391
Διασώστης κρατά στα χέρια του ένα κοάλα στο νησί Καγκουρό, στο οποίο έχει καεί περίπου το ένα τρίτο της έκτασης | AAP Image/David Mariuz/via REUTERS

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 1 δισ. καμένα ζώα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 13:08
Διασώστης κρατά στα χέρια του ένα κοάλα στο νησί Καγκουρό, στο οποίο έχει καεί περίπου το ένα τρίτο της έκτασης
|AAP Image/David Mariuz/via REUTERS

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για 1 δισ. καμένα ζώα από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 13:08

Στη σκιά της τραγωδίας από τις τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν, από τους νεκρούς και τις χιλιάδες κατοικίες που καταστράφηκαν στην Αυστραλία από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές είναι ο αφανισμός εκατομμυρίων ζώων.

Υπολογίζεται ότι στις πυρκαγιές του 2019 που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες και το 2020 χάθηκαν ή θα χαθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.

Είναι μια εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το WWF διπλάσια από την προηγούμενη, η οποία έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Οι οικολόγοι εκτιμούσαν αρχικά ότι χάθηκαν 480 εκατ. ζώα. Ωστόσο τα τεράστια μέτωπα που ξέσπασαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες ημέρες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις. Αλλά ακόμη και αυτές οι προβλέψεις μπορεί να είναι συντηρητικές.

Ενα καγκουρό σε καμένο δάσος…
… και ένα κοάλα που δεν ήταν τόσο τυχερό

Πρόκειται για θηλαστικά (όπως, μεταξύ άλλων, καγκουρό και κοάλα), πουλιά και ερπετά. Δίπλα σε αυτά πρέπει να προστεθούν ζώα σε φάρμες, νυχτερίδες, βάτραχοι και έντομα, όλα απαραίτητα για την οικολογική ισορροπία.

Μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τα ζώα που χάθηκαν είναι 800 εκατ., αναφέρει το Sydney News. Το 30% των κοάλα στην πολιτεία έχουν χαθεί, κυρίως γιατί δεν μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες.

Στα Γαλάζια Ορη δυτικά από το Σίδνεϊ χάθηκε το 50% των προστατευόμενων εκτάσεων σε δύο μήνες.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν είδη της χλωρίδας και της πανίδας που έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα είδη είναι ακόμη πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Οι καμένες εκτάσεις σε όλη την Αυστραλία ξεπερνούν τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο η ηπειρωτική Ελλάδα.

Καπνός ως την Αργεντινή και τη Χιλή

Πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει διανύσει το σύννεφο καπνού από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και βρίσκεται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο χωρών.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο AFP ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων αλλά δεν αναμένεται να πλησιάσει στην επιφάνεια της Γης.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέφος καπνού. Δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος, πέρα από το ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...