411
Σάκοι με εκλογικό υλικό πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προτάσεις από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τον εκλογικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 11:32
Σάκοι με εκλογικό υλικό πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προτάσεις από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τον εκλογικό νόμο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 11:32

Κριτική στην κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της για τον εκλογικό νόμο αλλά και παράθυρο συνεργασίας σε περίπτωση που υιοθετηθούν κάποιες από τις αλλαγές που προτείνουν, αφήνουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τα δύο κόμματα έχουν παραπλήσια αιτήματα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ψήφου από τα 17 και τη δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων του εξωτερικού – ειδικά, μάλιστα, όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι θέσεις τους για το μπόνους διαφέρουν ως προς το ύψος και το πώς θα δοθεί στο πρώτο κόμμα, ωστόσο και τα δύο εμφανίζονται διαλλακτικά, μιλώντας για προτάσεις που μπορούν να τεθούν σε διάλογο από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Σε παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά ζητά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του μπόνους μέχρι ποσοστό 42%, αλλά εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί αυτό το ποσοστό, «τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο μπόνους 25-30 εδρών».

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (παραπλήσια πρόταση για την Β’ Αθηνών έχει γίνει και από τη ΝΔ) και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Συμφωνεί ακόμη με την ψήφο στα 17 και τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και τους Ελληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί σε ευρύτερο διάλογο με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, κατηγορεί πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για «κόλπα, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια», όπως εξελίσσονται στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, επιμένει στο κλιμακούμενο μπόνους για το πρώτο κόμμα, ανάλογα με την εκλογική του επίδοση. Προτείνει, δηλαδή, μία έδρα για κάθε 2% που θα συγκεντρώνει το κόμμα (για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με  35,46% στις τελευταίες εκλογές θα είχε γύρω στις 17 έδρες).

Το κόμμα υποστηρίζει ότι έτσι αφενός ενισχύεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης για το πρώτο κόμμα αλλά, αφετέρου, αποτρέπονται στρεβλώσεις, όπως αυτή του Μαΐου του 2012 όπου η Νέα Δημοκρατία είχε ένα πολύ μεγάλο μπόνους με 19% των ψήφων.

Ακόμη, το κόμμα είναι υπέρ της ψήφου από τα 17, αλλά όχι και για όσους είναι από 16 ετών συν μία ημέρα, μια δυνατότητα που, κατά το Ποτάμι, αφήνει ανοιχτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά μάλιστα και δικαίωμα ψήφου και στους μετανάστες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα – πραγματοποιεί εξάλλου και σχετική διαδικτυακή καμπάνια τις τελευταίες ημέρες.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες, σημειώνει τέλος το Ποτάμι, «έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν αλλάζει με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης», ενώ καλεί «την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...