1020
Πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΔΝΤ στην είσοδο του κτιρίου όπου προκλήθηκε η έκρηξη από παγιδευμένο φάκελο | REUTERS/Christian Hartmann

Ελληνική τρομοκρατία και πίσω από τον φάκελο – βόμβα στον Τόμσεν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 14:37
Πυροτεχνουργοί και στελέχη του ΔΝΤ στην είσοδο του κτιρίου όπου προκλήθηκε η έκρηξη από παγιδευμένο φάκελο
|REUTERS/Christian Hartmann

Ελληνική τρομοκρατία και πίσω από τον φάκελο – βόμβα στον Τόμσεν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2017, 14:37

Ιδιας μεθοδολογίας με τον παγιδευμένο φάκελο που έφτασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και «αποστολέα» τον Αδωνι Γεωργιάδη, ήταν και ο αντίστοιχος φάκελος που εξερράγη την Πέμπτη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Παραλήπτης: Ο Πολ Τόμσεν. Και «αποστολέας»; Ο Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αρα υπάρχει σαφής ένδειξη ελληνικής τρομοκρατίας, με δεδομένο ότι οι «Πυρήνες της Φωτοάς» είναι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για το «πακέτο» στον κ. Σόιμπλε. Αυτό που κάνει ακόμα πιο τρομακτική την υπόθεση είναι η πληροφορία που μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.

Οτι δηλαδή έχουν εντοπιστεί και άλλες αποστολές αντίστοιχων φακέλων με παραλήπτες πρόσωπα ή φορείς της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και με «αποστολείς» έλληνες πολιτικούς. Οι αποστολές έχουν αρχίσει εδώ και τέσσερις μέρες και η Αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό.

Εντονη αντίδραση από τη ΝΔ

«Θα αποτύχει παταγωδώς η στοχοποίηση στελεχών της ΝΔ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Πειραιώς, με αφορμή τους φακέλους με τα εκρηκτικά που απεστάλησαν στον γερνανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι αναγράφοντας ως αποστολείς τους κυρίους Γεωργιάδη και Κικίλια.

Εκτός αυτών, η ΝΔ σχολιάζει το μείζον πρόβλημα ασφαλείας που προκύπτει από αυτές τις ενέργειες.

«Το δεύτερο κρούσμα αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού από την Ελλάδα αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας το περιστατικό στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

«Επιβάλλεται, να αποδωθούν ευθύνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε άλλη πιθανή τρομοκρατική πράξη» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάνοντας αναφορά στους δήθεν αποστολείς των τρομοδεμάτων, Αδωνι Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια, η ΝΔ επισημαίνει: «Σε όσους εμπνεύστηκαν να βάλουν ως αποστολείς στα δυο πακέτα – βόμβες τα ονόματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας τους λέμε: Η επιχείρηση στοχοποίησης της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της θα αποτύχει παταγωδώς, γιατί σύσσωμος ο ελληνικός λαός καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες».

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταδικάσει έντονα το τρομοδέμα προς τον κ. Σόιμπλε για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη η τρομοκρατική Οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

«Η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής πράξης είναι για τη Νέα Δημοκρατία αυτονόητη και κατηγορηματική.  Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το πώς ένας φάκελος με εκρηκτικά πέρασε τις διαδικασίες ανίχνευσης και ελέγχου για να καταλήξει στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε η ΝΔ και κατέληξε: «Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξονυχιστική έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα μας και να αποδοθούν ευθύνες».

Στο Παρίσι το μεσημέρι της Πέμπτης τραυματίστηκε ελαφρά μία γυναίκα, βοηθός του Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι γαλλικές αστυνομικές Αρχές επικοινώνησαν με τις ελληνικές και απέστειλαν οπτικό υλικό από τον χώρο της έκρηξης στα γραφεία του ΔΝΤ σε αναζήτηση πληροφοριών για την συνδεσμολογία του μηχανισμού και ώστε να διευκρινιστεί εάν ο μηχανισμός είναι γνώριμος στην ελληνική αστυνομία.

Η έκρηξη που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φάκελος που περιείχε την βόμβα με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί οι ενδείξεις του αποστολέα, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο να μπορέσουν οι Αρχές να διαβάσουν το όνομα του αποστολέα. Επομένως, η γαλλική αστυνομία στηρίζεται στις πληροφορίες που ενδεχομένως θα μπορέσει να δώσει η υπάλληλος που τραυματίστηκε, εφόσον είναι σε θέση να θυμηθεί για παράδειγμα εάν η διεύθυνση ήταν από την Ελλάδα.

Κατά τις πρώτες ενδείξεις της αστυνομίας, ο φάκελος περιείχε κάποιου είδους πυροτέχνημα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το θύμα εργάζεται ως βοηθός στο γραφείο του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν και τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια ανοίγοντας τον φάκελο. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να ήταν ο αναγραφόμενος παραλήπτης του φακέλου.

2017-03-16T120307Z_1782384532_LR1ED3G0XGWRG_RTRMADP_3_FRANCE-BLAST
Περίπου 150 άτομα απομακρύνθηκαν από το κτίριο και για προληπτικούς λόγους ακολούθησε έρευνα στις εγκαταστάσεις (REUTERS/Philippe Wojazer)

Το γραφείο του ΔΝΤ βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Περίπου 150 άτομα απομακρύνθηκαν από το κτίριο, όπου στεγάζονται επίσης τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και για προληπτικούς λόγους ακολούθησε έρευνα στις εγκαταστάσεις.

Ο διευθυντής της παρισινής αστυνομίας Μισέλ Καντό δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που εστάλη με το ταχυδρομείο. «Το θύμα τραυματίστηκε στο πρόσωπο» και υποφέρει «από ρήξη τυμπάνου», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι είχαν υπάρξει τηλεφωνικές απειλές τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν συνδέονται με το σημερινό συμβάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την έκρηξη ως «επίθεση».

Για «δειλή πράξη βίας» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «πληροφορήθηκα για την έκρηξη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό ενός μέλους του προσωπικού μας. Βρίσκομαι σε επαφή με το γραφείο και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους μου εκεί.

» Καταδικάζω τη δειλή πράξη βίας και βεβαιώνω εκ νέου τη βούλησή μας να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε λάβει στην τρέχουσα θητεία. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού και την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού μας».

Εως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν ο παγιδευμένες φάκελος σχετίζεται με την αποστολή πακέτου-βόμβας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο αρκετά διεθνή μέσα συνδέουν τα δύο περιστατικά.

Συγκεκριμένα, το ΒΒC σημειώνει ότι την Τετάρτη σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό στη Γερμανία, αναφέροντας ότι αυτό εστάλη από την Ελλάδα, από την τρομοκρατική οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς. Παράλληλα το βρετανικό δίκτυο υπενθυμίζει ποιοι είναι οι τέσσερις Θεσμοί που δανείζουν την Ελλάδα.

Και στα δύο περιστατικά αναφέρεται και η καναδική Globe and Mail, ενώ το αμερικανικό CNN σπεύδει να διασαφηνίσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημα κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο επεισοδίων.

Αντιθέτως, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro συνδέει την έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ με τα εκρηκτικά που εστάλησαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Ελλάδα.

«Μια καλά πληροφορημένη πηγή δηλώνει στην Le Figaro ότι οι ερευνητές “ενστικτωδώς” συνδέουν την έκρηξη στο ΔΝΤ με την ανακάλυψη ενός “εκρηκτικού υλικού» στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει “σοβαρούς τραυματισμούς”. Μια μυστηριώδης οργάνωση ελλήνων αναρχικών, η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του εκρηκτικού πακέτου στη Γερμανία. Η ομάδα αναφέρει ότι έδρασε στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποκαλείται “Νέμεσις” με στόχο “το σύστημα εξουσίας”», γράφει η γαλλική εφημερίδα στην online έκδοσή της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...