490
O Τραμπ παρακολουθεί καθώς η υπάλληλος του Λευκού Οίκου απαιτεί από τον Ακόστα του CNN να της παραδώσει το μικρόφωνο και να πάψει να ρωτάει τον πρόεδρο | REUTERS/Kevin Lamarque

Εξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN – του αφαίρεσε τη διαπίστευση

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 09:16
O Τραμπ παρακολουθεί καθώς η υπάλληλος του Λευκού Οίκου απαιτεί από τον Ακόστα του CNN να της παραδώσει το μικρόφωνο και να πάψει να ρωτάει τον πρόεδρο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Εξαλλος ο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN – του αφαίρεσε τη διαπίστευση

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 09:16

Eίναι και αυτό ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία ο Ντόναλντ Τραμπ – για ελευθεροτυπία ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ανακαλεί «μέχρι νεοτέρας» τη διαπίστευση του διακεκριμένου δημοσιογράφου του CNN, Τζιμ Ακόκστα, λίγες ώρες αφότου ο συγκεκριμένος πολιτικός συντάκτης που καλύπτει τα της αμερικανικής προεδρίας είχε έναν εξαιρετικά τεταμένο διάλογο με τον Τραμπ. Ολα έγιναν στην επεισοδιακή, όπως αποδείχτηκε, συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Τραμπ, αρνήθηκε να δώσει το μικρόφωνο πίσω στην εργαζόμενη στην αμερικανική προεδρία παρότι ο πρόεδρος -στο γνωστό του στιλ- είχε πάψει να του απαντά πλέον και τον έβριζε.

«Θα σου πω τι. Το CNN πρέπει να ντρέπεται που δουλεύεις για αυτό. Είσαι αγενής, φρικτός άνθρωπος», φώναξε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ακόστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Λευκό Οίκο. «Οταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που κάνει το CNN, είσαι εχθρός του λαού!», πρόσθεσε.

Ο Ακόστα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος του Τραμπ, καθώς του θέτει συχνά με πιεστικό τρόπο ερωτήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ακόστα απαίτησε ο Τραμπ να του απαντήσει σε ένα ερώτημα για ένα από τα «καραβάνια» των μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που κινείται προς τις ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε συχνά λόγο περί επαπειλούμενης «εισβολής» μεταναστών.

Αμέσως μετά, ο Ακόστα έθεσε ερωτήματα στον Τραμπ για την έρευνα σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε ανακοίνωσή του, το CNN χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ «αντιαμερικανικά» και τάχθηκε υπέρ του Ακόστα. «Ο ελεύθερος Τύπος έχει ζωτική σημασία για τη δημοκρατία», τόνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην ίδια, ενενηντάλεπτη συνέντευξη, ο Ρεπουμπλικάνος εγκάλεσε μια μαύρη δημοσιογράφο διότι του έθεσε μια «τόσο ρατσιστική ερώτηση» όταν του ζήτησε να τοποθετηθεί για το αν αυτοπροβαλλόμενος ως «εθνικιστής» ενισχύει το κίνημα του «λευκού εθνικισμού», των ρατσιστών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει στην ελευθερία του Τύπου, περιμένει και ενθαρρύνει τις σκληρές ερωτήσεις», υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, όμως «δεν ανεχόμαστε όμως ποτέ ένας ρεπόρτερ να βάζει τα χέρια του πάνω σε μια γυναίκα που απλώς προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της, της εκπαιδευόμενης στον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε για να δικαιολογήσει την αναστολή της διαπίστευσης του Τζιμ Ακόστα.

Η Ενωση Ανταποκριτών Λευκού Οίκου (White House Correspondents’ Association, WHCA) αποκάλεσε «απαράδεκτη» την αναστολή μέχρι νεοτέρας της ισχύος της διαπίστευσης του Ακόστα.

Η WHCA χαρακτήρισε «αδύναμη» και «λαθεμένη» την απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ να «τιμωρήσει» τον Ακόστα επειδή επέμενε να θέτει πιεστικά ερωτήσεις στον αμερικανό πρόεδρο και τόνισε ότι «διαμαρτύρεται έντονα» για αυτήν.

«Η ανάκληση της πρόσβασης στο κτιριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου (…) είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η WHCA.

«Προτρέπουμε τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει αμέσως αυτή την αδύναμη και λαθεμένη ενέργεια», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε αμφιβάλλει πως αυτή η αντίδραση (της αμερικανικής προεδρίας) ήταν δυσανάλογη με το υποτιθέμενο παράπτωμα να παρακολουθήσει το βίντεο από τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα», συμπλήρωσε σε άλλη ανάρτηση η Ένωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News