1548
| REUTERS/DARREN STAPLES

Εκλογές FIFA/Game of thrones στο ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 25 Φεβρουαρίου 2016, 21:06

Εκλογές FIFA/Game of thrones στο ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 25 Φεβρουαρίου 2016, 21:06

Η εκκλησία του ποδοσφαίρου εκλέγει -την Παρασκευή- τον νέο της Πάπα. Τον διάδοχο του εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος Ζεπ Μπλάτερ. Υποψήφιοι, πέντε άνθρωποι του Συστήματος. Οι οποίοι, αν δεν συμμετείχαν στα σκάνδαλα -ως στενοί συνεργάτες του Μπλάτερ ή του Πλατινί- τα ανέχτηκαν. Φίλη η κάθαρση, φιλτάτη η καρέκλα.

Ακόμη κι αν θεωρηθούν αθώοι του αίματος, στη σχεδόν τετράμηνη προεκλογική περίοδο δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να παζαρέψουν τις πιθανότητες της υποψηφιότητάς τους. Ακόμη και με όσους είναι χωμένοι στο FIFAgate μέχρι το λαιμό. Κακά τα ψέματα: κανείς δεν μπορεί να βγει πρόεδρος χωρίς τη βοήθεια ομοσπονδιών ή παραγόντων που έχουν τεθεί υπό έρευνα. Και -επίσης- όποιος και να εκλεγεί, δεν θα τολμήσει να τα βάλει με το καθεστώς. Γι’ αυτό, ουδείς δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ούτε είναι τυχαία η αδιαφορία με την οποία ο κόσμος του ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει τη διαδικασία. Σύμφωνα με έρευνα της L’ Equipe, οι ποδοσφαιρόφιλοι πιστεύουν -σε ποσοστό 76%- ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος κι αν κατακτήσει το υψηλότερο αξίωμα της διεθνούς συνομοσπονδίας.

Σε συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, τα αμφιβόλου ηθικής μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA μαγειρεύουν -από τον περασμένο Νοέμβριο- τις συμμαχίες υπέρ των εκλεκτών τους υποψηφίων. Πρωταγωνιστές σε αυτό το παρασκήνιο είναι οι ίδιοι οι αρχιερείς της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο: ο Μπλάτερ και ο Πλατινί. Αν και πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, η επιρροή που ασκούν στους εκλέκτορες παραμένει τεράστια. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος, ότι στις κάλπες του περασμένου Μαΐου ο Μπλάτερ -ο οποίος είχε ήδη κατηγορηθεί για τα οικονομικά σκάνδαλα στη FIFA- έλαβε 133 ψήφους και υποχρέωσε τον μοναδικό αντίπαλό του, τον Πρίγκηπα Αλι της Ιορδανίας, που πήρε μόλις 73, να αποσυρθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία. Επίσης, ότι ο Πλατινί -προτού τον πάρει κι αυτόν η μπάλα των σκανδάλων και αποκλειστεί από τις επικείμενες εκλογές- ήταν το απόλυτο φαβορί για την προεδρία. Είχε την υποστήριξη σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης (54 ψήφοι), της Ασίας (47) και της Νότιας Αμερικής (10), αλλά και αρκετών ομοσπονδιών της Αφρικής σε ένα σύνολο 209 ψήφων.

Γι’ αυτό και, στην πραγματικότητα, αυτή η κούρσα είναι μόνο για δυο άλογα: για τον εκλεκτό του Μπλάτερ -τον Σεΐχη του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ-Χαλίφα- και το δεξί χέρι του Πλατινί -Τζιάνι Ινφαντίνο- που ανέλαβε (προσωρινά) την προεδρία της UEFA μετά την έκπτωση του πρώην αφεντικού του. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι είναι μάλλον διακοσμητικοί. Οι συμμαχίες μαγειρεύονται από τον περασμένο Νοέμβριο. H κούρσα προς την ηγεσία του ποδοσφαίρου είναι για δυο «άλογα»: τον εκλεκτό του Μπλάτερ, Σεΐχη Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ-Χαλίφα, και το δεξί χέρι του Πλατινί, Τζιάνι Ινφαντίνο

Ο Σεΐχης Σαλμάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν και πρώην πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είχε συνεργαστεί στενά με τον Μπλάτερ στην οσμώδη υπόθεση της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Κατάρ και είναι δηλωμένος υποστηρικτής του Πλατινί. Στο πλευρό του τάσσεται και ένας άλλος Σεΐχης -του Κουβέιτ- ο Αχμέντ αλ Σαμπάχ, στενός φίλος του γάλλου παράγοντα, ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στις χώρες της Ασίας. Ο Σεΐχης Σαλμάν ελέγχει τις ασιατικές ψήφους αλλά και αρκετές από τις 56 αφρικανικές. Μαζί του φλερτάρουν και κάποιες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Οι insiders εκτιμούν ότι στον πρώτο γύρο θα συγκεντρώσει περίπου 90 ψήφους. Ο Μπλάτερ τον προωθεί, επειδή οι εν δυνάμει εκλογείς του είναι οι ίδιοι με εκείνους του Πρίγκηπα Αλι, τον οποίο ο ελβετός παράγοντας μισεί θανάσιμα. Πιστεύει ότι, αν εκλεγεί, θα τον βοηθήσει να αποκαταστήσει την υστεροφημία του.

Το άλλο μεγάλο φαβορί, ο 45χρονος ελβετός (με ιταλικές ρίζες) δικηγόρος Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν το «νούμερο 2» της UEFA του Μισέλ Πλατινί. Αν και συχνά διαχώριζε τη θέση του από αυτή του αφεντικού του, σε ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής, η αχαλίνωτη φιλοδοξία του τον υποχρέωνε -στο τέλος- να εκτελεί πιστά κάθε εντολή του. Και, να, που η συγκυρία τον δικαίωσε. Η υποψηφιότητά του προέκυψε από το πουθενά. Χάρη στην τιμωρία του Πλατινί πήρε τη θέση του στην UEFA και τώρα, με τον Μπλάτερ νοκ-άουτ, πάει για πρόεδρος της FIFA. Με πολύ καλές πιθανότητες. Εχει στο πλευρό του τις ευρωπαϊκές ψήφους που ακόμη ελέγχει ο Πλατινί, τη Νότια Αμερική (10 ψήφοι) και μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Βόρειας (17 ψήφοι). Εκτιμάται ότι στην πρώτη ψηφοφορία θα πάρει περίπου 80 «κουκιά». Τον προτείνει και ο Μπλάτερ, σε όσους αρνούνται να ψηφίσουν τον Σεΐχη. Το ότι μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά), προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πανθομολογούμενο επικοινωνιακό του χάρισμα.

Ο Ινφαντίνο είναι γεννημένος για πολιτικός. Στο μανιφέστο του κλείνει το μάτι στις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες που ήλεγχε παραδοσιακά ο Μπλάτερ, με το πανούργο σχέδιό του για τα -τάχα μου- αναπτυξιακά προγράμματα, με τα οποία χρηματοδοτούσε τις ποδοσφαιρικά υπανάπτυκτες χώρες, για να τον ψηφίζουν αιωνίως. Εχει τάξει σε κάθε φτωχή ομοσπονδία 5 εκατ. δολάρια ανά τετραετία, και 40 εκατ. δολάρια σε κάθε μία από τις έξι συνομοσπονδίες. Ο Σαμπάν -ένας εκ των υποψηφίων- έκανε τον λογαριασμό και έβγαλε πως η πρόταση του γενικού γραμματέα της UEFA κοστίζει 1,3 δισ. Δολάρια… Υπόσχεται, ακόμη, ότι θα αυξήσει τις ομάδες του Μουντιάλ (από 32 σε 40), και ότι θα διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο σε περισσότερες από μια χώρες, στα πρότυπα του Euro.

Ποιον θα ψηφίσει η Ελλάδα; Μα, φυσικά, τον Ινφαντίνο. Τόσο κόπο έκανε ο άνθρωπος, που πέρυσι ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει την ΕΠΟ στη διαμάχη της με τον Σταύρο Κοντονή για τον αθλητικό νόμο. Επιπλέον, αν νικήσει ο Ινφαντίνο, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης -σήμερα αναπληρωτής του στην UEFA- θα γίνει προσωρινός γενικός γραμματέας της

Από τους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους, μόνο ένας θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη: ο Πρίγκιπας Αλι μπιν αλ-Χουσεΐν. Αλλά, ο τρίτος γιος του Βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, που είναι αντιπρόεδρος της FIFA από το 2011, στις εκλογές του 2015 δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς ούτε καν από την ασιατική συνομοσπονδία, την οποία εκπροσωπούσε. Φαίνεται πως ούτε τώρα έχει την υποστήριξή της. Υπολογίζουν ότι δεν θα ξεπεράσει τις 30 ψήφους, αν και -παραδόξως- οι bookmakers τον δίνουν ως φαβορί για τη διαδοχή του Μπλάτερ.

Οι άλλοι δυο, που δεν έχουν καμία τύχη, είναι ο Ζερόμ Σαμπάν και ο Τόκιο Σεξγουέιλ. Ο Σαμπάν -γάλλος διπλωμάτης και ορκισμένος εχθρός του Πλατινί, με τον οποίο κάποτε ήταν στενοί φίλοι- υπήρξε συνεργάτης του Μπλάτερ ως υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων της FIFA, θέση που υπηρέτησε για 11 χρόνια. Το 2009 ζήτησε το… κεφάλι του (και το πήρε) ο καταριανός Μπιν Χαμάν -τότε πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας-, εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση της ανάληψης του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ. Οταν αποχώρησε, εργάστηκε για τις ανεπίσημες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Παλαιστίνης, του Κοσόβου και του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.

Ο νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Σεξγουέιλ υπήρξε συγκρατούμενος και μετέπειτα υπουργός του Μαντέλα, και σύμβουλος του προέδρου της FIFA σε θέματα ρατσισμού. Ελέγχει κάποιες αφρικανικές και λίγες ευρωπαϊκές ψήφους.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εφέσεων της FIFA μείωσε -προχθές- τις ποινές του Μπλάτερ και του Πλατινί (απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο) από οκτώ σε έξι χρόνια, αναγνωρίζοντας  τις υπηρεσίες τους προς το ποδόσφαιρο επί σειρά ετών…

Ποιον θα ψηφίσει η Ελλάδα, δηλαδή η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία; Μα, φυσικά, τον Ινφαντίνο. Τόσο κόπο έκανε ο άνθρωπος, που πέρυσι ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει την ΕΠΟ στη διαμάχη της με τον Σταύρο Κοντονή για τον αθλητικό νόμο. Επιπλέον, αν νικήσει ο Ινφαντίνο, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης -σήμερα αναπληρωτής του στην UEFA- θα γίνει προσωρινός γενικός γραμματέας της. Κι έπειτα, είτε θα μονιμοποιηθεί στη θέση αυτή, είτε θα πάρει μετεγγραφή στη FIFA, όπου θα είναι το δεξί χέρι του νέου προέδρου.

Επειδή είναι μάλλον απίθανο να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων (138 στις 207, καθώς είναι αποκλεισμένες από τη διαδικασία οι ομοσπονδίες του Κουβέιτ και της Ινδονησίας), ο νικητής θα αναδειχθεί στους επόμενους γύρους, με απλή πλειοψηφία. Ετσι, θα παίξει σημαντικό ρόλο η κατεύθυνση των ψήφων των υποψηφίων που θα αποκλείονται κάθε φορά. Πολλά μπορεί να κρίνουν και οι δέκα ψήφοι της μικρότερης συνομοσπονδίας της FIFA, της Ωκεανίας, που μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλώσει την προτίμησή της.

Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος και περί συμφωνίας των δυο φαβορί, του Σεΐχη Σαλμάν και του Ινφαντίνο, να συνεργαστούν, με τον έναν να εκλέγεται πρόεδρος και τον άλλον να αναλαμβάνει καίριο πόστο. Οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί και είχαν αποφασίσει να συμμαχήσουν: να γίνει πρόεδρος ο Σεΐχης και δεξί του χέρι ο Ινφαντίνο. Αλλά ο ιταλο-ελβετός μέτρησε τις πιθανότητές του και -τελικά- κατεβαίνει υποψήφιος. Οπότε, είναι ένα ζήτημα το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία.

Η (μυστική) ψηφοφορία είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει. Διότι η εκλογή προέδρου είναι το ενδέκατο σε μία ατζέντα δώδεκα θεμάτων. Το συνέδριο της FIFA αρχίζει στις 10 το πρωί -ώρα Ελλάδας- και, λογικά, η κάλπη θα στηθεί αργά το απόγευμα. Την Τετάρτη κατέφθασαν στη Ζυρίχη και οι διαφανείς θάλαμοι που πλήρωσε από την τσέπη του ο Πρίγκηπας Αλι, επιδιώκοντας να υποχρεώσει τους εκλέκτορες να ψηφίζουν εκεί μέσα, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα την κρίσιμη στιγμή. Κρίμα τα έξοδα. Διότι η σχετική προσφυγή του στο CAS (Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο) απορρίφθηκε. Σίγουρα ο Πρίγκηπας θα κάνει μεγάλη φασαρία, αν δεν εκλεγεί. Στις καταγγελίες θα τον ακολουθήσει -όπως φαίνεται- και ο Σαμπάν, ο οποίος από καιρό φωνάζει για επιχείρηση εξαγοράς ψήφων.

Εχει προηγηθεί και μια δημοσκόπηση -της Διεθνούς Διαφάνειας- στην οποία συμμετείχαν 25.000 φίλοι του ποδοσφαίρου από 28 χώρες, στο διάστημα από 8 έως 17 Φεβρουαρίου 2016. Στο ερώτημα «ποιος πρέπει να αναλάβει την προεδρία της FIFA;», απάντησαν: Ο Πρίγκιπας Αλι 9%, ο Σεΐχης Σαλμάν 3%, ο Ζερόμ Σαμπάν 6%, ο Τζιάνι Ινφαντίνο 19%, ο Τόκιο Σεξγουέιλ 3% και «κανένας από τους παραπάνω» 60%. Ο κόσμος τους έχει όλους σε μεγάλη εκτίμηση…

Ο νικητής θα είναι ο δωδέκατος πρόεδρος της FIFA από το 1904 και μόλις ο τρίτος από το 1974, αφού έκτοτε την κυβέρνησαν επί 28 χρόνια ο Χάβελανζ και για άλλα 17 ο Μπλάτερ. Και θα αναλάβει την πλουσιότερη αθλητική ομοσπονδία στον κόσμο, με ταμειακά διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ και ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2014, που ήταν χρονιά Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...