305
Ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom την περίοδο 2005-2010 Ντιντιέ Λομπάρ προσέρχεται στο δικαστήριο την Δευτέρα | Reuters

Ξεκίνησε στη Γαλλία η δίκη του «μάνατζερ του τρόμου»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 10:34
Ο διευθύνων σύμβουλος της France Telecom την περίοδο 2005-2010 Ντιντιέ Λομπάρ προσέρχεται στο δικαστήριο την Δευτέρα
|Reuters

Ξεκίνησε στη Γαλλία η δίκη του «μάνατζερ του τρόμου»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 10:34

Μπορεί ένας εργοδότης ή μια εταιρεία με τις πράξεις της να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτοκτονία – και όχι στα κάτεργα της ΝΑ Ασίας ή της Κίνας, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, στην – υποτίθεται… προοδευτική – Γαλλία;

Φυσικά, αν αυτός ο εργοδότης ονομάζεται Ντιντιέ Λομπάρ και η εταιρεία France Telecom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κατά το διάστημα 2005-2010 κατηγορείται ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσής της, ώστε στη διετία 2008-2009, 35 εργαζόμενοι της αυτοκτόνησαν, ορισμένοι μάλιστα μέσα στον χώρο εργασίας τους.

Τον Ιούλιο 2009, ένας 51χρονος τεχνικός από την Μασσαλία αυτοκτόνησε αφήνοντας πίσω του μια επιστολή-καταγγελία όπου έκανε λόγο για «μάνατζμεντ τρόμου» εντός των κόλπων της εταιρείας.

Δύο μήνες αργότερα, μια 32χρονη εργαζόμενη έπεσε από το παράθυρο στο γραφείο του Παρισιού, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της.

Τότε κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από το εργατικό συνδικάτο Sud.

Ακολούθησαν και άλλες μηνύσεις συνοδευόμενες από μία συντριπτική έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας που μίλησε για πρώτη φορά για συνθήκες «ηθικής παρενόχλησης, οργανωμένης σε επίπεδο εταιρείας από την διεύθυνσή της».

Ο Λομπάρ θα καθίσει στο εδώλιο μαζί με τον πρώην αναπληρωτή του Λουί-Πιερ Βεν και τον πρώην διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ολιβιέ Μπαρμπερό.

Όλοι κατηγορούνται για θεσμοθετημένη «ηθική παρενόχληση», την οποία ο ποινικός κώδικας περιγράφει ως «επαναλαμβανόμενες ενέργειες που έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας».

Για την Σιλβί Τοπαλόφ, του συνδικάτου Sud, «κάθε ένας εργαζόμενος που απασχολήθηκε τα χρόνια αυτά στην France Telecom υπέστη ηθική βλάβη. Ζήσαμε εκείνη την εποχή απίστευτη βία».

Υπό την αυστηρή επιτήρηση του ίδιου του Λομπαρ, η France Telecom είχε θέσει τότε σε εφαρμογή ένα τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης: τα σχέδια NExT και Act που είχαν ως αντικείμενο την μεταμόρφωση της εταιρείας σε διάστημα τριών ετών.

Ένας από τους στόχους, η «εθελουσία αποχώρηση» 22.000 από τους 120.000 εργαζόμενους.

Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι επρόκειτο να αλλάξουν πόστο.

Η δίκη – πρωτοφανής στα γαλλικά χρονικά – θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...