593
«Το να γράφεις ένα καλό τραγούδι δεν είναι μιμητισμός ή αντιγραφή, είναι το αντίθετο» έγραψε ο Κέιβ σχολιάζοντας την τεχνολογία του ChatGPT | GettyImages

«Είναι χάλια»: Ο Νικ Κέιβ σχολίασε τραγούδι που έφτιαξε AI σε «στυλ Νικ Κέιβ»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 14:38
«Το να γράφεις ένα καλό τραγούδι δεν είναι μιμητισμός ή αντιγραφή, είναι το αντίθετο» έγραψε ο Κέιβ σχολιάζοντας την τεχνολογία του ChatGPT
|GettyImages

«Είναι χάλια»: Ο Νικ Κέιβ σχολίασε τραγούδι που έφτιαξε AI σε «στυλ Νικ Κέιβ»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 14:38

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το επάγγελμα του μουσικού στο μέλλον θα αντικατασταθεί από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά, λέει η πρόβλεψη, θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν γρήγορα καλλιτεχνική δημιουργία μιμούμενα παλαιότερους τραγουδιστές-στιχουργούς ή συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνοτροπίες με νέα στυλ και μουσικά ρεύματα.

Μία τέτοια δουλειά κάνει και το λογισμικό ChatGPT το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ένα μουσικό κομμάτι «πατώντας» πάνω στο ύφος ενός καλλιτέχνη. Ο Νικ Κέιβ όμως φαίνεται ότι δεν από τους φαν αυτής της καινοτόμας αλλά και αμφιλεγόμενης τεχνολογίας.

Ο αυστραλός καλλιτέχνης σχολίασε ένα τραγούδι που έγραψε το γνωστό πλέον λογισμικό ChatGPT της OpenAI μιμούμενο το στυλ του Νικ Κέιβ χαρακτηρίζοντάς το ως «μια γκροτέσκα παρωδία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

Συγκεκριμένα, ο Κέιβ απάντησε σε έναν θαυμαστή του ονόματι Μαρκ, ο οποίος του είχε στείλει ένα τραγούδι γραμμένο από το πρόγραμμα. Το εν λόγω λογισμικό που μπορεί να κατευθυνθεί ώστε να μιμείται το ύφος συγκεκριμένων ατόμων, χρησιμοποιήθηκε από τον Μαρκ για να δημιουργήσει ένα τραγούδι «στο ύφος του Νικ Κέιβ».

Το τραγούδι του ChatGPT ανέφερε στο ρεφρέν: «είμαι ο αμαρτωλός, είμαι ο άγιος / είμαι το σκοτάδι, είμαι το φως / είμαι ο κυνηγός, είμαι το θήραμα / είμαι ο διάβολος, είμαι ο σωτήρας».

Ο Κέιβ απάντησε στον Μαρκ ότι δεκάδες θαυμαστές του έχουν στείλει τραγούδια σε παραγωγή του ChatGPT, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αρκεί να πω ότι δεν αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό γύρω από αυτήν την τεχνολογία», έγραψε. «Καταλαβαίνω ότι το ChatGPT είναι στην αρχή του, αλλά ίσως αυτός να είναι ο αναδυόμενος τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης […] καθώς η κατεύθυνση θα είναι πάντα προς τα εμπρός, πάντα πιο γρήγορα», είπε.

«Δεν μπορεί ποτέ να ανατραπεί ή να επιβραδυνθεί, καθώς μας οδηγεί προς ένα ουτοπικό μέλλον, ίσως, ή προς την ολοκληρωτική μας καταστροφή. Ποιος μπορεί να πει ποιο από τα δύο; Κρίνοντας από αυτό το τραγούδι “στο στυλ του Νικ Κέιβ” πάντως, δεν φαίνεται καλό, Μαρκ. Η Αποκάλυψη βρίσκεται καθ’ οδόν. Αυτό το τραγούδι είναι χάλια», τόνισε.

Ο 65χρονος μουσικός πρόσθεσε ότι το AI αναπαράγει ένα μουσικό στυλ με τρόπο που ουσιαστικά το παρωδεί.

«Το να γράφεις ένα καλό τραγούδι δεν είναι μιμητισμός ή αντιγραφή, είναι το αντίθετο» έγραψε. «Είναι μια πράξη αυτοκτονίας που καταστρέφει όλα όσα προσπάθησε κανείς να παράγει στο παρελθόν. Είναι αυτές οι επικίνδυνες, συγκλονιστικές στιγμές που εκτοξεύουν τον καλλιτέχνη πέρα από τα όρια αυτού που αναγνωρίζει ως τον γνωστό του εαυτό».

«Αυτό είναι μέρος της αυθεντικής δημιουργικής πάλης που προηγείται της επινόησης ενός μοναδικού στίχου πραγματικής αξίας. Είναι η χωρίς ανάσα αντιμετώπιση της ευαλωτότητας, της επικινδυνότητας, της μικρότητας του ατόμου που έρχεται αντιμέτωπη με την αίσθηση μιας ξαφνικής συγκλονιστικής ανακάλυψης. Είναι η λυτρωτική καλλιτεχνική πράξη που συγκινεί την καρδιά του ακροατή, όπου ο ακροατής αναγνωρίζει στην εσωτερική λειτουργία του τραγουδιού το δικό του αίμα, τον δικό του αγώνα, τον δικό του πόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...