376
Η Sophie ήταν υποψήφια για ένα Grammy ηλεκτρονικής μουσικής | SOPHIE / MSMSMSM

DJ Sophie: Εφυγε κοιτάζοντας το φεγγάρι της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2021, 11:50
Η Sophie ήταν υποψήφια για ένα Grammy ηλεκτρονικής μουσικής
|SOPHIE / MSMSMSM

DJ Sophie: Εφυγε κοιτάζοντας το φεγγάρι της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2021, 11:50

Η DJ και παραγωγός Sophie Xeon έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 34 ετών, έπειτα από δυστύχημα που είχε στην Αθήνα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Την είδηση του θανάτου ανακοίνωσαν οι δισκογραφικές Transgressive και Future Classic με τις οποίες είχε συνεργαστεί η Sophie.

Οπως ανέφεραν, η Sophie τα ξημερώματα του Σαββάτου, γύρω στις 04:00, «είχε ανέβει για να δει την πανσέληνο, γλίστρησε και έπεσε κατά λάθος».

Η Sophie «ήταν πρωτοπόρος του νέου ήχου, μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες της τελευταίας δεκαετίας», ανέφεραν οι δισκογραφικές. Θα τη θυμόμαστε, πρόσθεσαν, «όχι μόνο για την ευφυή παραγωγή και δημιουργικότητα, αλλά και για το μήνυμα και το πόσο ορατή ήταν. Ενα είδωλο για την ελευθερία».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι η Sophie έπεσε από το μπαλκόνι ενός διαμερίσματος στο οποίο έμενε και ότι δεν υπήρχε υποψία για κακόβουλη ενέργεια που σχετιζόταν με τον θάνατό της.

Η Sophie, που ήταν διεμφυλική, είχε γεννηθεί στη Γλασκώβη και έγινε γνωστή το 2013 με το avant-garde pop κομμάτι «Bipp». Ιδιαίτερα επιτυχημένο ήταν το κομμάτι «It’s Okay to Cry», το 2017.

Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της «Oil of Every Pearl’s Un-Insides», το οποίο κέρδισε το 2019 μια υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία «Καλύτερο άλμπουμ χορού / ηλεκτρονικής μουσικής». Το μουσικό έντυπο έγραψε σχετικά στη θετική κριτική του ότι η Sophie «πέτυχε τον σπάνιο άθλο να φτιάξει δύσκολη ηλεκτρονική μουσική που χτυπά κατευθείαν στην καρδιά».

Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί με τη Madonna, τον Vince Staples, τον Flume και την Charli XCX, αναφέρει ο Monde.

Οι παραγωγές της, προσθέτει το BBC, αντλούσαν από την ποπ, το trance και την underground χορευτική μουσική, που σε συνδυασμό με τους παραμορφωμένους ήχους που πρόσθετε, δημιουργούσαν έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο ήχο.

Η είδηση του θανάτου της Sophie συγκλόνισε τον μουσικό κόσμο, πέρα μάλιστα από το είδος της μουσικής με την οποία έγινε γνωστή. Φόρο τιμής στην καλλιτέχνιδα απέτισαν, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός κιθαρίστας Νάιλ Ρότζερς, οι γερμανοί DJ Boys Noize και οι καναδικοί πανκ ρόκερ Peaches.

Σε μια συζήτηση για την ταυτότητα φύλου με το περιοδικό Paper το 2018, η Sophie έλεγε ότι «για μένα, το να είμαι διεμφυλική σημαίνει να παίρνεις τον έλεγχο, προκειμένου να φέρει το σώμα σε συμφωνία με την ψυχή και το πνεύμα, ώστε να μη μάχονται για την επιβίωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...