύρους θα απαρτίζουν το νέο δ.σ. | INTIMEnews

Eντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για τη νέα διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 09:22
Οπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, πρόσωπα κύρους θα απαρτίζουν το νέο δ.σ.
|INTIMEnews

Eντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για τη νέα διοίκηση στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2022, 09:22

Το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά την απόφαση καθαίρεσης του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας.

Σε δηλώσεις της το πρωί της Δευτέρας στο Μega, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου, τα οποία θα είναι πρόσωπα κύρους.

«Πρέπει -τόνισε-  να αλλάξει η κατάσταση αυτή, πρέπει να μπει μέσα μία διοίκηση η οποία έχει την γνώση και την τεχνογνωσία από την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι».

«Εγνωσμένου κύρους»

«Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν στο δ.σ. είναι εγνωσμένου κύρους, που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, διευκρινίζοντας ότι η προσωρινή αυτή διοίκηση, με βάση την πρόνοια του νόμου, θα είναι για ένα χρόνο.

Ο κ. Κοντογεώργης δευκρίνισε επίσης, πως δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς την «Κιβωτό». «Το 95% προέρχεται από ιδιώτες», εξήγησε, «αλλά δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει για αυτά τα παιδιά».

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης χαρακτήρισε «στρέβλωση» την παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα.

«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα είναι στρέβλωση. Στις περισσότερες χώρες ως καταλληλότερο μέτρο επανένωσης είναι η αναδοχή ή η επιστροφή στις οικογένειες. Κάτι που έχει διπλασιαστεί τελευταία» , σημείωσε με κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Αναφορικά με το μέλλον των δομών και τον έλεγχο σε αυτές, η υφυπουργός επεσήμανε ότι «το πλαίσιο έχει αλλάξει και το αλλάξαμε ακριβώς για να μπουν κανόνες. Βάλαμε στο τέλος Μαΐου του 2022 τις προδιαγραφές για να γίνονται έλεγχοι».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε εξάλλου πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα εάν στην «Κιβωτό» υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών και κατά πόσο ή εάν έχουν γίνει οικονομικές ατασθαλίες.

Τα στόματα άνοιξαν μετά την υπόθεση της «Κιβωτού», ήταν η εκτίμησή της, και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές.

Καταλήγοντας η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση του 40% των παιδιών που ζούσαν σε δομές.

Στόχος -τόνισε σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΑΝΤ1- είναι «να διασφαλίσουμε κανόνες για το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά που βρίσκονται σε όποια δομή στην Ελλάδα»,  κάνοντας λόγο και για «ηθικό ζήτημα γιατί τα ιδρύματα καθυστερούν την αποϊδρυματοποίηση»:

«Ακόμη και το καλύτερο ίδρυμα έχει “κακοποιητική συμπεριφορά” γιατί το παιδί μεγαλώνει με διαφορετικούς ανθρώπους που δουλεύουν 8ώρα και εναλλάσσονται», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος αρχίζει και μιλάει, έχει αρχίσει και σπάει αυτός ο φόβος και έτσι από την στιγμή που μιλάει, είμαστε μπροστά σε «τέρατα», αλλά δεν πρέπει αυτό να μας φοβίζει, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μετά την «Κιβωτό» και άλλες αντίστοιχες αποκαλύψεις.

Μαρτυρία για τη δομή στη Χίο

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο δικηγόρος της οικογένειας μίας 14χρονης σήμερα κοπέλας, η οποία από το 2018 βρέθηκε με εισαγγελική εντολή στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο.

Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος μίλησε για σφιχτό εναγκαλισμό των δικαστικών αρχών με την «Κιβωτό του Κόσμου», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς νόμιζαν ότι είναι “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Όποια έγγραφα ή μαρτυρίες ήταν από την “Κιβωτό του Κόσμου” θεωρείται θέσφατο για τους δικαστές».

«Η υπόθεση [της 14χρονης σήμερα κοπέλας] έφθασε στον Αρειο Πάγο, που δεν δικαίωσε τον πατέρα. Εγραψα τότε μία επιστολή στον πατέρα Αντώνιο, επικαλούμενος την φιλανθρωπία του, ώστε να επιτρέπει σε πατέρα και γιό να επισκέπτονται το κορίτσι στην δομή της Χίου. Η απάντηση ήταν μετά από έναν μήνα, το κορίτσι να φύγει από την “Κιβωτό του Κόσμου” και να πάει σε άλλη δομή, εκτός της “Κιβωτού”, στην Παλλήνη Αττικής», υποστήριξε, χωρίς πάντως να αναφερθεί στους λόγους που βρέθηκε να φιλοξενείται στη δομή το κορίτσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...