1118
| REUTERS/Juan Medina

Ο Μέσι πήρε εκδίκηση από τον τερματοφύλακα που τον έκανε να κλάψει

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2016, 12:37

Ο Μέσι πήρε εκδίκηση από τον τερματοφύλακα που τον έκανε να κλάψει

Sportscaster Sportscaster 24 Φεβρουαρίου 2016, 12:37

Τελικά, από τον Λιονέλ Μέσι δεν γλιτώνει κανείς. Ο τερματοφύλακας της Αρσεναλ (πρώην της Τσέλσι) Πετρ Τσεχ καμάρωνε -με το δίκιο του- τη Δευτέρα ότι τον έχει συναντήσει έξι φορές και ο αργεντινός «μάγος» της Μπαρτσελόνα ποτέ δεν κατάφερε να του βάλει γκολ, στα 475 λεπτά που πάτησαν το ίδιο χορτάρι. Τι το ‘θελε και το μελέτησε; Το βράδυ της Τρίτης του έβαλε δυο μαζεμένα.

Το πρώτο, στο 71′, ήταν πραγματική εκδίκηση. Η Μπαρτσελόνα έκλεψε την μπάλα στη δική της περιοχή και -σε δευτερόλεπτα, με τρεις πάσες- έβγαλε τον Μέσι τετ-α-τετ με τον τσέχο τερματοφύλακα. Ο άτιμος ο κοντός, δεν πλάσαρε. Σταμάτησε την μπάλα με άψογο κοντόλ, άφησε τον Τσεχ να πέσει αριστερά ξαπλώνοντας το τεράστιο κορμί του και τότε, όταν πια του είχε παραδοθεί, σκόραρε ανενόχλητος. Το δεύτερο, στο 82’, ήταν με εκτέλεση πέναλτι. Διόλου ταπεινωτικός τρόπος για να δεχτεί γκολ ένας τερματοφύλακας, όμως -για όσους γνωρίζουν την ιστορία- είχε τη σημειολογία του.

Τον Απρίλιο του 2012, η Μπαρτσελόνα υποδέχτηκε στο «Καμπ Νου» την Τσέλσι, στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League. Στον πρώτο -έξι βράδια νωρίτερα- είχε χάσει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με 1-0. Και, στο μεσοδιάστημα, η Ρεάλ του Μουρίνιο την είχε νικήσει -στο ίδιο γήπεδο- και της είχε αρπάξει τον τίτλο (1-2). Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, προηγείται με 2-0 και η Τσέλσι μένει με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Τέρι. Περίπατος; Οχι και τόσο… Από μια απροσεξία του Ματσεράνο, οι λονδρέζοι μειώνουν σε 2-1. Λίγο αργότερα, οι καταλανοί κερδίζουν πέναλτι. Το εκτελεί -ποιος άλλος;- ο Μέσι. Ο Τσεχ διαλέγει μια γωνία και πέφτει, όμως η μπάλα σταματά στο οριζόντιο δοκάρι. Επειτα η Τσέλσι ισοφαρίζει, παίρνει την πρόκριση και -στο τέλος- κατακτά την κούπα του Champions League. Ενώ στη Βαρκελώνη ολοκληρώνεται άδοξα ο κύκλος του Πεπ Γκουαρντιόλα.

messi
(Photo TweetChelseaFC/Twitter)

Εκείνο το βράδυ, μετά τον αγώνα, οι συμπαίκτες του είδαν για πρώτη φορά τον Μέσι να κλαίει για το χαμένο πέναλτι, έχοντας καλύψει το πρόσωπό του με τη φανέλα του. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε στα αποδυτήρια ο εξουσιοδοτημένος φωτογράφος της Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο, που ο αγαπημένος του προπονητής θα αποχαιρετούσε το «Καμπ Νου» με άδεια χέρια. Για τον αργεντινό, η προσωποποίηση αυτής της αποτυχίας ήταν ο Τσεχ. Η απίστευτη τύχη του σε εκείνο το πέναλτι – και οι σωτήριες αποκρούσεις του στο πρώτο ματς, στο οποίο η Μπαρτσελόνα είχε και δυο δοκάρια. Εκείνη την εποχή, στο Facebook σάρωνε μια φωτογραφία με τον Μέσι μπροστά στην τηλεόραση, η οποία συνοδευόταν από το ακόλουθο μήνυμα: «Λίο, μην κλαις. Μπορείς να βάλεις γκολ στον Τσεχ, στο PlayStation»…

Γενικώς, όποτε συναντιέται με την Αρσεναλ, η Μπαρτσελόνα την κερνάει πίκρες. Το 2006 τη νίκησε στον Τελικό του Champions League. Το 2010 την απέκλεισε στα προημιτελικά. Το 2011, στους «16». Και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ίδιο θα κάνει και τώρα

Χθες, στο «Εμιρεϊτς», ο Μέσι έκλεισε τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, απέναντι στη νέα ομάδα του Τσεχ. Η Αρσεναλ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Με τον Μερτεζάκερ, τον Μπεγερίν και τον Μονρεάλ προσπάθησε να αναχαιτίσει τη «δαιμονισμένη» τριάδα των 91 (μέχρι στιγμής) τερμάτων στην σεζόν. Μια ποδοσφαιρική μηχανή που έχει να χάσει από τις 3 του περασμένου Οκτωβρίου, και πήγε στο Λονδίνο με ένα αήττητο σερί 32 αγώνων (στους οποίους έχει πετύχει συνολικά 98 γκολ). Κάποια στιγμή ο Βενγκέρ μπορεί να πίστεψε ότι τα κατάφερε. Μέχρι το πρώτο γκολ του Μέσι, η Μπαρτσελόνα είχε κάνει μόνο δύο -σκάρτες- τελικές προς την εστία. Παρά τη συντριπτική κατοχή μπάλας (πάνω από 70% στο πρώτο μέρος), για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013 ολοκλήρωσε το ημίχρονο χωρίς να βρει στόχο. Αλλά ο Μέσι δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Εδωσε άλλη μια ποδοσφαιρική παράσταση, με συμπρωταγωνιστές τον εξαιρετικό Αντρές Ινιέστα και τον άτυχο Λουίς Σουάρες, ο οποίος -στο 78′- είχε δοκάρι σε κοντινό πλασέ.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Και φυσιολογικό. Σκεφτείτε μόνο ότι ο Μέσι, ο Σουάρες και ο Νεϊμάρ μετρούν φέτος, μαζί με τα χθεσινά, 93 γκολ για τη Μπαρτσελόνα -σε όλες τις διοργανώσεις- 33 περισσότερα από όσα έχουν σημειώσει όλοι οι ποδοσφαιριστές της Αρσεναλ μαζί…

Γενικώς, όποτε συναντιέται με την Αρσεναλ, η Μπαρτσελόνα την κερνάει πίκρες. Το 2006 τη νίκησε στον Τελικό του Champions League, στη μοναδική φορά που ο Βενγκέρ πλησίασε την κούπα τόσο πολύ. Το 2010 την απέκλεισε στα προημιτελικά. Το 2011, στους «16». Και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Για την Αρσεναλ, θα είναι η έκτη διαδοχική σεζόν που θα φύγει από τη διοργάνωση τόσο πρόωρα.

2016-02-23T215612Z_2105754016_GF10000320618_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-JUV-FCB
O Νόιερ βλέπει την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Σκόρερ ο Στέφανο Στουράρο (REUTERS/Stefano Rellandini)

Αντιθέτως με την Μπαρτσελόνα, το άλλο μεγάλο φαβορί για τη φετινή κούπα -η Μπάγερν Μονάχου- θα κάνει ανήσυχο ύπνο μέχρι τη ρεβάνς. Διότι, αν και επί μία ώρα έπαιζε «μονότερμα» τη Γιουβέντους στο Τορίνο, με τον Νόιερ να κόβει βόλτες έξω από την περιοχή του (και προηγήθηκε 2-0 με τον Τόμας Μίλερ και τον Ρόμπεν), με κατοχή μπάλας από 71% έως 77%, ένα λάθος του Κίμιχ έβαλε ξανά τη Γιουβέντους στο παιχνίδι. Ο 20χρονος αμυντικός έδωσε -άθελά του- την μπάλα στον Μάντζουκιτς, και εκείνος με ονειρεμένη ασίστ πάσαρε τον Ντιμπάλα, ο οποίος μείωσε σε 1-2. Για να ακολουθήσει, στο 76′, η ισοφάριση με τον Στουράρο, σε μια φάση η οποία ξεκίνησε πάλι από τον Μάντζουκιτς. Ο πρώην φορ της Μπάγερν ήταν ο καλύτερος του αγώνα – και είχε σοβαρό λόγο: στον πάγκο των φιλοξενούμενων καθόταν ο άνθρωπος που δεν τον ήθελε στο Μόναχο. Ο Γκουαρντιόλα.

Ο «Τζίτζι» Μπουφόν δεν είχε δεχθεί γκολ επί 879 λεπτά, η Μπάγερν του έβαλε δυο, όμως δεν ήταν αρκετά για να καθαρίσει την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα. Τελικά, είχε δίκιο η Tuttosport, η οποία χθες κυκλοφόρησε με τίτλο: «Αυτά τα τρία χρόνια φαίνονται σαν να έχουν περάσει τρεις αιώνες». Η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα του Τορίνο αναφερόταν στην προ τριετίας συνάντηση των δυο ομάδων, τότε που οι γερμανοί -με προπονητή τον Γιούπ Χάινκες- είχαν περάσει εύκολα, με δυο νίκες (2-0), προτού κατακτήσουν το Champions League για πέμπτη φορά στην ιστορία τους.

Εκείνη ήταν η τελευταία ήττα που γνώρισε στο Τορίνο -σε ευρωπαϊκό ματς- η Γιουβέντους, η οποία έκτοτε έκανε τεράστια βήματα προόδου. Ιδίως από την ημέρα που την ανέλαβε ο Αλέγκρι (2014). Με αποκορύφωμα την παρουσία της στον περυσινό (2015) Τελικό, για πρώτη φορά ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια. Είτε προκριθεί είτε όχι -η Γιουβέντους- σε βάρος της Μπάγερν, όλα δείχνουν ότι… οι ιταλοί ξανάρχονται.

Πλέον, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετράει μόλις μία νίκη στα εννέα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια που έχει κοουτσάρει στη νοκ-άουτ φάση του Champions League (με τέσσερις ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες). Αλλά είναι βέβαιο ότι στο επόμενο ραντεβού με τη Γιουβέντους -στο Μόναχο- θα επιστρατεύσει όλη του την έμπνευση, για να πάρει την πρόκριση. Το καλοκαίρι εγκαταλείπει την Μπάγερν για τη Μάντσεστερ Σίτι. Και το τελευταίο που θα ήθελε, είναι να γραφτεί στο βιογραφικό του ότι παρέλαβε μια ομάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και την παρέδωσε χωρίς να είναι καν στις οκτώ καλύτερες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...