266
Η Δημοκρατική Μέριλιν Λαντς, υπέρμαχος του δικαιώματος στην έκτρωση, εξελέγη στη Βουλή της Αλαμπάμα | Michael S. Williamson/The Washington Post via Getty Images

ΗΠΑ: Εμβληματική νίκη των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 18:16
Η Δημοκρατική Μέριλιν Λαντς, υπέρμαχος του δικαιώματος στην έκτρωση, εξελέγη στη Βουλή της Αλαμπάμα
|Michael S. Williamson/The Washington Post via Getty Images

ΗΠΑ: Εμβληματική νίκη των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 18:16

Μία εμβληματική νίκη σε τοπικό επίπεδο πέτυχαν οι Δημοκρατικοί στην παραδοσιακά συντηρητική Πολιτεία Αλαμπάμα, η οποία θεωρείται προπύργιο του Τραμπ. Η Μέριλιν Λαντς, ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων, κέρδισε τις ειδικές εκλογές για την τοπική πολιτειακή Βουλή και κατέκτησε την έδρα που εδώ και καιρό κατείχαν οι Ρεπουμπλικανοί.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πανηγύρισε την εκλογή της Λαντς θεωρώντας ότι δείχνει την αντίδραση των Αμερικανών στους ακραίους περιορισμούς που επέβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί στο θέμα των εκτρώσεων, και όχι μόνο.

Η εκλογή της Λαντς φανερώνει, κατά τους Δημοκρατικούς πάντα, και τη δυναμική του κόμματός τους εν όψει του εκλογικού ραντεβού του προσεχούς Νοεμβρίου. Η ίδια η εκλεγείσα δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι θέλουν κάτι διαφορετικό, αφού έχουν βαρεθεί να καταστρατηγούνται οι ελευθερίες των γυναικών».

Η Αλαμπάμα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, χωρίς να εξαιρεί τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που προκύπτουν από βιασμούς. Η εκλογική επιτυχία της Λαντς συνετελέσθη αρκετές εβδομάδες μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αλαμπάμα, λόγω της απόφασης του τοπικού Ανώτατου Δικαστηρίου που εξισώνει τα κατεψυγμένα έμβρυα με παιδιά.

«Πρόκειται για επίδειξη δύναμης από το κόμμα του Μπάιντεν», έγραψε η Corriere, «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Τώρα η Λαντς θα ζητήσει από τους Ρεπουμπλικανούς που πλειοψηφούν στην τοπική Βουλή κάποιον συμβιβασμό ώστε να χαλαρώσουν τα αυστηρά μέτρα κατά των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα».

Η Λαντς έχει μιλήσει για την προσωπική της εμπειρία στο θέμα των αμβλώσεων, αφού ήθελε να κάνει νόμιμη έκτρωση όταν ανακάλυψε ότι το έμβρυο δεν θα επιζούσε, όμως δεν μπορούσε να την κάνει στην Αλαμπάμα. Αναφέρθηκε επίσης σε ιστορίες άλλων γυναικών που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για να κάνουν την έκτρωση που επιθυμούσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...