976
Ο Δημήτρης Παπανώτας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Εξι μέρες μετά τέθηκε εκτός | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτός ευρωλίστας ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Ποιος καταλαμβάνει τη θέση του

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/4/2024 16:00
Ο Δημήτρης Παπανώτας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Εξι μέρες μετά τέθηκε εκτός
|ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτός ευρωλίστας ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Ποιος καταλαμβάνει τη θέση του

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 15:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/4/2024 16:00

Στην πόρτα της εξόδου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγήθηκε τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά τις διαστάσεις που πήραν αντιδράσεις για τις -επιεικώς απαράδεκτες- δηλώσεις του για τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας.

Διότι όχι μόνο διογκώνονταν και μαζί τους η πίεση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή του, αλλά προέρχονταν και από δύο εκ των συνυποψηφίων του για την Ευρωβουλή, της Σοφίας Μπεκατώρο και της  Δώρας Τσαμπάζη, που εξέφρασαν ανοικτά τη δυσκολία που είχαν στη συνύπαρξη μαζί του.

Τη σχετική απόφαση υποχρεώθηκε τελικά να λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανώτας προκρίθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που διαφήμιζε τις τελευταίες εβδομάδες ο αρχηγός του κόμματος. Αφού πρώτα βέβαια μέτρησε και το γνωστό πολιτικό ζύγι για μία τέτοια παρέμβαση του προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να εξηγήσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά επέλεξαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους. Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέμβει για να μην φορτώσει ευθύνες αλλού…

«Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι λοιπόν το όνομα του κ. Παπανώτα θα απουσιάζει τελικά από την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτιου του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ποιος καταλαμβάνει τη θέση του

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος καταλαμβάνει τη θέση του Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι διδάκτωρ Βιολογίας και γιος της πρώην βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Παπακώστα η οποία είχε διατελέσει και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι επίσης μέλος του Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις, ζωγράφος, στιχουργός και ποιητής. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Η τριλογία της ζωής Μέρος Πρώτο: Οι Εποχές άλλαξαν» (2018), ενώ έχει συμμετάσχει με έργα τους σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Το θέμα Παπανώτα ήταν να συζητηθεί στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. Η απόφαση όμως ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, από την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Τσαμπάζη, η οποία αφού εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις επίμαχες δηλώσεις του, έκρινε ότι πρέπει να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε μάλιστα, πως δεν θεωρεί ότι υπήρξε κάποια παρέμβαση (βλ. κοπτοραπτική) στις δηλώσεις του παρολίγον «συντρόφου» Παπανώτα,  όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει, σε μια πρώτη προσπάθεια να βγει από τη δύσκολη θέση.

Την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «αυτό που πρέπει» με το θέμα Παπανώτα, εξέφρασε με τη σειρά της η επίσης  πρώην συνυποψήφιά του -και μπροστάρισσα στο κίνημα ΜeToo στη χώρα μας-  Σοφία Μπεκατώρου, σε μία δήλωση στα Παραπολιτικά 90,1 που δίχως άλλο μαρτυρούσε την μάλλον αμήχανη θέση της για το γεγονός ότι το όνομά της βρισκόταν στην ίδια λίστα με αυτό του πανελίστα της πρωινής ζώνης της ελληνικής τηλεόρασης.

«Ελπίζω ότι  θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα, θα σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του, να κάνει αυτό που πρέπει, διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται, όχι μόνο έχουν απαρχαιωμένες, αλλά είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και περιμένω μια απάντηση», είπε  στη  Νίκη Λυμπεράκη η χρυσή ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας και νυν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά η επίσημη θέση από την Κουμουνδούρου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω πηγών, ήταν να διαψεύσουν τις πληροφορίες περί αποπομπής Παπανώτα από την ευρωλίστα, με πρώτο και βασικό επιχείρημα ότι ήταν επαρκής η διευκρινιστική δήλωση στην οποία προέβη.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων από τις συνυποψήφιές του, όμως,  η απόφαση  από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φάνταζε μονόδρομος. Οπερ και εγένετο…

Αδωνις Γεωργιάδης: Ελπίζω απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Παπανώτα, ως μόνη διέξοδο για την Κουμουνδούρου, είχε ζητήσει από την πλευρά του, στη δική του παρέμβαση στο θέμα, ο  υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

«Απλά χωρίς καμμία άλλη πολιτική συζήτηση, μετά από αυτή του την δήλωση δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Για να καταλάβετε τί ισχυρίζεται, φέρτε στο νου σας, στην πρόσφατη δολοφονία της Κυριακής αυτά που λέει και σκεφθείτε σε ποιον ρίχνει την ευθύνη για τον θάνατο της…ντρέπομαι και να το γράψω…ελπίζω απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν και να πάμε παρακάτω», παρατήρησε στη σχετική του ανάρτηση ο κ. Γεωργιάδης.

Πρώτη αντίδραση Παπανώτα: Είπα να παραιτηθώ και «μου είπαν Δημήτρη όχι!»

Στην πρώτη του αντίδραση για την απόφαση Κασσελάκη, ο τέως πια υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι είχε πει ο ιδιος να παραιτηθεί, αλλά «μου είπαν “Δημήτρη όχι”»!

Προφανώς ενοχλημένος από την απόφαση να τεθεί τελικά εκτός ευρωλίστας, ο Δημήτρης Παπανώτας διέκρινε πίσω της μία «μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ειλικρινά λυπάμαι με τον τρόπο σκέψης τους», δήλωσε στο γνώριμο για αυτόν περιβάλλον του Αpha, αποκαλύπτοντας και λίγο από το παρασκήνιο των επαφών που προηγήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

«Αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που θα δεχθώ, τότε θα παραιτηθώ. Μου είπαν, όχι Δημήτρη, μείνε, θα σε στηρίξουμε», ήταν τα λόγια που μετέφερε ο τέως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Οσο για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάρτησή του με την οποία γνωστοποίησε (και δικαιολόγησε) την απόφασή του,  ο Δημήτρης Παπανώτας απάντησε με μία υπενθύμιση:

«Θέλω να θυμίσω στον κ. Κασσελάκη ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...