625
O Τραμπ πασίχαρος στο Ντε Μόιν, το βράδυ της πρώτης νίκης | REUTERS/Evelyn Hockstein

Εκλογές στην Αϊόβα: Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 18:23
O Τραμπ πασίχαρος στο Ντε Μόιν, το βράδυ της πρώτης νίκης
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Εκλογές στην Αϊόβα: Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 18:23

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θριάμβου. Ο πρώην πρόεδρος κέρδισε συντριπτικά, όπως ακριβώς πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες. Η σαφής κυριαρχία του, όμως, ήταν μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πανηγύριζε το βράδυ της Δευτέρας, αφού οι υποστηρικτές του βγήκαν στο δριμύ ψύχος για να του δώσουν τη νίκη.

Κανένας από τους κύριους αντιπάλους του, ούτε η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, ούτε ο πολυσυζητημένος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του και οι ψήφοι των Ρεπουμπλικάνων που δεν τον στηρίζουν παραμένουν διχασμένες. Εν τω μεταξύ, ο πιο κοντινός ιδεολογικά στον Τραμπ αντίπαλός του, ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος και θα υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο στο Νιου Χάμσαϊρ, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.

Η νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα ήταν ιστορικής σημασίας. Πήρε τις περισσότερες ψήφους στις 98 από τις 99 κομητείες αυτής της πολιτείας στα Μεσοδυτικά και έχασε την 99η για μόλις μία ψήφο. Κανείς ποτέ δεν είχε επικρατήσει σε προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα με περισσότερες από 12 μονάδες διαφορά και τώρα ο Τραμπ πλησιάζει το 30%. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο Τραμπ κερδίζει το 51%, με τον ΝτεΣάντις στο 21% και την Χέιλι στο 19%.

Ολα αυτά εξηγούνται. Περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους συμμετέχοντες στις εκλογές θεωρούν τον εαυτό τους μέρος του κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again», σύμφωνα με το CBS News, τον εταίρο του BBC στις ΗΠΑ.

Η νίκη του Τραμπ ήταν εντυπωσιακά ευρεία. Κέρδισε σε μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Κέρδισε επίσης στους ευαγγελικούς επαρχιώτες και στους ακροδεξιούς συντηρητικούς ψηφοφόρους τους οποίους είχε δυσκολευτεί να κερδίσει το 2016.

Ιστορικά, οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι περνούν στη λήθη. Ο Τραμπ, ωστόσο, κατάφερε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους, στην Αϊόβα και σε εθνικό επίπεδο, ότι τελικά δεν είχε χάσει τις εκλογές του 2020: η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων στις εκλογές στην Αϊόβα είπε στο CBS ότι ο Τραμπ ήταν ο «πραγματικός νικητής» των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η δεσπόζουσα θέση του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν αδιαμφισβήτητη, αλλά η νίκη του τη Δευτέρα, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής.

Πριν από δύο χρόνια, 22 μήνες και 25 ημέρες, ολοκλήρωσε την πρώτη του προεδρική θητεία κάτω από ένα πυκνό σύννεφο διαμάχης, με αποκορύφωμα την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Αντιμετωπίζει δύο ποινικές δίκες που προκύπτουν από αυτές τις ενέργειες. Τώρα, ως νικητής των εκλογών της Αϊόβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη πρόκληση από την Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κάποτε κυρίαρχο προβάδισμά του έχει μειωθεί σχεδόν σε μονοψήφιο αριθμό. Αλλά, εξακολουθεί να είναι το φαβορί στην κούρσα. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο δεύτερος.

Πριν τις εκλογές της Αϊόβα, το μεγαλύτερο ερώτημα αφορούσε τη δεύτερη θέση. Την κέρδισε ο ΝτεΣάντις, αλλά οριακά, παρότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα είχε επενδύσει τεράστιους πόρους και πολύ χρόνο στην Αϊόβα. Η στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει ο Τραμπ, φαίνεται ότι λειτουργεί θαυμάσια. Η εγκατάλειψη της κούρσας από τον Ραμασουάμι θα δώσει επιπλέον ψήφους στον Τραμπ, καθώς όλοι οι ψηφοφόροι του τον έχουν ως δεύτερη επιλογή.

Το άνετο αποτέλεσμα της Αϊόβα θα επιτρέψει επίσης στον πρώην πρόεδρο να εστιάσει περαιτέρω τα πυρά του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάτι που έκανε ήδη κατά τη διάρκεια της νικηφόρας ομιλίας του τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, κατανοούν πλέον δύο πράγματα: Οτι πρέπει να εστιάσουν σε αυτόν που φαίνεται ότι θα είναι ο αντίπαλός τους και ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος από όσο πίστευαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...