285
Η 38χρονη υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Ανε Χάλσμπο-Γιόργκενσεν, ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής | EPA/Andreas Gora / POOL

Δανία: Φόρος στις πλατφόρμες τύπου Netflix για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 17:29
Η 38χρονη υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Ανε Χάλσμπο-Γιόργκενσεν, ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής
|EPA/Andreas Gora / POOL

Δανία: Φόρος στις πλατφόρμες τύπου Netflix για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 17:29

Φόρο 5% επί των εσόδων τους στη Δανία θα κληθούν να καταβάλουν στη σκανδιναβική χώρα οι ξένες πλατφόρμες τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου, όπως το Netflix.

Τα χρήματα θα επενδύονται στην εγχώρια βιομηχανία παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προϊόντων.

Οι πλατφόρμες, στις οποίες περιλαμβάνονται το HBO και η Disney+, θα επιτρέπουν, επίσης, στους δανούς αξιωματούχους να ελέγχουν τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν για να προτείνουν προγράμματα στους συνδρομητές της Δανίας.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν στόχο να μειώσουν τις απώλειες της δανέζικης αγοράς σε βάρος των ξένων εταιρειών.

Η υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Ανε Χάλσμπο-Γιόργκενσεν, είπε ότι μακροπρόθεσμα οι ξένοι κολοσσοί μπορεί να απειλήσουν «το περιεχόμενο που παράγουν οι δανέζικες εταιρείες, το οποίο μας ενώνει ως κοινωνία. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Η δημοκρατική συζήτηση και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα Μέσα περνούν μία περίοδο αλλαγών, όχι μόνο εξαιτίας της ψηφιοποίησής τους. Για αυτό λαμβάνουμε διαφορετικά μέτρα αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

Η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ανησυχεί για το μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας της. Το καλοκαίρι, η Γαλλία υποχρέωσε τις εταιρείες να επενδύουν το 20%-25% των εσόδων τους στη χώρα, στο γαλλικό σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο. Επίσης, πρέπει το 30% του προγράμματός τους να είναι ευρωπαϊκές παραγωγές.

Στην Πολωνία, οι πλατφόρμες πληρώνουν το 1,5% από τις πωλήσεις τους στη χώρα, στο Πολωνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο, το οποίο χρηματοδοτεί τις εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές. Η Πορτογαλία έχει αντίστοιχο φόρο ύψους 1%,

Η «πολιτισμιική συνεισφορά» της Δανίας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων στον χώρο των ΜΜΕ, που προβλέπει και τη χρηματοδότηση τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων, εκτός των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ιδρύσει το Κέντρο Τεχνολογίας και Δημοκρατίας, όπου ερευνητές θα μελετήσουν πώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί αλλάζουν την δανέζικη πολιτική σκηνή και επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...