330
Το εύρημα του Προεδρικού Μεγάρου | .

Εντοπίστηκε το χαμένο κασπό των ανακτόρων Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 19:51
Το εύρημα του Προεδρικού Μεγάρου
|.

Εντοπίστηκε το χαμένο κασπό των ανακτόρων Τατοΐου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 19:51

Με ανακοίνωσή του (ημερομηνίας 8ης Μαρτίου) το υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο χαμένη θήκη για γλάστρες (κασπό) που προέρχεται από το ανάκτορο Τατοΐου. Η πλήρης ανακοίνωση:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ότι εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το ‘χαμένο’ από τα τέσσερα ιστορικά κασπό, τα οποία κοσμούσαν τους κήπους του Ανακτόρου, στο Τατόι. Το κασπό του Προεδρικού Μεγάρου θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να συντηρηθεί. Στη συνέχεια, θα επιστραφεί στο Προεδρικό Μέγαρο και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στους κήπους του τ. θερινού ανακτόρου θα μεταφερθεί στο Τατόι για να επανατοποθετηθεί στη θέση του.

»Σημειώνεται ότι τα τρία κασπό που βρίσκονταν για χρόνια στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο, για να συντηρηθούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Τα τρία κασπό του Τατοΐου

»Ολα τα κασπό, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στο Παρίσι, με ειδική παραγγελία, φέρουν το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’. Αποτελούνται από 6 τμήματα σιδήρου τα οποία  συγκρατούνται με εσωτερικά στεφάνια, ενώ στις άκρες φέρουν κεφάλι ζώου που αναπαριστά λιοντάρι όπως και φυτικό διάκοσμο από σμάλτο. Τα κασπό αποτελούσαν μέρος του διακόσμου του ανακτορικού κήπου, τοποθετημένα εκατέρωθεν της κλίμακας η οποία τώρα οδηγεί στην πισίνα. Αργότερα αντικαταστάθηκαν από τα υφιστάμενα μαρμάρινα. Το ένα, από τα τρία τα οποία βρέθηκαν στο Τατόι, φέρει σημάδια πυροβολισμών επί του εμβλήματος.

»Δύο, ακόμη, όμοια κασπό κοσμούσαν και το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων των Αθηνών, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Εκτίθενται, σε άριστη κατάσταση, στον δεύτερο όροφο, στην εσωτερική, εμπρόσθια κλίμακα του Κοινοβουλίου, η οποία οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

»Σύμφωνα, με τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, τέσσερα ακόμη κασπό φυλάσσονται στις αποθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής.

»Τα υπόλοιπα τρία κασπό, αφού συντηρηθούν θα φυλαχθούν σε ασφαλές μέρος. Θα τοποθετηθούν στη θέση τους, μετά την αποκατάσταση του ανακτόρου και τον επανασχεδιασμό των κήπων του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News