1494
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος εξέρχεται από τον Αρειο Πάγο. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου | InTime News

Εμπλεξαν κι άλλοι οι γραμμές τους για τη Siemens

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 14:20
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος εξέρχεται από τον Αρειο Πάγο. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου
|InTime News

Εμπλεξαν κι άλλοι οι γραμμές τους για τη Siemens

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 14:20

Η υπόθεση Siemens ανάβει φωτιές που δεν σβήνουν εύκολα. Η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης έχει προκαλέσει μια δημόσια διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστικούς λειτουργούς.

Επειτα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, υπήρξε ανταπάντηση, μέσω σκληρών ανακοινώσεων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που έκανε λόγο «για άκρα συκοφαντία κατά της δικαιοσύνης», αναφερόμενη στις επικρίσεις για τους χειρισμούς δικαστικών στην πολύκροτη υπόθεση με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σε ανακοίνωση του επιμένει, αναφέροντας συγκεκριμένα έγγραφα, στη θέση ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε κατ΄επανάληψη και εγγράφως από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών την επίσπευση της μετάφρασης του βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens ενώ προσθέτει – παραθέτοντας έγγραφα- ότι είχαν ενημερωθεί και τα γραφεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών από τον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας τους συνδρομή για την επίσπευση της μετάφρασης.

Ο κ. Ντογιάκος καταλήγει στην ανακοίνωση του, με τη φράση «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα δεν μπορούν να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Η ανακοίνωση Ντογιάκου αναλυτικά:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ’ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.
Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2016 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.
Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

 

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισκέφθηκε προσωπικά την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ζήτησε την κατ΄εξαίρεση εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens κάνοντας χρήση ευχέρειας που του παρέχει ο νόμος.

Με δύο αιτήσεις που κατέθεσε στην κυρία Δημητρίου, ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων εξαιρετικής φύσεως. Οι αιτήσεις του κ. Παρασκευόπουλου αναμένεται να διαβιβαστούν εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που θα έρθει σε επαφή με τις μεταφραστικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ορίσει τη νέα δικάσιμο της δίκης σε περίπου 5 μήνες.

Η Εισαγγελία Εφετών θα συνεννοηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάφραση του βουλεύματος σε δύο γλώσσες. Η μετάφραση του βουλεύματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, αλλά σύμφωνα με τη δικονομία απαιτούνται ορισμένες προθεσμίες μετά την κοινοποίηση του μεταφρασμένου βουλεύματος, πριν να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

Ο υπουργός σε δήλωσή του επισήμανε την ανάγκη εκκαθάρισης των υποθέσεων αυτών και απέφυγε να απαντήσει για την ουσία της υπόθεσης – ποιος ευθύνεται- για την αναβολή της δίκης, καθώς όπως είπε «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου αναλυτικά:

«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.
Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.
Ολες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί»

Η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κλπ) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας αφετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί. Εμείς, οι Ελληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κλπ) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Τι αφορά η πειθαρχική έρευνα

Η πειθαρχική έρευνα για την αναβολή της δίκης Siemens αφορά στη διαπίστωση ή μη πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία του ακροατηρίου προκειμένου να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης ακυροτήτων.
Α. Η μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως
Β. Η απαράδεκτη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως σε δικηγόρους του Φάνη Λυγινού
Γ. Η μη επιμέλεια να κληθεί στο ακροατήριο διερμηνέας της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλων Όσβαλτ.
Πώς προκλήθηκε ο σάλος
Κύκλωμα που λειτουργεί στο χώρο της δικαιοσύνης και έχει διασυνδέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπει η κυβέρνηση πίσω από την εμπλοκή στις δύο δίκες που αφορούν την υπόθεση Siemens.

Η πρώτη είναι η δίκη για την ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ που αναβλήθηκε λόγω της μη παράδοσης μεταφρασμένου βουλεύματος στους κατηγορουμένους. Η δεύτερη αφορά τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, όπου είναι κατηγορούμενος ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης. H δίκη αυτή μετά τον αδόκητο θάνατο του προέδρου του δικαστηρίου, πρέπει να επαναληφθεί, διότι κάποιοι δεν φρόντισαν να διοριστεί αναπληρωτής του προέδρου, σε περίπτωση κωλύματός του, καίτοι ήταν γνωστό ότι ο εφέτης έπασχε από χρόνια ασθένεια.

Ενδεικτικό είναι το tweet του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου: «Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως φρόντισε να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;».

Καθώς η υπόθεση πήρε πολιτικές διαστάσεις με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «Η δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση Siemens θα συνεχιστεί και οι υπεύθυνοι για την προσπάθεια αναβολής και ακυρότητας θα αναζητηθούν και θα διωχθούν».

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων. Επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο. Γι’ αυτό κι εκείνος μετέβη την Πέμπτη στον Αρειο Πάγο. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου με την οποία συναντήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, καίτοι η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική με αφορμή την τοποθέτησή της.

Οσον αφορά τη δίκη για την υπόθεση της ψηφιοποίησης των παροχών του ΟΤΕ, κυβερνητικές πηγές έδειχναν ως υπεύθυνο τον εισαγγελέα κ. Ντογιάκο. Εξηγούσαν ότι η μετάφραση έγινε εγκαίρως και το κείμενο διαβιβάστηκε στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα: «Στην συνέχεια όμως κάπου χάθηκε», έλεγαν και πρόσθεταν ότι «εκεί είναι και η ευθύνη την οποία θα αναζητήσουν και θα αποδώσουν τα αρμόδια όργανα». Συμπλήρωναν ότι όποιος το έπραξε γνώριζε ότι εξ αυτού του λόγου μπορεί να προκύψει ακυρότητα της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Εφετών με διαρροές της απέδιδε ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών για καθυστέρηση στη μετάφραση του βουλεύματος. Το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται απολύτως τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επεσήμανε πως το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens μεταφράστηκε και απεστάλη στην Εισαγγελία Εφετών πριν από δύο μήνες στις 13 Μαΐου, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.

Στο πλαίσιο αυτό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της προς την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές απέδιδαν και πολιτικές ευθύνες: «Είναι γνωστοί ποιοι σχετίζονται με την υπόθεση Siemens, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν τις μίζες σε μαύρες σακούλες. Είναι επίσης γνωστή η σχέση του Χριστοφοράκου με τη ΝΔ και όλοι θυμούνται πότε διέφυγε από την χώρα με διπλωματικό διαβατήριο» έλεγαν δείχνοντας την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεταν: «Είναι το ίδιο σύστημα που τώρα βιάστηκε να κάνει διαρροές για να καλύψει τον εισαγγελέα» αναφερόμενοι στην διαρροή της λεωφόρου Συγγρού.

Η ΝΔ την Τρίτη έκανε διαρροή στην οποία ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να βρει τους υπαίτιους της αναβολής της δίκης δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν τις μίζες και ευθύνονται για την καθυστέρηση της υπόθεσης, θέλει θράσος για να κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...