287
Η εικόνα και τα λόγια της Λάιρα ΜακΚί κοσμούν πλέον τοίχο σε κεντρικό σημείο του Μπέλφαστ | Twitter

Μπέλφαστ: Τοιχογραφία στη μνήμη της Λάιρα ΜακΚί από 22 καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 12:13
Η εικόνα και τα λόγια της Λάιρα ΜακΚί κοσμούν πλέον τοίχο σε κεντρικό σημείο του Μπέλφαστ
|Twitter

Μπέλφαστ: Τοιχογραφία στη μνήμη της Λάιρα ΜακΚί από 22 καλλιτέχνες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 12:13

Μία τοιχογραφία με την εικόνα της χαμογελαστής Λάιρα ΜακΚί, της 29χρονης δημοσιογράφου που σκοτώθηκε από σφαίρα του Νέου IRA στο Λοντοντέρι, κοσμεί πλέον κεντρικό σημείο του Μπέλφαστ.

Την έφτιαξαν η Εμα Μπλέικ και 21 ακόμα καλλιτέχνες αποδίδοντας φόρο τιμής στην ακτιβίστρια, η δολοφονία της οποίας έφερε ξανά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Βόρεια Ιρλανδία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δίπλα στην εικόνα της, οι καλλιτέχνες έγραψαν μία φράση-απόσπασμα από γράμμα που είχε γράφει η ίδια πρόσφατα, στον 14χρονο εαυτό της, όπου μιλούσε για το πόσο δύσκολα μεγάλωσε ως λεσβία στο συντηρητικό Μπέλφαστ και υποσχόταν ότι δεν θα είναι τόσο δύσκολα για πάντα: «Δεν θα είναι πάντα έτσι. (Τα πράγματα) θα καλυτερέψουν».

Ο Ανταμ Τέρκινγκτον, που οργάνωσε το εγχείρημα, τόνισε ότι η τέχνη έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της δολοφονίας που σόκαρε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία και ξύπνησε μνήμες των τρομερών Ταραχών που σπάρασσαν τη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η βία αυτή μεταξύ των εθνικιστών καθολικών, υποστηρικτών της επανένωσης της Ιρλανδίας, και των ενωτικών προτεσταντών, υπερασπιστών της παραμονής στη Βρετανία, είχε προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων μέχρι το Πάσχα του 1998, όταν η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, επέβαλε την απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων και τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

«Ο τρόπος που οι άνθρωποι αντέδρασαν μέσω της τέχνης στον θάνατο της Λάιρα, είναι ακτιβισμός», είπε ο Τέρκινγκτον. «Η τέχνη του δρόμου έχει τις ρίζες της στον ακτιβισμό και την αντίθεση στο κατεστημένο, αλλά και στην εύρεση τρόπων να επικοινωνούμε μεταξύ μας για πράγματα για τα οποία είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε».

Μία από τους καλλιτέχνες βάζει τις τελευταίες πινελιές στην εικόνα της Λάιρα ΜακΚί

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...