693
Ο Νατζίμπ Ραζάκ καταφθάνει στο ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λαμπούρ την Τρίτη (28/7) | REUTERS

Ενοχος ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας για την κλοπή 4,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 17:45
Ο Νατζίμπ Ραζάκ καταφθάνει στο ανώτατο δικαστήριο της Κουάλα Λαμπούρ την Τρίτη (28/7)
|REUTERS

Ενοχος ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας για την κλοπή 4,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 17:45

Ενοχος για όλες τις κατηγορίες εις βάρος του βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, στην πρώτη από τις πέντε δίκες που σχετίζονται με το σκάνδαλο των δισεκατομμυρίων που εξαφανίστηκαν από τα ταμεία της 1MDB, ενός κρατικού ταμείου που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής χώρας.

Φυσικά, τα χρήματα δεν κατέληξαν στις υποδομές της Μαλαισίας, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ενός υπερπολυτελούς mega-yacht, ενός πίνακα του Πικάσο, ακόμη και για τη χρηματοδότηση μιας πασίγνωστης χολιγουντιανής παραγωγής, μεταξύ άλλων.

Η πισίνα του υπερπολυτελούς σκάφους Equanimity (Burgess)

Ο Νατζίμπ κρίθηκε ένοχος και για τις εφτά κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα χρήματος από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και πλέον αντιμετωπίζει 12 χρόνια φυλάκισης και καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 210 εκατ. ρινγκίτ (39 εκατ. δολάρια).

Ομως, ο 67χρονος δεν πρόκειται να μείνει άπρακτος, περιμένοντας απλώς την εξέλιξη των επόμενων νομικών αναμετρήσεων. «Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να καθαρίσω το όνομά μου» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook και συνέχισε λέγοντας: «Οποια και αν είναι η απόφαση αύριο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, ύστερα από αυτό θα πάμε στο εφετείο, είμαι έτοιμος»

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς στα θέματα της Μαλαισίας, δεν αποκλείεται το εφετείο να δικαιώσει τον Νατζίμπ. Μπορεί το σκάνδαλο 1MDB να απομάκρυνε τόσο τον Νατζίμπ, όσο και το κόμμα του, UMNO, από την εξουσία το 2018, όμως δύο χρόνια αργότερα, ο 67χρονός είναι βουλευτής και το UMNO είναι το κυβερνών κόμμα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως ο Νατζίμπ να μη βρεθεί ποτέ πίσω από τα σίδερα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, έγινε αναφορά σε μερικές από τις πλουσιοπάροχες δαπάνες του Νατζίμπ, όπως όταν κατάφερε να ξοδέψει 800.000 δολάρια σε ένα, μόνο, κοσμηματοπωλείο στην Ιταλία και άλλα 108.000 δολάρια σε μία μπουτίκ της Chanel, στη Χαβάη, λίγους μήνες αργότερα.

Ο πρώην μαλαισιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι παραπλανήθηκε από στελέχη της 1MDB και από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Τζο Λόου, με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι τα χρήματα που ξόδευε προέρχονταν από μία δωρεά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο οικονομικός σύμβουλος, επιχειρηματίας και αυτοαποκαλούμενος φιλάνθρωπος, Τζο Λόου, φαίνεται να απολαμβάνει την παρέα της Πάρις Χίλτον (Twitter)

Το 2016, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε πει ότι επρόκειτο για μία «πραγματική δωρεά», αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει αναφερθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση στα χρόνια που ακολούθησαν.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Νατζίμπ δεν γνώριζε για την πραγματική προέλευση των χρημάτων, αλλά η ανάμειξη του οικονομικού σύμβουλου που ανέφερε –του Τζο Λόου– στο σκάνδαλο θεωρείται σίγουρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο μόλις 29χρονος με το… babyface, που είναι γνωστός για τα πάρτι του και έχει φωτογραφηθεί με την Πάρις Χίλτον, είναι το «μυαλό» πίσω από την κλοπή 2 δισεκατομμυρίων από την 1MDB, που έπειτα στάλθηκαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη και τις Παρθένες Νήσους.

Μάλιστα, ο κοντινός συνεργάτης του Λόου, Ρίζα Αζίζ, χρηματοδότησε την αριστουργηματική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», που διηγείται την αληθινή ιστορία ενός χρηματιστή ο οποίος κατάφερε να «τσεπώσει» δισεκατομμύρια δολάρια, εις βάρος των πελατών του. Για τις συνεισφορές τους, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ευχαρίστησε προσωπικά τους δύο άνδρες, στην ευχαριστήρια ομιλία του για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, που κέρδισε στις χρυσές σφαίρες το 2013.

Λεονάρντο ντι Κάπριο και Τζο Λόου σε μία από τις εκδηλώσεις για την ταινία που χρηματοδότησε ο Μαλαισιανός, ίσως χρησιμοποιώντας κάποια από τα χρήματα που πήρε από την 1MDB

Μέχρι πρότινος, στην υπόθεση εμπλεκόταν και η Goldman Sachs, όμως η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων συμφώνησε να πληρώσει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Μαλαισίας, με αντάλλαγμα την απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος της για την ανάμειξή της στο σκάνδαλο της 1MDB.

Σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά ότι συνολικά πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια κλάπηκαν από το ταμείο της 1MDB και πέρασαν στα χέρια του Νατζίμπ και των συνεργατών του, ενώ φημολογείται ότι 700 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από το ταμείο στον προσωπικό λογαριασμό της συζύγου του Νατζίμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...