303
|

Εκθεση φωτογραφίας: «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Ρόμπερτ Μακέιμπ»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 15:57

Εκθεση φωτογραφίας: «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Ρόμπερτ Μακέιμπ»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 15:57

Το διεθνώς γνωστό φωτογραφικό έργο του Ρόμπερτ Μακέιμπ το οποίο αποτυπώνει έξοχα τη μεταπολεμική Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Ο μεγάλος φιλέλληνας αμερικανός φωτογράφος ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και έκτοτε συνεχίζει να φωτογραφίζει την ιστορία και την ομορφιά της χώρας παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο διεισδυτικός φακός του Μακέιμπ έχει αποτυπώσει με σπάνια ευαισθησία τόπους που σήμερα έχουν αλλάξει διασώζοντας εικόνες των αρχαιολογικών χώρων και του λαϊκού μας πολιτισμού, παραδίδοντας μαθήματα μνήμης με οδηγούς την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, σε επιμέλεια της Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη, παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών 26 επιλεγμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στην δεκαετία του 1950.

Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ Μακέιμπ σε συνομιλία με τα εκθέματα προσεγγίζουν με σεβασμό τον χώρο και την ιστορία του προσδίδοντας μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το έργο του στον προθάλαμο και στις αίθουσες του Μουσείου.

Τις λεζάντες των φωτογραφιών συνοδεύουν μικρά αποσπάσματα από ομηρικούς ύμνους, δελφικούς χρησμούς και ποιήματα γνωστών ελλήνων και ξένων ποιητών και λογοτεχνών, εμπνευσμένα από την ακτινοβολία των Δελφών.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών του Ρόμπερτ Μακέιμπ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Τα χρόνια της ελπίδας» και την ημερίδα με θέμα την μεταπολεμική Ελλάδα που θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και θα εγκαινιαστούν την ίδια ημέρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Δελφοί τη δεκαετία του 1950 με τον φακό του Ρόμπερτ Μακέιμπ» θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 12:30. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...