274
Η «μικρή γοργόνα» στο λιμάνι της Κοπεγχάγης – τυπικώς αμίλητη αλλά αξιοθέατη | Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Δανοί κατάσκοποι έδιναν πληροφορίες σε αγνώστους

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 11:45
Η «μικρή γοργόνα» στο λιμάνι της Κοπεγχάγης – τυπικώς αμίλητη αλλά αξιοθέατη
|Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Δανοί κατάσκοποι έδιναν πληροφορίες σε αγνώστους

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 11:45

Αν εξακολουθεί να υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αναρωτήθηκε ο Γκουίντο Ολίμπιο σε σημείωμά του στην Corriere della Sera. Πού τον θυμήθηκε τον «Αμλετ»; Επειδή ένα σκάνδαλο κατασκοπείας ξέσπασε στη σκανδιναβική χώρα, μάλιστα με αποκαλύψεις που εκπορεύονται από το βαθύ κράτος της Δανίας. Το θέμα δεν θα είχε τη σημασία που λαμβάνει, αν η Δανία δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και δεν κατείχε τη Γροιλανδία που κείται πλησίον του Καναδά και των ΗΠΑ και ελέγχει τα περάσματα του Αρκτικού Ωκεανού.

Η υπόθεση, που λέγεται ότι μπορεί και να «μυρίζει» Ρωσία, προς το παρόν συνίσταται στις ανακοινώσεις που έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας. Αυτές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων αξιωματικών πληροφοριών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι πλέον συνταξιούχοι. Συνεπώς, υπάρχει «ψαχνό» και σε βάθος χρόνου.

Η κατηγορία που αποδίδεται στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία κατασκόπους είναι βαριά: εγκαλούνται ότι μετέδωσαν εμπιστευτικές πληροφορίες. Σε ποιον; Οι ανακριτές που έχουν επιληφθεί δεν το έχουν αποκαλύψει ακόμη αυτό, όλες οι λεπτομέρειες για την επιχείρηση παραμένουν επιμελώς κρυφές. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από έρευνες, ενώ κατασχέθηκαν και κάποια έγγραφα.

Η Δανία είναι μέρος του ΝΑΤΟ και έχει σημαντική θέση στην άμυνα της Βόρειας Ευρώπης. Αρα, οι πληροφορίες που πουλήθηκαν ή μεταφέρθηκαν σχετίζονται είτε με τη δική της εθνική ασφάλεια είτε με θέματα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ολίμπιο έκανε και τον συσχετισμό με την αποκάλυψη της περασμένης άνοιξης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας είχαν δώσει πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA σχετικά με τις κινήσεις των ευρωπαίων πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ) την περίοδο 2012-2015.

Πρόκειται για μία ιστορία που επιβεβαιώνει ότι στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών οι φιλίες και οι συμμαχίες φθάνουν μέχρις ενός σημείου σχολίασε ο Ολίμπιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...