621
Αστυνομικοί στο σημείο της έκρηξης | REUTERS/Luke MacGregor

Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 10:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2017, 13:50
Αστυνομικοί στο σημείο της έκρηξης
|REUTERS/Luke MacGregor

Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 10:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2017, 13:50

O τρόμος επέστρεψε στο Λονδίνο. Εστω κι αν δεν θρηνήσαμε νεκρούς, μια έκρηξη σε συρμό του μετρό του Λονδίνου, σε ώρα αιχμής μάλιστα, θεωρήθηκε από τις αρχές ως τρομοκρατικό χτύπημα. Μετά την αρχική σύγχυση η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε λόγο για επίθεση από αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό. Το συμβάν σημειώθηκε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο -στη γραμμή District- κοντά στον σταθμό του Πάρσονς Γκριν στην περιοχή του Φούλαμ.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 22 επιβάτες μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής. Οι περισσότεροι φέρουν εγκαύματα.

Η βρετανική πρωτεύουσα βυθίστηκε ξανά στον φόβο καθώς νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις επιθέσεις στο κέντρο της πόλης ένα Σαββατόβραδο του Ιουνίου, οπότε σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει το αιματοκύλισμα στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ τον περασμένο Μάιο.

Αυτή τη φορά βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι ο οποίος διέφυγε, αλλά και για έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο κλήθηκε να εξουδετερώσει η αστυνομία. Ωστόσο αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα.

Ο ωρολογιακός μηχανισμός που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, έδειξε ότι κάποιος τον εγκατέλειψε στο τρένο, αν και είναι πιθανό ότι ο άγνωστος –για την ώρα– δράστης ή δράστες είχε την πρόθεση να μείνει μαζί με τον μηχανισμό για περισσότερο χρόνο.

Υπάρχουν πέντε σταθμοί στην ίδια γραμμή από τους οποίους θα μπορούσε να έχει ανέβει ο δράστης. Περισσότερες ενδείξεις για την ταυτότητά του αναμένεται να ρίξουν οι κάμερες ασφαλείας – και ας μην ξεχνάμε ότι το Λονδίνο είναι μια από τις πλέον επιτηρούμενες πόλεις στον κόσμο.

Ανδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης, αλλά μέχρι το μεσημέρι των ερευνών ηγείτο η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών. Στο σημείο μετέβη και ομάδα αντιμετώπισης εκρηκτικών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «λαμβάνει τακτική ενημέρωση».

2017-09-15T100355Z_653689618_RC1F95C61300_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
REUTERS/Luke MacGregor

Πολλοί μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν μεγάλη έκρηξη και έπειτα ένιωσαν τη θερμότητα.

Οι μάρτυρες περιέγραψαν κρότο και λάμψη σε μια σακούλα, αλλά και τον πανικό που επικράτησε όταν οι επιβάτες έσπευσαν να φύγουν από το σημείο το ταχύτερο δυνατό. Κάποιοι είδαν σπρωξίματα και ποδοπατήματα λόγω της έντασης ενώ οι περισσότεροι επιβάτες είχαν μια έκδηλη ανησυχία για όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, 8.15 π.μ. (10.15 π.μ. ώρα Ελλάδος), την ώρα που οι περισσότεροι επιβάτες πήγαιναν στις δουλειές τους. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν μετά την έκρηξη στο βαγόνι, με τους επιβάτες να τρέχουν για να σωθούν τρομοκρατημένοι.

parsonsgreen
Οι πρώτες φωτογραφίες έξω από τον σταθμό του Parsons Green

Μια φωτογραφία από τον συρμό που έκανε αμέσως τον γύρο των social media δείχνει έναν λευκό κουβά (μέσα σε μια τσάντα Lidl) από τον οποίο φαίνεται να βγαίνουν φλόγες. To βαγόνι δεν φαίνεται να έχει μεγάλες ζημιές.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού, στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες.

Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

Μαρτυρίες από την περιοχή μιλούν για εξαιρετικά μεγάλη παρουσία βαριά οπλισμένων αστυνομικών, όπως και ασθενοφόρων γιατί οι επιβάτες βγήκαν μαζικά από το τρένο και ποδοπατήθηκαν. Τουλάχιστον δύο γυναίκες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα των ασθενοφόρων που έφτασαν εκεί.

Αλλοι αναφέρεται ότι έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και τα πόδια.

Η αστυνομία του Λονδίνου συστήνει σε κατοίκους και επισκέπτες να αποφεύγουν την περιοχή γύρω από τον σταθμό Πάρσονς Γκριν. Στην περιοχή έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του μετρό ενώ έχουν επηρεαστεί και δρομολόγια άλλων μέσων μεταφοράς.

parsons
Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί στο σημείο του περιστατικού (REUTERS/Kevin Coombs)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...