386
Η Λάιρα ΜακΚί στο Μπέλφαστ, τον Μάιο του 2017 | REUTERS

Νέος IRA για τη δολοφονία της ιρλανδής δημοσιογράφου: Συγγνώμη, την σκοτώσαμε κατά λάθος

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 08:03
Η Λάιρα ΜακΚί στο Μπέλφαστ, τον Μάιο του 2017
|REUTERS

Νέος IRA για τη δολοφονία της ιρλανδής δημοσιογράφου: Συγγνώμη, την σκοτώσαμε κατά λάθος

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 08:03

Ο «Νέος IRA» ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη για τον φόνο 29χρονης βορειοϊρλανδής δημοσιογράφου, με προκήρυξή του που δημοσίευσε ιρλανδική εφημερίδα.

Η Λάιρα ΜακΚί έπεσε νεκρή όταν χτυπήθηκε από σφαίρα το βράδυ της Πέμπτης στο Ντέρι, ή Λοντοντέρι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του εχθρού, η Λάιρα ΜακΚί σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε η οργάνωση σε προκήρυξή της η οποία στάλθηκε στην εφημερίδα The Irish News και επαληθεύτηκε με τη χρήση προσυμφωνημένου κωδικού.

»Ο IRA απευθύνει απόλυτη και ειλικρινή συγγνώμη στη σύντροφο, στην οικογένεια και στους φίλους της Λάιρα ΜακΚί για τον θάνατό της», προστίθεται στην προκήρυξη.

Η Λάιρα ΜακΚί με την αγαπημένη της εφημερίδα σε παλαιότερη φωτογραφία

Η 29χρονη βραβευμένη ρεπόρτερ στεκόταν κοντά σε αστυνομικούς όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι αργά το βράδυ της Πέμπτης, περί τις 23:00 τοπική ώρα [02:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] στο Κρέγκαν, προάστιο της πόλης που οι ιρλανδοί εθνικιστές αποκαλούν Ντέρι και οι ενωτικοί Λοντοντέρι.

Λουλούδια και αφιερώσεις στη μνήμη της δημοσιογράφου στο σημείο που σκοτώθηκε

Τα επεισόδια και ο θάνατος της ΜακΚί σημειώθηκαν την παραμονή του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι οπαδοί της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τιμούν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο Νέος IRA, που έχει αποσχιστεί από τον IRA, υποστήριξε στην προκήρυξή του ότι ο θάνατος της ΜακΚί «προκλήθηκε» από την αστυνομία.

«Μετά την εισβολή στο Κρέγκαν βαριά οπλισμένων δυνάμεων του βρετανικού στέμματος που προκάλεσαν επεισόδια, ο IRA ανέπτυξε εθελοντές για να εμπλακούν» σε μάχη εναντίον τους, ανέφερε.

«Δώσαμε οδηγίες στους εθελοντές μας να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον όταν εμπλέκονται σε μάχες εναντίον του εχθρού και λάβαμε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί αυτό», πρόσθεσε.

Διαμαρτυρία κατά του IRA σε τοίχο του Λοντοντέρι

Ο Νέος IRA απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος στις τρεις δεκαετίες του πολέμου χαμηλής έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία με πάνω από 3.600 νεκρούς. Η οργάνωση έχει στόχο μία ενωμένη Ιρλανδία.

Αστυνομικοί στο σημείο που σκοτώθηκε η Λάιρα ΜακΚί συλλέγουν στοιχεία