595
To σύνολο KukluxSax συμμετέχει στο Φεστιβάλ | Μαρία Μαυρίδου/artplay.gr

Εκπαιδεύοντας νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

To σύνολο KukluxSax συμμετέχει στο Φεστιβάλ
|Μαρία Μαυρίδου/artplay.gr

Εκπαιδεύοντας νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

«Είναι  ένα σταυροδρόμι μαθητών και καλλιτεχνών όπου όλοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους ζώντας και δημιουργώντας μουσική». Ετσι περιγράφει ο συνθέτης Δημήτρης Ανδρικόπουλος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής «Συνθέρμια» που ξεκίνησε μεν το 2005 όμως φέτος κάνει ακόμα πιο δυναμικό άνοιγμα, απευθυνόμενο και σε μικρούς μαθητές από πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής ομάδες: «Συνθέρμια plus» για νέους μουσικούς και σπουδαστές απο 16 ετών και άνω, «Συνθέρμια junior» για νέους από 9 έως 15 ετών, «Συνθέρμια kinder» για παιδιά από 5-8 ετών.  Πρόκειται για μια «δημιουργική συνάντηση ηλικιών και τεχνών» λέει ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης.

«Είναι ένα φεστιβάλ που θέλει να προσεγγίσει όλες τις ηλικίες και να αποτελέσει εφαλτήριο συνεργασίας μεταξύ σπουδαστών και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών», εξηγεί στο Protagon η Ερατώ Αλακιοζίδου, διευθύντρια του Ωδείου και του Φεστιβάλ. «Υπό την καθοδήγηση των προσκεκλημένων, στόχο έχουμε τη διείσδυση των συμμετεχόντων στην ουσία της μουσικής ώστε να κατανοήσουν αφενός τον τρόπο δομής και λειτουργίας της, αφετέρου να καλλιεργήσουν μια βαθιά αντίληψη των έργων που θα κληθούν να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν, μέσα από ατομικά και ομαδικά μαθήματα- εργαστήρια. Ετσι, οι νέοι μουσικοί μαθαίνουν  να υπερβαίνουν τη συνήθη πρακτική ερμηνείας του ρεπερτορίου και εξοικειώνονται με τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης των οργάνων».

Φέτος έχουν αυξηθεί οι συμμετοχές από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία, γεγονός που ενθαρρύνει και την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και κυρίως τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά από τις 4 ως τις 10 Ιουλίου μέσα από master-classes, μαθήματα, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση βιβλίων με θέματα μουσικολογικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, σύνολα μουσικής δωματίου και άλλες πολυεπίπεδες δράσεις.

poster 2016-01

«Κάθε χρονιά έχει τη δική της ενέργεια και δυναμική» λέει η κυρία Αλακιοζίδου. «Ετσι φέτος εκτός από τις καθιερωμένες ενότητες (εργαστήρια, σεμινάρια, ατομικά και ομαδικά μαθήματα, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση βιβλίου με μουσικούς τίτλους) θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τον εξαίρετο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Θα παρουσιάσουν στις 10 Ιουλίου το μουσικό παραμύθι η “Πράσινη σκουφίτσα” με μουσικούς του συνόλου “idee fixe” και παιδιά».

Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι για αφηγητή, πέντε  μουσικούς (πιάνο, φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο, κρουστά), δύο τραγουδιστές και παιδικές φωνές που θα παρουσιαστεί σε 1η εκτέλεση. Στις νέες τάσεις του φετινού φεστιβάλ εντάσσεται και η ενίσχυση της ενότητας της σύνθεσης με τη συμμετοχή των Δημήτρη Ανδρικόπουλου, έλληνα συνθέτη που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, του Στάθη Γυφτάκη,  καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Riccardo Vaglini διακεκριμένο ιταλό συνθέτη. Από την γειτονική Τουρκία φιλοξενούνται η  Payam Gul Susanni – International Coordinator του Πανεπιστημίου Yasar & η Seniz Duru Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Σμύρνης, ενώ η Ρωσία εκπροσωπείται από την εξαίρετη πιανίστα Pelagia Dianova.

«Σημαντική είναι η προσθήκη της ενότητας ‘‘focus training’’ με την Λόλα Τότσιου – Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το focus training είναι μία μέθοδος που απευθύνεται κυρίως σε μουσικούς και καλλιτέχνες γενικότερα Και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του σώματος και την εξισορρόπηση των εσωτερικών εντάσεων με την εκμάθηση της σωστής αναπνοής σε συνδυασμό με διάφορες τεχνικές γιόγκα» σημειώνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Μια σημαντική ομάδα μουσικών απαρτίζουν το καλλιτεχνικό δυναμικό του φεστιβάλ- Λητώ Θώμου (πιάνο), Αντρέας Παπανικολάου (βιολί), Γιώργος Κυράτσος (πιάνο), Σοφία Κυανίδου (τραγούδι), Κωσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Κωσταντίνος Βαβάλας (φαγκότο), Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Νικολός Δημόπουλος (φλάουτο), Δήμητρα Κατιώνη (βιολί), Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Νίκος Δημηνάκης (ντιτζερίντου & αερόφωνα όργανα), Μαρία Καμπουράκη (πιάνο), Ευαγγελία Κατέλη και Κωνσταντίνος Στογιαννίδης (θεωρητικά) και πολλοί άλλοι» σημειώνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Συμμετέχουν επίσης δύο ορχηστρικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, KukluxSax υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεόφιλου Σωτηριάδη και το Con Fuoco υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Πολυμενέρη.

Ιnfo
http://synthermiagr.weebly.com/

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...