438
Ο Ερνστ Ράιχελ κατά την παρουσία του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων | INTIMEnews

Γερμανός πρέσβης: Σύντομα η Τουρκία θα δει και το μαστίγιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 14:32
Ο Ερνστ Ράιχελ κατά την παρουσία του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
|INTIMEnews

Γερμανός πρέσβης: Σύντομα η Τουρκία θα δει και το μαστίγιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 14:32

Για να επιστρέψει η Τουρκία στην οδό της αποκλιμάκωσης χρειάζεται και «καρότο» και «μαστίγιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, και σύντομα, συμπλήρωσε μιλώντας ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο».

 «Εχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο γείτονα και το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία. Και αυτή είναι δύσκολος γείτονας. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο. Μην ξεχνάτε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο και εκεί ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο επιλογών που θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί θα αναφέρονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και το ενδεχόμενο των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και, ανάλογα με την κατάσταση που θα αντιμετωπίζουμε την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την Τουρκία, τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν τι θα γίνει», τόνισε στη σχετική αναφορά του ο κ. Ράιχελ.

Επικαλούμενος εξάλλου πρόσφατες τοποθετήσεις της Ανγκελα Μέρκελ, ο γερμανός διπλωμάτης υπενθύμισε εξάλλου:

 «Και η καγκελάριος, με απόλυτη σαφήνεια, είπε ότι “εμείς ως ΕΕ προφανώς και υποχρεούμεθα να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας”. Είπε επίσης “δεν αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”. Δηλαδή, εγώ νομίζω ότι δεν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις».

Οπως επεσήμανε ωστόσο, «αν θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία, νομίζω δεν αρκεί η Ευρώπη να περιορίζεται σε απειλές και κυρώσεις, αλλά να προσπαθεί να διεξάγει συζήτηση με έναν τέτοιο γείτονα. Και το λέω αυτό αν και γνωρίζω ότι μια τέτοια θέση, εδώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι΄αυτό η καγκελάριος είπε, ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Διότι προφανώς, κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».

Κατα τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τέθηκε στον κ. Ράιχελ το ζήτημα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία. Στην απάντησή του, αρκέστηκε να πεί οτι η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικό καθεστώς για την εξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες. «Η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Όμως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν», υποστήριξε, ενώ όπως είπε, «υπάρχουν πολλά όπλα που έχουν δοθεί στην Τουρκία και δεν προέρχονται από την Γερμανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...