1013
| CreativeProtagon

Είσαι 13χρονος και κάνεις κατάληψη. Ξέρεις γιατί;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 28 Νοεμβρίου 2018, 23:03
|CreativeProtagon

Είσαι 13χρονος και κάνεις κατάληψη. Ξέρεις γιατί;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 28 Νοεμβρίου 2018, 23:03

Σε πολλά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης οι μαθητές προετοιμάζονται με ενθουσιασμό για την κατάληψη και την πορεία της Πέμπτης. Σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη έχουν γίνει καταλήψεις. Οι περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν επειδή είναι «φάση κατάληψη», ανεξαρτήτως αφορμής. Αλλοι επειδή έχουν πειστεί από το κάλεσμα «με θέμα εθνικά θέματα Μακεδονικό, Κατσίφας, Β. Ήπειρος», όπως αναφέρει η πρόσκληση. Κάποιοι άλλοι επειδή «έτσι».

Παιδιά του Γυμνασίου, 13 και 14 ετών, καλούνται βάναυσα να μυηθούν σε κάτι για το οποίο δεν έχουν ακόμη τα εργαλεία να επεξεργαστούν, να σπρωχτούν να πάρουν θέση για ζητήματα που απαιτούν μια σοβαρή συγκρότηση. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της, για εθνικά ζητήματα, για το ΝΑΤΟ, για τα μνημόνια, για τον φασισμό… Basta λιγάκι!

Το θέμα μας είναι πώς αντιδρά σε αυτό μια οργανωμένη πολιτεία; «Εμείς ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό των καταλήψεων, οι οποίες δεν είναι, ωστόσο, πολυήμερες. Συνήθως γίνονται μια μέρα και σποραδικά. Συνήθως είναι 20-30 (τα σχολεία) κάθε μέρα αλλά δεν είναι συνεχώς τα ίδια, εναλλάσσονται», σημειώνει ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης στο ΑΠΕ.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, αφού σχολίασε τα ακραία συνθήματα που ακούστηκαν σε μαθητική παρέλαση στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας πως «είναι έξω από το πνεύμα των μαθητών», ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης υπογράμμισε πως «αυτό πρέπει να προβληματίσει το μαθητικό κίνημα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και πρέπει να πάρουν θέση.

«Αυτές οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές πρέπει να απομονωθούν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «οι μαθητές, επειδή είναι στην εφηβεία ίσως και να παρασύρονται λίγο, ίσως να θέλουν να χάσουν και κάποιες ώρες μάθημα, αλλά δεν είναι σωστό για το θέμα αυτό να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες».

Ο κ. Ανανιάδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι σε επαφή με τους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι ίδιοι έχουν επαφή με τους διευθυντές των σχολείων, όπου γίνονται καταλήψεις και κάνουν παρεμβάσεις καθώς, όπως τονίζει, «γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται να γίνονται σχολικά συμβούλια, όπου συζητούνται τα θέματα αυτά που παρουσιάζονται και γίνεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις».

Κοινώς, ο προβληματισμός για τα γεγονότα παραπέμπεται στο «μαθητικό κίνημα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς», ενώ μια θολή λύση μπορεί να προκύψει από τα σχολικά συμβούλια.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από ακροδεξιούς κύκλους. Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ: «Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία».

Οι εκπαιδευτικοί, όπως γράφουν στην ίδια ανακοίνωση, «οφείλουμε να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη».

Πολύ σωστά! Όμως, στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν: «Σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για το κοινό τους συμφέρον απέναντι στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, στα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και την επιρροή τους στήνουν εθνικούς πολέμους και εμφύλιους σπαραγμούς σπέρνοντας το θάνατο και εξωθώντας τους λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το φαινόμενο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για καταλήψεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως προκύπτουν συνήθως έπειτα από δράσεις μικρών ομάδων μαθητών, χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις μαθητών στα σχολεία και δεν φαίνεται να έχουν βρει απήχηση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν σε 1-2 μέρες.

«Όπου μπαίνει ένα ζήτημα με τέτοια χαρακτηριστικά που φαίνεται να απασχολούν σήμερα έξι σχολεία στην περιοχή μας, αυτές οι φωνές απομονώνονται από το σύνολο της μαθητικής κοινότητας», σημείωσε ο κ. Κοκονάς, υπογραμμίζοντας πως η μαθητική κοινότητα θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της σε μια σειρά άλλα ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τα κενά στην εκπαίδευση, η σχολική στέγη, η μεταφορά των μαθητών κ.ά.

«Η Ομοσπονδία ψάχνοντας να δει πώς και γιατί υπάρχει μια τέτοια κινητοποίηση, είδαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια από ορισμένους να το παρουσιάσουν αυτό ως αυθόρμητο αλλά γίνεται φανερό πως είναι μια ενορχηστρωμένη δράση κάποιων ατόμων που κινούνται σε ακροδεξιά και ναζιστικά μορφώματα», υπογράμμισε ο κ. Κοκονάς.

«Αυτοί οι κύκλοι, με τρομακτική ευκολία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν και για τους μαθητές και για τον κόσμο γενικότερα, αντί να προωθήσουν την ιδέα της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, σπρώχνουν τους μαθητές σε τέτοια στοιχεία εθνικιστικά, αλυτρωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Ομοσπονδία, όπως είπε, κάλεσε τους συλλόγους γονέων να είναι κοντά στη μαθητική κοινότητα και να συζητούν με τα παιδιά τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, επισημαίνοντας πως «όπου ανοίγονται τέτοιες κουβέντες για τα προβλήματα των σχολείων απομονώνονται πραγματικά τέτοιες φωνές», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Δηλαδή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων καλεί την μαθητική κοινότητα αντί να ασχολείται με εθνικά θέματα να ασχολείται με τη σχολική στέγη και τη μεταφορά των μαθητών. Επίσης, «να ανοίγονται (sic) κουβέντες για τα προβλήματα των σχολείων» προκειμένου «να απομονώνονται τέτοιες φωνές»! Σοφό, πώς δεν το σκέφτηκε κανείς άλλος;

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις καταλήψεις στα σχολεία, αλλά στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Καταδικάζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, που μόνο συμφορές μπορεί να φέρει στο λαό μας και το λαό της ΠΓΔΜ!».

Αλλά λέει κι άλλα ωραία η εν λόγω ανακοίνωση. «Έξω η Ε.Ε. & το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Καταδικάζουμε τη κυβέρνηση που τους στηρίζει, αυτούς που με τους πολέμους τους ξεριζώνουν λαούς από τις χώρες τους και δημιουργούν στρατιές προσφύγων και κυνηγημένων. Καταδικάζουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε νατοϊκό στρατόπεδο. Οι νέοι και οι λαοί της περιοχής μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα! Έχουμε κοινές ανάγκες, αντιπαλεύουμε τον πόλεμο και τα συμφέροντα».

Κανείς δεν παίρνει όρκο για την εξέλιξη των εν λόγω κινητοποιήσεων, ούτε για την απήχηση και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News