1010
| CreativeProtagon

Δύο ρώσοι ολιγάρχες βρίζουν τον «Σατανά Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 22:22

Δύο ρώσοι ολιγάρχες βρίζουν τον «Σατανά Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2023, 22:22

Δυο άνδρες συζητούν τηλεφωνικώς για τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν και των ημετέρων του στην Ουκρανία. Και τους καθυβρίζουν. Ο ένας, φερόμενος ως ο ρώσος μουσικός παραγωγός Ιωσήφ Πριγκόζιν –καμία σχέση με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν της Ομάδας Βάγκνερ– αποκαλεί τον ηγέτη του Κρεμλίνου «τιποτένιο» και τους πιστούς οπαδούς του «καθάρματα».

Ο άλλος, ονόματι Φαρχάντ Αχμέντοφ, αζέρος μεγιστάνας και πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, στρέφεται κατά του «Πούτιν-Σατανά» και των «λιλιπούτειών» του, που «γάμ..σαν εμάς, τα παιδιά μας, το μέλλον τους». Ξεστομίζουν βωμολοχίες επί 35 λεπτά, ενώ η ρωσική λέξη bljad (κάτι σαν “γαμ..ένη που…άνα”) ακούγεται 157 φορές.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBK Ucraina, η παραπάνω συνομιλία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά πρώτη φορά κοινοποιήθηκε την 7η Μαρτίου. Να κυκλοφορεί ευρέως, όμως, άρχισε την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανάδειξή της από τον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό 5 Kanal.

Σε ρεπορτάζ της, η Ροζάλμπα Καστελέτι της La Repubblica γράφει πως οι Ουκρανοι κάνουν λόγο για μια συνομιλία ενδεικτική όλων όσα σκέφτονται για το καθεστώς του Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία ορισμένα από τα μέλη της οικονομικής ελίτ της Ρωσίας – όχι μόνον ολιγάρχες που εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Ολεγκ Τίνκοφ, αλλά και μεγιστάνες που παρέμειναν στην πατρίδα και δημοσίως συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να εγκωμιάζουν το Κρεμλίνο και τον επικεφαλής του.

Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για τη γνησιότητα της συνομιλίας, καθώς δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Ο αυτοεξόριστος στη Δύση ρώσος οικονομολογός Βλαντίμιρ Μίλοφ, για παράδειγμα, υποστηρίζει πως σε «εκείνους τους κύκλους» κανένας δεν θα μιλούσε έτσι στο τηλέφωνο, ειδικά ένας άνθρωπος «εξαιρετικά κυνικός» όπως ο Αχμέντοφ. Αλλοι, όμως, με πρώτη τη Λούσι Στέιν του ροκ συγκροτήματος Pussy Riot, υποστηρίζουν πως η συνομιλία εμπεριέχει πολύ συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είναι πλαστές.

Σύμφωνα, δε, με τον ρωσικό (με έδρα στη Λετονία) ερευνητικό ιστότοπο Vazhnyye Istorii (Σημαντικές Ιστορίες), η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) όχι μόνον έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της συνομιλίας, αλλά εξετάζει και τα μέτρα που θα λάβει κατά των δύο υβριστών του Πούτιν και του καθεστώτος του.

Ο ίδιος ο Ιωσήφ Πριγκόζιν αρχικά χαρακτήρισε το ηχητικό απόσπασμα ψευδές, όμως στη συνέχεια έκανε λόγο για «συρραφή» φράσεων που ειπώθηκαν και άλλων που συνετέθησαν από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο μουσικός παραγωγός Πριγκόζιν, μαζί με τη σύζυγό του και τραγουδίστρια της ποπ Βαλέρια, συγκαταλέγονταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του ρώσου προέδρου. Το 2014 είχε υπογράψει αίτημα για την απόσχιση της Κριμαίας, ενώ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018 είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της επανεκλογής του Πούτιν. Πλέον, όμως, ανησυχεί μην τυχόν πέσει στην απόλυτη δυσμένεια του Κρεμλίνου και του επικεφαλής του. 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο πολύ πιο γνωστός συνονόματός του Γιεβγκένι Πριγκόζιν παρενέβη, υποστηρίζοντας ότι όποιος κοινοποίησε τη συνομιλία ενδέχεται να το έκανε θεωρώντας πως ήταν εκείνος ο ένας εκ των δύο ανδρών που καθύβριζαν τον Πούτιν. Σημείωσε επίσης πως ο ίδιος είναι ένας «τρυφερός άνθρωπος» και δεν μιλάει ποτέ απρεπώς.

Προς το παρόν, μόνον ο Φαρχάντ Αχμέντοφ σιωπά. Γεννημένος στο Μπακού το 1955, ο Αχμέντοφ κατέστη ζάπλουτος τη δεκαετία του 1990 χάρη στη βιομηχανία του φυσικού αερίου, ενώ υπήρξε μέλος της Ανω Βουλής της Ρωσίας από το 2004 έως το 2009. Αφού πρωταγωνίστησε στο Λονδίνο σε αυτό που τα βρετανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «το ακριβό διαζύγιο στην Ιστορία», επέστρεψε στο Μπακού και, σύμφωνα με όλα όσα φέρεται να λέει συνομιλώντας με τον Ιωσήφ Πριγκόζιν, παρότι τελευταία φορά είδε τον Πούτιν το 2008, του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ και τη Βρετανία.

«Υπάρχει και το σκάφος που σαπίζει εκεί» ακούγεται να λέει η φωνή που του αποδίδεται, αναφερόμενη στο γιοτ του, ενώ στη συνέχεια καταφέρεται εναντίον του Πούτιν. «Δεν του καίγεται καρφί για τον λαό. Είναι ο Σατανάς… Δεν είναι ένας τιμονιέρης… Ποιος ήξερε τι θα γινόταν την 24η Φεβρουαρίου; Ποιος ήξερε ότι θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο; Εμπλεξε τους πάντες και τα πάντα… Δεν είναι για τα χρήματα… Το ζήτημα είναι ηθικό».

Τον εξάψαλμο αρχίζει να ψέλνει ο φερόμενος ως Πριγκόζιν, υποστηρίζοντας πως ο Ιγκόρ Σέτσιν της Rosneft, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ της Rostec και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς Σεργκέι Ζολότοφ «επιρρίπτουν όλη την ευθύνη» στον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αποκαλώντας τον «αρ..ίδι, πίσω από την πλάτη του προφανώς», αλλά είναι και αυτοί «καθάρματα». Εναντίον τους καταφέρεται και ο φερόμενος ως Αχμέντοφ, σημειώνοντας πως «μετέτρεψαν όλους τους κλάδους σε σκ..τά. Κατασπαταλήσαν τα πάντα».

Οσον αφορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «έθαψε τον ρωσικό λαό… βλέπεις τι έκανε; Εστρεψε τους μεν εναντίον των δε στη σκακιέρα… Μόνο για να σωθεί» δηλώνει ο Πριγκόζιν. «Δεν θα σωθεί, είναι υπεύθυνος για όλα… Θα λογοδοτήσει για όλα αυτά. Για όλα. Θα του το ζητήσουν» συμπληρώνει ο συνομιλητής του. Ο Πριγκόζιν επιμένει: «Τον ώθησαν σε αυτή τη μαλ…κία. Για να είμαι ειλικρινής, μπλέχτηκε μόνος του… Επρεπε να είχε σταματήσει, να έπαιρνε το Νομπέλ και να πήγαινε να γαμ…θεί. Ούτως ή άλλως, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα… Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Δεν έχουμε καμία γαμ..μένη επιλογή».

Αμφότεροι ακούγονται αγανακτισμένοι. «Πόσο κοστίζει αυτός ο πόλεμος κάθε μέρα, πόσοι, γαμ…το, αθώοι υποφέρουν εκεί; Τόσο αίμα χύθηκε, γαμώ την που…άνα μου, αδερφός εναντίον αδερφού. Για ποιο λόγο; Γιατί στον διάβολο;» διερωτάται ο φερόμενος αζέρος μεγιστάνας. «Αν πας να πολεμήσεις, πολεμάς… Και στην προκειμένη δεν μπορείς να πετύχεις… γιατί στρατός δεν υπάρχει, γαμ…το. Δεν μπορούν να εγγυηθούν προμήθειες, δεν υπάρχει ιδεολογική διεργασία» συνεχίζει ο πρώην πολιτικός.

«Ο μόνος τρόπος είναι να κερδίσει. Αν χάσει, τη γαμ…σαμε. Ολοι» αναστενάζει ο παραγωγός. Αλλά ο Αχμέντοφ απαντά αποθαρρυμένος: «Δεν ξέρω πώς μπορεί να κερδίσει… Βλέπω τη (ρωσική) σειρά ταινιών “Απελευθέρωση”. Ο κόσμος έφραζε τις πολεμίστρες με το στήθος του γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της χώρας του από τον ζυγό των ναζί εισβολέων… Ενώ εδώ υπάρχει κάτι φανταστικό. Εδώ στέλνονται να πολεμήσουν κατάδικοι και μισθοφόροι».

Τα ερωτήματά τους παραμένουν αναπάντητα, ενώ όλοι πλέον αναμένουν να δουν ποια θα είναι αντίδραση των Αρχών. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν, σύμφωνα με τη ρωσίδα πολιτολόγο Τατιάνα Στανόβαγια, είναι πως οι ολιγάρχες επιχειρηματίες της Ρωσίας πήραν ένα, ή μάλλον τρία καλά μαθήματα: «Πρώτον, πολλοί συμμερίζονται την ίδια άποψη. Δεύτερον, πότε πια ξανά σχόλια περί πολιτικής στο τηλέφωνο. Τρίτον, δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος, στήνονται παντού ενέδρες, πρέπει να σιωπούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...