375
|

Όταν δεν κολυμπάς, δεν σε νοιάζουν οι καρχαρίες

Σταύρος Θεοδωράκης Σταύρος Θεοδωράκης 16 Σεπτεμβρίου 2013, 11:47

Όταν δεν κολυμπάς, δεν σε νοιάζουν οι καρχαρίες

Σταύρος Θεοδωράκης Σταύρος Θεοδωράκης 16 Σεπτεμβρίου 2013, 11:47

Στις γαλλικές Άλπεις επανήλθαν οι λύκοι. Για πολλές δεκαετίες ήταν άφαντοι. Οι κτηνοτρόφοι τους πυροβολούσαν ή τους δηλητηρίαζαν και κάποια στιγμή υπήρξε η εκτίμηση ότι ο γκρίζος λύκος αφανίστηκε. Οι Γάλλοι τότε απαγόρευσαν το «κυνήγι» του και το σκηνικό αντιστράφηκε. Οι γκρίζοι λύκοι στις νότιες γαλλικές Άλπεις τα πέντε τελευταία χρόνια σκότωσαν πάνω από 20.000 πρόβατα. Ένας βοσκός λοιπόν που έχασε εκατοντάδες πρόβατα, ξέσπασε στα γαλλικά ΜΜΕ, εναντίον των «οικολόγων των πόλεων» που υπερασπίζονται τους λύκους και την αρκούδα. «Και οι καρχαρίες απειλούνται με αφανισμό. Να απελευθερώσουμε λοιπόν καρχαρίες στη Μεσόγειο. Εμείς οι βοσκοί είμαστε όλοι σύμφωνοι, άλλωστε κανείς από εμάς δεν κολυμπά». 

Ο σοφός βοσκός έχει δίκιο. Κάπως έτσι κινείται ο κόσμος. Όταν δεν κολυμπάς δεν σε νοιάζουν οι καρχαρίες και όταν δεν βόσκεις δεν σε νοιάζουν οι λύκοι και οι αρκούδες. Όπως όταν δεν είσαι Σύριος δεν σε νοιάζει ο Άσαντ και όταν δεν είσαι Τουρκμένος δεν σε νοιάζει ο Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. Μπορεί να κάνεις δηλώσεις ή διαδηλώσεις για τον άλφα ή βήτα δικτάτορα αλλά ουσιαστικά δεν σε νοιάζει. Δεν είσαι εσύ το θύμα τους. (Τι αστειότητα, αλήθεια, αυτές οι διαδηλώσεις ειρήνης στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης;).

Πάρτε το ελληνικό πρωτοσέλιδο και βάλτε το και αυτό στη σκέψη του βοσκού. Οι καθηγητές παρακαλούν τους μαθητές να κάνουν καταλήψεις για να τους σώσουν από την απεργία και η κυβέρνηση παρακαλεί τους μαθητές να μην κάνουν καταλήψεις για να τη σώσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. (Παρεμπιπτόντως: η Νέα Δημοκρατία μέχρι «χθες» υπερηφανευόταν ότι έριξε τον Παπανδρέου, τώρα που «πάει να τη ρίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ζητά την προστασία του… Συντάγματος;)

Αλλά όταν δεν έχεις παιδιά δεν σε νοιάζει αν οι καθηγητές απεργούν, όπως και όταν δεν είσαι καθηγητής δεν σε νοιάζουν οι περικοπές του υπουργείου Παιδείας. Οι συνδικαλιστές τόσα χρόνια αρνιόντουσαν την αξιολόγηση και άφησαν τα σχολεία να γίνουν προθάλαμοι φροντιστηρίων και τώρα τους φταίει η τρόικα. Και οι πολιτικοί αφού διόρισαν, απέσπασαν, μετέθεσαν κάθε πιθανό κι απίθανο ψηφοφόρο και σπατάλησαν όλους τους πόρους, τώρα τους φταίνε τα ΕΠΑΛ και τα Ολοήμερα.

Ό καθένας κλεισμένος στον μικρόκοσμό του, πολεμάει για τις θέσεις του και υπερασπίζεται τα «δικαιώματά» του, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των άλλων, αρνούμενος να δει τα όρια που θέτει η πραγματικότητα πολλές φορές και η φύση.
Και έτσι, τη μια αφανίζονται οι λύκοι και την άλλη τα πρόβατα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News