671
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στα του λιβυκού ζητήματος | ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας: Τι επιδιώκει η Ελλάδα στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 17:26
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στα του λιβυκού ζητήματος
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας: Τι επιδιώκει η Ελλάδα στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 17:26

Η Ελλάδα υπολόγιζε και υπολογίζει στην εφαρμογή της νομιμότητας στη Λιβύη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κληθείς να σχολιάσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα με την αντεπίθεση των -υποστηριζόμενων από την Τουρκία-  δυναμεων του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σαράζ εναντίον του στρατάρχη Χαφτάρ.

Σε δηλώσεις του στον «ΘΕΜΑ FM», ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απλουστευτικό ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολόγιζε στην παρουσία του Χαφτάρ για να αντιμετωπίσει την απειλή της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στη Λιβύη.

Εμείς, ανέφερε, τη Λιβύη δεν τη θέλουμε ελληνοτουρκική διαφορά, τη θεωρούμε θέμα Διεθνούς Δικαίου και μόνο η εφαρμογή της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου, φέρνει σαν λογικό παρακολούθημα την ακύρωση των [παράνομων τουρκολιβυκών] μνημονίων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Η Ελλάδα είχε στηρίξει το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία του Skhirat που  έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και αναγνωρίζει τρεις οντότητες: τη Διοίκηση της Τρίπολης, δηλαδή τον Σαραζ, τον λιβυκό Στρατό, δηλαδή τον Χαφτάρ, και το λυβικό κοινοβούλιο, δηλαδή τον Ακίλα Σαλέχ.

Μία από τις τρεις οντότητες και όχι η μόνη που εκφράζει τη Λιβύη, δήλωσε ο κ. Δένδιας, αδίκησε την Ελλάδα και  υπέγραψε μια απολύτως ανυπόστατη, ανύπαρκτη και παράνομη συμφωνία με την Τουρκία, για τον διαχωρισμό θαλασσίων ζωνών.

Αυτό που προσπαθούμε, πρόσθεσε ο υπουργός , είναι να υπάρχουν στη Λιβύη οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο λαό της να εκφράσει τη βούλησή του μέσα από εκλογές και μία από αυτές τις συνθήκες είναι το εμπάργκο των όπλων.

«Όταν καραβιές με όπλα -παρανόμως, παρατύπως, εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας- περνάνε τη Μεσόγειο και πηγαίνουν στη Λιβύη, τι ειρήνη θα υπάρξει; Για πείτε μου», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στην αεροναυτική επιχείρηση Ιrini (με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Σπέτσαι» του Πολεμικού μας Ναυτικού).

Οπως έκανε γνωστό, μόλις πρόσφατα η Μάλτα ήρε τις αντιρρήσεις που είχε για τη διοίκηση της επιχείρησης και πλέον διοικητής της ναυτικής δύναμης είναι έξι μήνες Ελληνας και έξι μήνες Ιταλός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη στα ανοικτά της Λιβύης και «το γεγονός ότι έχουμε κάθε εξάμηνο εμείς τη διοίκηση αυτού του στόλου», υπογράμμισε, «καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τη χώρα. Υπάρχουν και αεροπορικές δυνάμεις που καλύπτουν αυτές τις ναυτικές δυνάμεις. Για τη χώρα είναι μεγάλη στόχευση».

Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα, και σ’ ένα βαθμό το έχει πετύχει, είναι να είναι παρούσα στη Λιβύη, να συνομιλεί με αυτούς που  έχουν ρόλο στη Λιβύη, τόνισε ο κ. Δένδιας περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική διπλωματία την περίοδο μετά την υπογραφή των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Διότι, οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει ένα παλιό ρητό του Ταλεϋράνδου, που λέει «άδικο έχει ο απών» και «αυτό που υπέστη η Ελλάδα, και οι συνέπειές του γίνονται ορατές, είναι ότι ήταν απούσα στη Λιβύη, απούσα στη Συρία, θεωρώντας ότι αυτά είναι θέματα που δεν την αφορούν. Ελα όμως που την αφορούσαν και, δυστυχώς, υφίσταται τ’ απόνερα και τις ζημιές συγκρούσεων για τις οποίες δεν έχει την παραμικρή ευθύνη».

Για τις εξελίξεις επί του πεδίου (με την αντεπίθεση Σαράζ κατά του Χαφτάρ), ο υπουργός των Εξωτερικών σχολίασε ότι η κατάληψη δυο-τριών πόλεων, ή αεροδρομίων, ή η αλλαγή των συνθηκών επί του εδάφους με τον τρόπο που τώρα γίνεται, ούτε αλλάζει τον ελληνικό σχεδιασμό ούτε μεταβάλλει τη στάση της ελληνικής πλευράς:

«Προχθές», ανέφερε ενδεικτικά, «μίλησα πάρα πολλή ώρα και με τον Ακίλα Σαλέχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και σε teleconference με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη», παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΑΘήνα.

Οσο για την τουρκική επεκτατικότητα (με εμπλοκή σε χώρες όπως η Λιβύη ή η Σομαλία) , ο Νϊκος Δένδιας παρατήρησε ότι η Τουρκία ζει με τον νεο-οθωμανισμό, αλλά εκτείνεται πέραν των οικονομικών αντοχών και ορίων της. Και αυτά, όπως είπε, πληρώνονται.

«Αν δεν υπήρχαν οι συμφωνίες με το Κατάρ εγγύς του νομίσματός της, με αυτά τα περίεργα swap, η τουρκική οικονομία θα ήταν σε ολέθρια κατάσταση… Εγώ, δεν εύχομαι -ούτε η Ελλάδα εύχεται- τη δυστυχία ή τον οικονομικό μαρασμό της Τουρκίας. Εμείς, θέλουμε έναν πλούσιο γείτονα, που πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, για να είμαστε και συνεννοημένοι. Αλλά κάνει λάθη ο γείτονας αυτός, τεράστια λάθη», σχολίασε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...