686
Ο Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής | INTIMEnews

Δένδιας σε Τουρκία – ΕΕ: Δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο το Δίκαιο της Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 13:48
Ο Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής
|INTIMEnews

Δένδιας σε Τουρκία – ΕΕ: Δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο το Δίκαιο της Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 13:48

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον διεθνή παράγοντα και τους εταίρους στην ΕΕ έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε παρέμβασή του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και απαντώντας  στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως «είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ» από την Πορτογαλία.

«Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας Δικαίου, αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ. Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την ΕΕ και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για παράδειγμα, συνέχισε, «η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα που να σχετικοποιούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; Θα μπορούσε για παράδειγμα, η Γαλλία, διαπραγματευόμενη με μια χώρα εκτός ΕΕ, να συμφωνήσει ότι στις μεταξύ τους σχέσεις, δεν ισχύει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; Αυτά είναι άτοπα».

«Κατά συνέπεια», σημείωσε αναφορικά με το πλαίσιο συζήτησης και διαπράγματευσης, «η χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να είναι στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο αποτελεί και τον ελληνικό νόμο».

Η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αθήνας.  Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Ο υπουργός χαιρέτισε τη στάση των κομμάτων, συπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ ,το οποίο όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, επιλέγοντας τη στάση του «παρών». «Εχει διαμορφωθεί ένα κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας σε ένα θέμα εθνικό», τόνισε με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της επικράτειας για την οποία απαιτείται νόμος που πρέπει να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ως το Ακρωτήριο Ταίναρο, είναι η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία υπογραμμίζει ότι σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν στη “γειτονιά” είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούσαν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν δηλαδή ο Νίκος Κοτζιάς, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωνε την προετοιμασία Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Δεν είναι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ιδίως η συμφωνία με την Ιταλία ήταν ο καταλύτης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θεμελιώνεται στις πρόνοιες της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση και δεν αποκλείει παρεμβάσεις επί τα βελτίω και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...