493
Η Βαρκελώνη δεν ξεχνά τα 14 θύματα της επίθεσης | REUTERS/Susana Vera

Το «τρίγωνο του τρόμου» που ερευνούν οι ισπανικές Αρχές

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 10:10
Η Βαρκελώνη δεν ξεχνά τα 14 θύματα της επίθεσης
|REUTERS/Susana Vera

Το «τρίγωνο του τρόμου» που ερευνούν οι ισπανικές Αρχές

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 10:10

Τις σχέσεις ανάμεσα στους τρομοκράτες στη Βαρκελώνη και το Βέλγιο και σε άλλα σημεία στην Ευρώπη ερευνούν οι ισπανικές αρχές μετά την αποκάλυψη ότι ένας καταζητούμενος είχε περάσει μερικούς μήνες στην βελγική πρωτεύουσα.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι η βασική θεωρία των αρχών που ερευνούν το χτύπημα στη Βαρκελώνη είναι ότι ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην Λα Ράμπλα ήταν ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που έχει γεννηθεί στο Μαρόκο και ενδέχεται να έχει διαφύγει στη Γαλλία.

Μέλη της οικογένειας του Αμπουγιακούμπ έλεγαν στο Reuters ότι τον τελευταίο χρόνο παρουσίαζε μια όλο και περισσότερο θρησκευτικά συντηρητική συμπεριφορά, φτάνοντας σε σημείο να αρνηθεί να κάνει χειραψία με γυναίκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαρόκο.

younes
Ο Αμπουγιακούμπ σε εικόνα από κάμερα ασφαλείας (elpais.com)

Ωστόσο περισσότερο ανησυχητική φαίνεται η σύνδεση των υπόπτων από την Ισπανία με άλλες χώρες και ειδικά με το Βέλγιο.

Οι αρχές αναζητούν τον ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος της  ομάδας και ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την επίθεση της περασμένης Πέμπτης.

Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις». Στην κατοικία βρέθηκαν πάνω από 100 φιάλες βουτανίου.

Το παρελθόν τουσάτι παρουσιάζει ενδιαφέρον για την έρευνα των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες το 2016 είχε μεταβεί στο Βέλγιο αναζητώντας εργασία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016 ήταν σε τουλάχιστον τρεις βελγικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και τις Βρυξέλλες.

Οι Times του Λονδίνου γράφουν ακόμη ότι ο 40χρονος ιμάμης είχε συγκατοικήσει πριν από χρόνια με τον Μοχάμεντ Φάσι, έναν στρατολογητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2006 για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Φάσι ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία φέρεται να σχετίζεται με την ομάδα που οργάνωσε την επίθεση του 2004 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι.

Αλλά και ο ιμάμης είχε φυλακιστεί το 2012 για δύο χρόνια με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Στη φυλακή γνώρισε τον Ραχίντ Αγκλίφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών για τη συμμετοχή του στην οργάνωση της επίθεσης στη Μαδρίτη.

Επιπλέον, το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στο Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, είχε εντοπιστεί μερικές ημέρες νωρίτερα στο Παρίσι. Ιδιοκτήτης του Audi ήταν ο Μοχάμεντ Ααλά, ο οποίος έχει συλληφθεί.

Ακόμη, ελβετική εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους είχε επισκεφτεί τη Ζυρίχη τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσκεψη που ερευνούν οι ελβετικές αρχές.

Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πιστεύουν ότι ένας πυρήνας 12 ατόμων ευθύνεται για την επίθεση. Από αυτούς πέντε έχουν σκοτωθεί, τέσσερις έχουν συλληφθεί και τρεις καταζητούνται, αν και είναι πιθανό ότι δύο από τους καταζητούμενος είναι πλέον νεκροί.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα, 12 από τους 14 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, μεταξύ των οποίων είναι ένα επτάχρονο αγόρι αυστραλοβρετανικής καταγωγής και ένα τρίχρονο παιδί από την Ισπανία. Δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...