579
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του | EPA/STR

Λιβύη: Δώδεκα ημέρες απομένουν αλλά οι εκλογές είναι απίθανο να γίνουν

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 16:43
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του
|EPA/STR

Λιβύη: Δώδεκα ημέρες απομένουν αλλά οι εκλογές είναι απίθανο να γίνουν

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 16:43

Λιγοστεύουν κάθε ώρα που περνά οι πιθανότητες να γίνουν προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, στις 24 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές το θεωρούν πλέον απίθανο να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της Δύσης, να πάνε στις κάλπες οι Λίβυοι πριν από το τέλος του χρόνου.

Το τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε η διαδικασία ήταν η ανακοίνωση της επιτροπής των εκλογών ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εγκεκριμένων υποψηφίων, από τους 100 περίπου που υπέβαλαν αίτηση, λόγω νομικών κωλυμάτων.

Η αναβολή των εκλογών θα αποτελέσει πλήγμα στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να ενώσει τη βαθιά διχασμένη χώρα.

Οπως αναφέρει ο Guardian, οι ξένες δυνάμεις ήλπιζαν ότι οι εκλογές θα φέρουν τη χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία, αφήνοντας πίσω της τον οδυνηρό εμφύλιο. Πλέον, σε περίπτωση αναβολής, πρέπει να συμφωνήσουν αν η μεταβατική κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, καθώς χωρίς αυτήν, τίποτα δεν θα σταματά την αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

Το πρόβλημα έγκειται σε μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν την εκλογική επιτροπή να κάνει αποδεκτές τις υποψηφιότητες γνωστών αλλά αμφιλεγόμενων προσώπων, όπως του γιου του Καντάφι, Σαΐφ.

Την ίδια στιγμή, έχουν υποβληθεί ενστάσεις εναντίον της απόφασης της εκλογικής επιτροπής να εγκρίνει τις υποψηφιότητες του μεταβατικού πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Μέχρι να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων.

Οι αντίπαλες πλευρές εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για δωροδοκίες δικαστικών αξιωματούχων, ώστε να διασφαλίσουν την έγκριση των υποψηφίων τους, και η επιτροπή τις εξετάζει.

Στην περίπτωση του Ντμπεϊμπά, για να γίνει μεταβατικός πρωθυπουργός, είχε υποσχεθεί ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά στην πορεία άλλαξε γνώμη, λέγοντας στο δικαστήριο ότι η υπόσχεσή του ήταν «ηθικής φύσης», χωρίς νομική υπόσταση.

Στο μεταξύ όμως, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, η οποία μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί πάλι, καθώς οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Αν οι εκλογές γίνουν με αμφιλεγόμενους υποψηφίους, μπορεί να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα όλες οι πλευρές.

Η Γαλλία ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group, η οποία δραστηριοποιείται στη Λιβύη και το Σαχέλ. Η Μόσχα αρνείται ότι η Wagner σχετίζεται με το ρωσικό κράτος και έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση κυρώσεων κατά των πολιτών της, θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Πλήγμα στη διαδικασία ήταν και η αποχώρηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις, που παραιτήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, έπειτα από έναν χρόνο στη θέση του.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε τη Στέφανι Γουίλιαμς ως ειδική σύμβουλό του για τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία έθεσε βέτο στον διορισμό της ως ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, παρόλο που έχει βαθιά γνώση του λιβυκού ζητήματος και πέρυσι απέδειξε ότι δεν διστάζει να αντισταθεί σε όσους πολιτικούς δεν θέλουν τις εκλογές.

Παράλληλα, η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητεί από όλες τις πλευρές να μη χαραμίσουν τα θετικά στοιχεία που έχει αποκομίσει η Λιβύη από την εκλογική διαδικασία έως τώρα, όπως είναι η εγγραφή τριών εκατομμυρίων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, η πετυχημένη διανομή εκλογικών βιβλιαρίων και οι πολλές υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου και των βουλευτών, τα οποία χαρακτηρίζει ως ενδείξεις ότι οι εκλογές χαίρουν ευρείας λαϊκής υποστήριξης.

Τέλος, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η άρνηση να γίνουν εκλογές και η κινητοποίηση εναντίον τους θα θέσουν την τύχη και το μέλλον της χώρας στο έλεος όσων στο εσωτερικό της Λιβύης και των υποστηρικτών τους στο εξωτερικό προτιμούν τη δύναμη των όπλων από τη δύναμη της κάλπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...