• Η φωτογραφία του Τσίπρα με το καφεδάκι και την σπανακόπιτα

     

    Γενικά ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πολιτικός με μια κάποια φωτογένεια –σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παράδειγμα. Κάτι το νεαρό της ηλικίας και ένα κάποιο θράσος, κάτι ο ευσυνείδητος Αντρέα Μπονέτι, ο πιστός του προσωπικός φωτογράφος που επιλέγει προσεκτικά τα καλύτερα κάδρα, κάτι και οι συμβουλές που τελικά άκουσε και δεν στέκεται σαν να βαριέται κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο Πρωθυπουργός έχει χτίσει τελικά τη φήμη ότι «γράφει» στον φακό.

     

    Με μια εξαίρεση όμως: όταν κάθεται απέναντι σε έναν ξένο ηγέτη. Εκεί κάτι συμβαίνει. Η γλώσσα του σώματος ακόμα και η σκηνοθεσία δημιουργούν πρόβλημα και δεν είναι πάντα εκεί ο Μπονέτι για να το διορθώσει.

     

    Αξέχαστες, π.χ., έχουν μείνει οι περίφημες φωτογραφίες του πριν δύο χρόνια όταν απέναντί του καθόταν στο Μαξίμου ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Κάτι αντίστοιχο συνέβη και τώρα, όταν απέναντί του κάθισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

    Το κάδρο που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανήρτησε στο Twitter, απέπνεε κάτι το αμήχανο, το επαρχιώτικο, το ασύμμετρο.

     

    Ενας πρόεδρος χαλαρός με γραβάτα και ένας Πρωθυπουργός με ένα σφιγμένο χαμόγελο με ένα καφεδάκι και σπανακόπιτα δίπλα στο τραπεζάκι.

     

    Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα αν απομονώσεις μόνο τη φωτογραφία του κ. Τσίπρα. Εξ ου και το κάζο στα social media.

  • Τι είπαν το ζεύγος Μεϊμαράκη και ο Κώστας Γαβράς;

    Κατ’ αρχάς ο Κώστας Γαβράς ζει –το ξεπεράσαμε το καλοκαιρινό σοκ. Και όχι μόνο ζει αλλά δειπνεί και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη σύζυγό του Ιωάννα! Μας ενημέρωσε σχετικά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για εμπειρία και απόλαυση.

     

    Εχει ένα ενδιαφέρον ότι ο Κώστας Γαβράς υπήρξε εκ των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και θαυμαστής του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γυρίσει σε ταινία το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, το περίφημο «Adults in the room».

     

    Ισως λοιπόν να είχε το προνόμιο ο σπουδαίος κινηματογραφιστής να μάθει από πρώτο χέρι τι είχε ειπωθεί σε εκείνη την περιβόητη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το βαρουφάκειο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Μια σύσκεψη στην οποία ο μύθος θέλει τον κ. Μεϊμαράκη να επιστράτευσε το γνωστό του λεκτικό ύφος προς τον σαστισμένο Πρωθυπουργό, προκειμένου να του καθαρίσει το μυαλό.

     

    Θα ήταν τέλειο υλικό για την ταινία του Γαβρά. Και ένας καταπληκτικός ρόλος για έναν ηθοποιό του στιλ του Ζαν Ρενό για παράδειγμα..

  • Βούρος για δήμαρχος!

    H δημαρχία της Νέας Φιλαδέλφειας (και της Χαλκηδόνας, αλλά ας σταθούμε στην πρώτη εδώ) έχει αποτελέσει ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

     

    Βλέπετε σε αυτόν τον δήμο-προάστιο της Αθήνας, παρατηρούνταν το οξύμωρο –αν και περιβαλλοντικά όχι αδικαιολόγητο– ο δήμαρχος, ο Αρης Βασιλόπουλος εν προκειμένω, να είναι ο άνθρωπος που έβαλε τα περισσότερα εμπόδια για να μην ανεγερθεί το πολυδιαφημισμένο νέο στάδιο της ΑΕΚ.

     

    Μάλιστα η ίδια η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε στοχοποιήσει τον δήμαρχο όπως και η Περιφέρεια Αττικής που έθεσε το έργο υπό την αιγίδα της (οι οπαδοί ψηφίζουν, μην το ξεχνάμε) και θεωρούσε τις ως έναν βαθμό κατανοητές ευαισθησίες και ανησυχίες του κ. Βασιλόπουλου απαράδεκτες.

     

    Το παράξενο ήταν ότι ο κ. Βασιλόπουλος είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά εμφανιζόταν να βάζει εμπόδια σε ένα έργο που το είχε καλωσορίσει η μισή κυβέρνηση, προεξάρχοντος του Αλέκου του Φλαμπουράρη. Αυτό που πολλοί δεν ήξεραν ήταν ότι ο κ. Βασιλόπουλος το είχε γυρίσει σε Λαϊκή Ενότητα, οπότε είχε κάθε όρεξη να δημιουργεί προβλήματα.

     

    Τώρα όμως οι ΑΕΚτζήδες δεν πρέπει να ανησυχούν. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο ηθοποιός, φανατικόςΑΕΚκτζής και για ένα φεγγάρι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βούρος.

     

    Για τους μερακλήδες παραθέτω τη δήλωση του κ. Βούρου:

     

    «Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα στους πολίτες της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας την υποψηφιότητά μου να διεκδικήσω το Δήμο στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

    »Η υποψηφιότητα μου προέκυψε ως εσωτερική ανάγκη να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και απαντά στην πρόσκληση – πρόκληση που μου απηύθυναν φίλοι, συναγωνιστές και συνδημότες μου.

    »Οι σκέψεις, οι συναντήσεις και οι εποικοδομητικές συζητήσεις πολλών μηνών με ώθησαν να πάρω την απόφαση να μη μείνω αμέτοχος στις προκλήσεις των καιρών. Οδηγό της ζωής μου έχω την πρόσφορα στα δημόσια πράγματα και μετά από μακρά πορεία στα μονοπάτια της κοινωνίας γνωρίζω πως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο και ο δρόμος ανηφορικός. Στο ερώτημα των φίλων μου “γιατί πας να μπλέξεις” απάντησα ότι το προσωπικό μου χρέος είναι να συμβάλλω στη βελτίωση της κοινωνίας και όχι να παρατηρώ απαθής τη φθορά της.

    »Δεν θα κρύψω ότι ταλαντεύτηκα και ακύρωσα επαγγελματικούς προγραμματισμούς για να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των δημοτών. Γνωρίζω ότι μπαίνω σε χωράφια ναρκοθετημένα αλλά δεν το κάνω πρώτη φορά, ούτε και τελευταία. Ο Δήμος είναι οι άνθρωποι της πόλης, η ευκαιρία και οι δυνατότητες δικές μας να χτίσουμε μια πόλη πρότυπο και ένα καλύτερο τόπο για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Σύνθημά μας θα είναι η φράση “Η αλήθεια υπάρχει, είμαστε εμείς”. Αυτή την αλήθεια θέλω να υπηρετήσω και σας προσκαλώ μαζί να αναδείξουμε».

  • Ο Κοτζιάς στηρίζει τη Δούρου - αλλά γιατί αυτό να είναι είδηση;

    Μια ωραία ατμόσφαιρα ήταν το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής. Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Ρένα Δούρου. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση μίλησαν επί μία ώρα για θέματα «κοινού ενδιαφέροντος». Τώρα τι κοινά ενδιαφέροντα έχουν ο αποπεμφθείς από την κυβέρνηση κ. Κοτζιάς με την κυρία Δούρου, δύσκολο να μαντέψεις. Μεταξύ του καιρού, της αιγιαλίτιδας, των ισορροπιών στην κυβέρνηση και των ευθυνών για τη συμφορά στο Μάτι, ποντάρω μόνο στο πρώτο.

     

    Τέλος πάντων, ο τέως υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Περιφέρεια Αττικής, συνάντησε τη Ρένα, της έσφιξε και το χέρι (βλέπε και το τρίπτυχο της φωτογραφίας), τα είπαν επί μία ώρα και έπειτα –σύμφωνα με την ανακοίνωση (εδώ)– ο κ. Κοτζιάς «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Περιφερειάρχη, υπογράμμισε τη στήριξη της κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ” στο έργο της».

     

    Γιατί όλο αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει; Διότι από τότε που ο κ. Κοτζιάς αδειάστηκε μεγαλοπρεπώς από τον Αλέξη Τσίπρα και έφυγε από το υπουργείο και την κυβέρνηση, έχει διαμηνύσει ότι η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ κίνηση «Πράττω» θα στηρίξει τους δικούς της υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ότι δεν επέλεξε κάποιον για να αδειάσει την κυρία Δούρου αξίζει τουλάχιστον μια ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής.

  • Ποιος Πάνος Καμμένος; Ο Δημήτρης συμμαχεί με Βελόπουλο, Καρατζαφέρη, Κρανιδιώτη

    Κατ’ αρχάς είναι άδικο. Τόσο καιρό ο Δημήτρης Καμμένος έβρισκε θέση στα πρωινά πάνελ του ΣΚΑΪ και τελικά το μεγάλο νέο πήγε και το ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπαδάκη του ΑΝΤ1.

     

    Ας είναι. Εχοντας στο στούντιο δίπλα του τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο, παραδίπλα τον επίσης δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό και απέναντί του τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Βασίλη Κικίλια της ΝΔ, ο ανεξάρτητος βουλευτής –πρώην των ΑΝΕΛ που είχε φύγει από το συγκυβερνών κόμμα το καλοκαίρι, κάνοντας τον σταυρό του– ανακοίνωσε τον μεγάλο συνασπισμό της εθνικιστικής Δεξιάς: Γιώργος Καρατζαφέρης (Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ΛΑΟΣ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά) και η αφεντιά του.

     

    Ο κ. Καμμένος επέμεινε ότι αυτοί οι τέσσερις ιππότες του εθνικισμού «δεν είμαστε φασίστες, δεν είμαστε πατριδοκάπηλοι – πρέπει να απενεχοποιηθεί η Δεξιά».

     

    Δεν είπε, βέβαια, πώς θα συνεργαστεί με τον καραμπινάτο μνημονιακό κ. Καρατζαφέρη που είχε στηρίξει την «επάρατη» κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Δεν ρωτήθηκε, δεν απάντησε.

     

    Είπε όμως άλλα: «Ο χώρος μας χρειάζεται έναν ηγέτη. Δεν ξέρω αν υπάρχει Σαλβίνι, είναι πολύ δυναμικός… Ορμπάν όχι απαραίτητα, για εμένα προσωπικά. Θα έπρεπε να γίνουν κάποιες δημοσκοπήσεις Γενάρη, Φλεβάρη, να πληρώσω εγώ του Φαήλου, ο Βελόπουλος του Καρατζαφέρη να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και μετά και ό,τι πει ο κόσμος. Αν η δημοσκόπηση δείχνει Φαήλο, η Καρατζαφέρη ή Βελόπουλο οι υπόλοιποι πάμε πίσω».

    «Το ποσοστό είναι 12%, 1.000.000 άνθρωποι δεν πήγαν να ψηφίσουν τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό το ποσοστό πρέπει να εκπροσωπηθεί» υποστήριξε ο κ. Καμμένος που ονειρεύεται να γίνει κομματάρχης στη θέση του άλλου Καμμένου που δεν πρέπει να νιώθει και πολύ καλά τελευταία.

     

    Οι ΑΝΕΛ μετρήθηκαν από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis (εδώ) στο 1,3%, ενώ η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου στο 2%. Πού δηλαδή να συμπράξουν και άλλοι αστέρες του χώρου. Ο υπουργός Αμυνας θα ψάχνει ψηφοφόρους για τους ΑΝΕΛ και δεν θα βρίσκει. Εκτός και αν βρεθεί στο φιλόξενο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ…

  • Πρόεδρος-μποξέρ στην Attica Bank (για ένα δάνειο 100.000 ευρώ)

    Θα ήταν κωμικό. Αν δεν ήταν τραγικό. Μια τράπεζα για την οποία η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστιο κεφάλαιο —όχι πολιτικό κεφάλαιο, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά πραγματικό, χρήματα ασφαλιζομένων και άλλων εταιρειών (λεπτομέρειες εδώ)— να βλέπει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να κρέμονται στα μανταλάκια των περιπτέρων επειδή έπαιξαν ξύλο.

     

    Ναι, η τράπεζα είναι η Attica Bank, αυτή που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στήριξαν όσο καμία άλλη ώστε να κάνουν παιχνίδι κάτω από τα ραντάρ των δανειστών. Και πρωταγωνιστές του απίστευτου επεισοδίου είναι ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης (αριστερά στη φωτό) και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης (δεξιά).

     

    Το περιστατικό που ήδη είχε κυκλοφορήσει στα ΜΜΕ από την Παρασκευή (βλέπε άλλη Βαβέλ πιο κάτω), περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρεις η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Εγινε μέσα στο γραφείο του κ. Ρουμελιώτη με αφορμή ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το οποίο αρνείτο να χορηγήσει ο κ. Πανταλάκης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Attica Bank κάλεσε στο γραφείο του τον διευθύνοντα σύμβουλο και του επιτέθηκε αρπάζοντας τον από τη γραβάτα, με μπουνιές και κλωτσιές και βρίζοντας τον χυδαία.

     

    Ο κ. Ρουμελιώτης μπορεί να είναι 71 ετών, αλλά σύμφωνα με το λεπτομερέστατο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», γυμνάζεται συστηματικά και επαίρεται ότι σηκώνει 150 κιλά βάρη στον πάγκο.

     

    Η εφημερίδα εμφανίζει τον ατυχή κ. Πανταλάκη να έχει κοντέψει να πνιγεί από τον μαινόμενο πρόεδρο και να έχει σωθεί την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση άλλων υπαλλήλων οι οποίοι με δυσκολία κατάφεραν να απομακρύνουν από τον λαιμό του τον μαινόμενο πρόεδρο.

     

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ η θέση του διευθύνοντος συμβούλου φέρει την ευθύνη της λειτουργίας της τράπεζας και φυσικά της χορήγησης των δανείων, ο πρόεδρος απλώς προΐσταται του ΔΣ και η θέση του είναι πολιτική, δηλαδή έχει τοποθετηθεί εκεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

     

    Κατά τα άλλα μιλάμε για κουλτούρα του επιχειρείν, εταιρική διακυβέρνηση και άλλα τέτοια αστεία…

  • Οταν ο Κοτζιάς του Χάρβαρντ «συνάντησε» την 53χρονη καθαρίστρια

    Μπορείς να βάλεις στην ίδια ιστορία την καθαρίστρια που εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή είχε δηλώσει ότι είχε βγάλει τη ΣΤ’ Δημοτικού ενώ είχε βγάλει την Ε’ Δημοτικού και τον Νίκο Κοτζιά που είχε δηλώσει ότι ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ; Μπορείς, αν είσαι ο Δημήτρης Χαντζόπουλος.

     

    Ο διακεκριμένος σκιτσογράφος δημιούργησε ένα ακόμη πολιτικό-εικαστικό έργο για το φύλλο της «Καθημερινής» του Σαββάτου, στο οποίο και πάλι το σχέδιο είναι υποδεέστερο της στιχομυθίας:

     

    -Μα… πλαστογράφησα πτυχίο Δημοτικού

    -Δεν πειράζει, θα σας αθωώσουμε

    -Πώς;

    -Εσείς θα δηλώσετε ότι μοιράζεστε την ίδια έδρα με τον κ. Κοτζιά στο Χάρβαρντ, εμείς θα σας αναθέσουμε το ΥΠΕΞ και θα απαλλαγείτε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

     

    Το ασύμμετρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, οι πολίτες δεύτερης και πρώτης κατηγορίας, η υποκρισία της Πρώτης Φοράς Αριστερά, όλα εδώ, σε ένα κάδρο.

     

    Ο Χαντζόπουλος επιβεβαιώνει την παρουσία του ως πολιτική συνείδηση της χώρας. Ως εκ τούτου η παρουσίαση την Τρίτη στην Τεχνόπολη του βιβλίου του αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

     

    Ο Χαντζόπουλος θα παρουσιάσει το graphic novel «Εμμανουήλ Ροΐδης: “Πάπισσα Ιωάννα”», από τις εκδόσεις «Athens Review of Books» (ώρα 18.30, στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, είσοδος από Πειραιώς 100)

     

    Η ειρωνεία είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει αποπειραθεί να κλείσει την «Athens Review of Books» με μια εξοντωντική αγωγή επειδή ένας αναγνώστης της λογοτεχνικής αυτής επιθεώρησης τον είχε αναφέρει ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» ή κάτι τέτοιο παρεμφερές.

  • Ο Κοντονής απολύει, η Ζορμπά επαναπροσλαμβάνει

    Επειδή διάφοροι αδέκαστοι της δημόσιας διοίκησης και άλλοι πουρίστες της Δικαιοσύνης έσπευσαν να καταδείξουν ότι η 53χρονη καθαρίστρια που δεν είχε βγάλει την ΣΤ’ Δημοτικού αλλά μόνο την Ε’ Δημοτικού και ως εκ τούτου δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια για να πλένει σκάλες και τουαλέτες σε παιδικούς σταθμούς στον Βόλο, στερώντας έτσι την θέση από μια άλλη καθαρίστρια —πάντα γυναίκα, ποτέ άνδρας σε αυτόν τον ρόλο, κατά τα άλλα δεν είμαστε σεξιστές κλπ—, μια πολύ όμορφη ιστορία μας προέκυψε το Σάββατο.

     

    Καταδεικνύει την υποκρισία και την ελαστικότητα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα προσόντα με τα οποία διορίζει ως υπαλλήλους της. Διότι τον συγκεκριμένο υπάλληλο —κάτοχο μάλιστα μεταπτυχιακού τίτλου, ή κάτι τέτοιου τέλος πάντων— τον απέλυσε ο Σταύρος Κοντονής από το υπουργείο Δικαιοσύνης αμφισβητώντας τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του, αλλά τον προσέλαβε λίγο αργότερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

     

    Αντιγράφω ένα σημείωμα με τίτλο «Μυστήρια επαναπρόσληψη» από τη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα Σαββατοκύριακο», κρατώντας —για το γούστο της ανάγνωσης— το στιλ του:

     

    Θα περιγράψω δε τώρα, την ειδική μεταχείριση που επιφυλάσσει το κράτος ΣΥΡΙΖΑ σε «δικά του» παιδιά, όπως πιάνονται με ανάλογη γίδα στην πλάτη (όπως λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο), για να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς εκπροσωπεί και τι αντιπροσωπεύει αυτή η «πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση». Την αντιδιαστέλλω δε με την περιπέτεια της καθαρίστριας.

     

    Εχω στα χέρια μου απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κοντονή, με ημερομηνία 24/7/2018 (δεν τον είχε στείλει ακόμη ο Τσίπρας στη Ζάκυνθο να κόβει βόλτες στην πλατεία απερίσπαστος υπουργικών καθηκόντων), η οποία αφορά την απόλυση υπαλλήλου του υπουργείου Δικαιοσύνης ονόματι Γεωργίου Δόνου του Ανδρέα. Ο κύριος Δόνος είχε προσληφθεί «προς πλήρωση (αντιγράφω) κενής θέσης ειδικότητας ηλεκτρολόγου-μηχανικού Η/Υ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για τη στελέχωση της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης του υπουργείου».

     

    Στην απόφαση Κοντονή αναφέρεται ως λόγος της απόλυσης ότι «δεν ήταν νόμιμη η πρόσληψη καθώς δεν διέθετε όλα τα απαιτούμενα προσόντα». Τι προσόντα δεν διέθετε ο άνθρωπος; Οτι ένα μάστερ που προσκόμισε από ένα Ινστιτούτο του Νιου Τζέρσεϊ «δεν είναι (αντιγράφω εκ νέου) αναγνωρισμένο ως ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους, ενώ τα δικαιολογητικά που προσκόμισε δεν ήταν επαρκή ώστε να αποδεικνύεται εμπειρία τεσσάρων ετών από την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών».

     

    Ο υπουργός, άτεγκτος όπως πάντα, κοινοποίησε την απόφασή του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών μαζί με τον φάκελο του κ. Δόνου – α, σε κάτι τέτοια, τύπος και υπογραμμός ο άνθρωπος.

     

    Αγνοώ εντελώς τι έκανε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών με τον φάκελο που του απέστειλε ο Κοντονής υπουργός. Τον άνοιξε; Τον διάβασε; Τον πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων δεδομένης της βάρβαρης τύχης που επιφύλασσε εν συνεχεία στον αποστολέα το μέλλον, το αδιόρατο; Αγνωστο.

     

    Η ουσία είναι ότι έχω και μία άλλη απόφαση. Με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2018, της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης «ήμουν κάποτε στην αυλή του Σημίτη και ύστερα έγινα ΣΥΡΙΖΑ» Ζορμπά. Την 46882/32694/27551/8203/25-09-18. Τι λέει; Οτι (αντιγράφω ως έχει) «διορίζεται από 29/08/18 ο Δόνος Γεώργιος του Ανδρέα κάτοχος διπλώματος του NEW JERSEY INSTITUTE OF TECHNOLOGY-NEWARK COLLEGE OF ENGINEERING ως ειδικός σύμβουλος με το 130 (παρακαλώ…) μισθολογικό κλιμάκιο της ΠΕ κατηγορίας στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού».

     

    Παραδίδω το θέμα σε δημόσια έκθεση, και αποφεύγω οιοδήποτε σχόλιο. Αλλωστε περιττεύει. Υποθέτω ότι κάποια απάντηση θα έχει η κυρία Ζορμπά, για το πώς είναι δυνατόν να διορίζει σύμβουλό της άτομο το οποίο έχει απολυθεί από το Δημόσιο ως παρανόμως προσληφθέν. Και αν δεν έχει αυτή, σίγουρα θα έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας…

     

  • «Κολούμπια» ή «Κολάμπια»; Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Ποτέιτο ή ποτάτο;

    Για να καταλάβετε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή για την ανομία στα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΝΔ, αξίζει να αναφέρω το εξής.

     

    Επί ώρα, αυτό που απασχόλησε την Εθνική Αντιπροσωπεία ήταν πώς προφέρεται σωστά το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με το οποίο πρόσφατα ήλθε σε συνεργασία το ημέτερο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (εδώ).

     

    Και αυτό διότι ο αμερικανοσπουδαγμένος Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την προφορά που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για το πανεπιστήμιο, αναφέροντάς το με στιλ ως «Κολάμπια». Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του απάντηση αρχικά χρησιμοποίησε την προφορά Κολούμπια.

     

    Τότε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ –όχι απαραίτητα αμερικανοσπουδαγμένοι αλλά σίγουρα κομματικά φιλότιμοι– άρχισαν να φωνάζουν στον Πρωθυπουργό από τα βουλευτικά έδρανα: «“Κολάμπια” το λένε».

     

    Ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε στους καλούς νεοδημοκράτες μαθητές, με τη γνωστή του ειρωνεία: «Εντάξει εγώ δεν είμαι τόσο άριστος όσο ο κ. Μητσοτάκης και το λέω Κολούμπια».

     

    Τι ήταν να το υποσχεθεί; Στη συνέχεια, όσες φορές το ανέφερε, το διατύπωσε ως «Κολάμπια». Λογικό, αν θυμηθείς πώς μιλούσε με αμερικάνικη προφορά τα ελληνικά όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ.

     

    Αλλά η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής αφού ολοκληρώθηκε η «Ωρα του Πρωθυπουργού».

     

    Κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν την έμπνευση να ρωτήσουν τον… αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ποια είναι η σωστή προφορά του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και εκείνος τους απάντησε το εξής ευρηματικό: ότι οι… Νεοϋορκέζοι το προφέρουν «Κολούμπια» και όχι «Κολάμπια»! Μιλάμε δηλαδή για βαθύ γνώστη του γλωσσικού πολιτισμού του Μεγάλου Μήλου, μολονότι ο υπουργός μας δεν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά στην Κωνσταντινούπολη ονειρευόμενος την Κόκκινη Μηλιά.

     

    Καμία έκπληξη — o κ. Γαβρόγλου φυσικά το έβγαλε από το μυαλό του, είπε μια μπαρούφα για να ξεφύγει.

    Εκλεκτός συνάδελφος που σπούδασε στο Κολούμπια/Κολάμπια μού εξήγησε πως «στις ΗΠΑ το λένε “Κολάμπια”, στην Ελλάδα “Κολούμπια”».

     

    Τέλος πάντων, επειδή όλοι αυτοί μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε που λέει και ο λαός, υπάρχει ένα θρυλικό νεοϋορκέζικο τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν που το έχουν ερμηνεύσει εμβληματικά δίδυμα, από τον Φρεντ Αστέρ με τη Τζίντζερ Ρότζερς ως τον Λούις Αρμστρονγκ με την Ελλα Φιτζέραλντ. Είναι το «Let’s Call The Whole Thing Off» που σε ένα σημείο λέει:

     

    «You like potato and I like potahto/
    You like tomato and I like tomahto
    Potato, potahto, tomato, tomahto/
    Let’s call the whole thing off»

     

    Αφιερωμένο λοιπόν…

  • Ο Μητσοτάκης είναι γκόμενος

    Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την άνεση να κυκλοφορεί στον δρόμο και να έρχεται σε επαφή με τους απλούς πολίτες. Κάτι τέτοιο έκανε εκτάκτως την Πέμπτη όταν αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στην Κυψέλη. Συμβολικό; Θεωρείται «η γειτονιά του Τσίπρα».

     

    Τέλος πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες και κάποια στιγμή συνάντησε μια μαμά με καρότσι (φωτογραφία επάνω). Και τότε ο κ. Μητσοτάκης γνώρισε την αποθέωση, κάτι σαν downtown Ρουβάς (δείτε εδώ το σχετικό στιγμιότυπο που έδειξαν οι ειδήσεις του Star).

     

    «Αγαπητέ μου… Συγγνώμη είσαι φοβερός… Μα τι γκόμενος είσαι!» του είπε  κατενθουσιασμένη η μαμά, η οποία του ζήτησε να τον βγάλει και μια φωτογραφία με τον γιο της».

    Αμήχανες καταστάσεις γενικά, αλλά αυτά έχουν οι εκτός προγράμματος βόλτες με τους πολίτες, σε αντίθεση με τα κλινικά αποστειρωμένα περιβάλλοντα στα οποία συχνάζει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός.

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ψυχραιμία του και διαπίστωσε ότι το μωρό είναι «κούκλος» –ανταποδίδοντας προφανώς τα περί γκόμενου. Και μάλιστα έμαθε πως τον λένε «Νικόλα».

     

    Αυτό το τελευταίο βέβαια, ξύπνησε κάποιες δυσάρεστες μνήμες στη ΝΔ. Εκείνο το περιβόητο διαφημιστικό του Σαμαρά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τον μικρό Νικόλα…

  • Επεσαν μπουνιές σε μη συστημική τράπεζα!

    Φαίνεται ότι η εποχή Φλαμπουράρη ως επόπτη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας δεν προκαλέσει μόνο πολλαπλά τραύματα στο Χρηματιστήριο – αλλά προκαλεί και στην κυριολεξία τραυματισμούς.

     

    Η «Καθημερινή» ανέφερε περιστατικό που συνέβη σε μη συστημική τράπεζα (όχι δηλαδή σε μία εκ των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), στο οποίο, όπως περιγράφεται, έπεσε ξύλο μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

     

    Αφορμή υπήρξαν δημοσιεύματα που ο πρόεδρος θεώρησε ότι προέρχονταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο και για τα οποία τον κάλεσε στο γραφείο του προς απολογία.

     

    Σύμφωνα με την «Κ», προτού καλά καλά ο διεθύνων σύμβουλος καταλάβει τον λόγο που εκλήθη στο γραφείο του προέδρου βρέθηκε στο έδαφος γρονθοκοπούμενος. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση συνεργατών που αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οχι ότι δεν συνεχίζει να μην πηγαίνει καθόλου καλά δηλαδή, αλλά τουλάχιστον δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο…

  • O Γερουλάνος παίζει μπάσκετ στα Σεπόλια - και ψάχνει τον Θανάση Αντετοκούνμπο

     

    Ο Παύλος Γερουλάνος κάνει μια αξιοπρόσεκτη καμπάνια για τον δήμο Αθηναίων μέχρι στιγμής. Δεν έχει αφήσει γειτονιά για γειτονιά. Kαι δεν μιλάω για την trendy –λέμε τώρα– πλατεία Αγίας Ειρήνης ή το μεγαλοαστικό –ξανά, λέμε τώρα– Κολωνάκι. Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ για τη δημαρχία έχει βαδίσει όλη την Αθήνα, έχει επισκεφτεί και τις πιο δύσκολες ή υποβαθμισμένες γωνιές της, ώστε να μάθει δια ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

     

    Τελευταίος σταθμός, ως τον επόμενο, ήταν τα Σεπόλια, όπου ως γνωστόν μεγάλωσαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο.

     

    Εκεί, πέραν των άλλων συναντήσεών του, ο πρώην υπουργός δοκίμασε και το ταλέντο του στο μπάσκετ, ρίχνοντας μερικά σουτ στο γήπεδο όπου υπάρχει το περίφημο γκράφιτι των Αντετοκούνμπο.

     

    Μάλιστα φρόντισε μέσω του Instagram, να ανεβάσει μια instastory στέλνοντας μήνυμα στον Θανάση Αντετοκούνμπο: «Πού’ σαι Θανάση;;»

    Ηταν ένα μήνυμα με συμβολισμό βεβαίως, καθώς ο αστέρας του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος έχει βρεθεί στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων.

  • Αρχισαμε: Ο Ψωμιάδης είπε ότι ο Μπουτάρης τον φοβήθηκε - και ποζάρει με την πινακίδα «δήμαρχος»

    Δυστυχώς ο κυρ Γιάννης δεν μπορεί και δεν θέλει να το ξανασκεφτεί. Διότι η απόφασή του να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δήμο Θεσσαλονίκης (εδώ) δεν άνοιξε μόνο την όρεξη πολλών να γίνουν δήμαρχοι – άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου της μπαρούφας.

     

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο άνθρωπος που βέβαια επί χρόνια οι Θεσσαλονικείς εξέλεγαν πανηγυρικά νομάρχη τους, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα για τη δημαρχία και μάλιστα είχε διάθεση να κάνει αστεία με τον Γιάννη Μπουτάρη: «Σεβαστή η απόφασή του. Να πω χαριτολογώντας πως μήπως φοβήθηκε τη δική μου παρουσία, διότι είχα δηλώσει πως τον ήθελα για αντίπαλο»…

     

    Αν συνδυαστεί αυτό με τη σπουδή του Πανίκα να πάει να ποζάρει στη θέση του κ. Μπουτάρη –πίσω από την πλακέτα «ΔΗΜΑΡΧΟΣ»– κατά την τελετή για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την Τετάρτη, έχουμε να γελάσουμε πολύ. Και αυτό για μια πόλη που έχει μπει σε μια διαφορετική πορεία σε σύγκριση με το αλλοπρόσαλλο παρελθόν της, δεν είναι αστείο…

  • O Βαρουφάκης ανακάλυψε ότι η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται...

    Του πήρε λίγα χρόνια, αλλά τώρα το έχει καταλάβει. Οι Βρυξέλλες, λέει, δεν διαπραγματεύονται. «Είναι σαν λογισμικό, σαν αλγόριθμοι, έχουν μια λίστα και την τσεκάρουν».

     

    Και το εξήγησε αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στους Βρετανούς, μιλώντας στο BBC, για να τους δώσει να καταλάβουν γιατί η Τερέζα Μέι έχει συναντήσει απέναντί της έναν αμετακίνητο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και γιατί η όλη η υπόθεση οδηγείται στα βράχια.

    Εχει ενδιαφέρον που το λέει αυτό ο Γιάνης. Ο άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015 πίστευε ότι θα τουμπάρει τις Βρυξέλλες επειδή φορούσε φανταχτερά πουκάμισα. Και που με «δημιουργική ασάφεια» έκανε τάχα μου «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Μα διαπραγμάτευση με ποιον; Αφού οι Βρυξέλλες δεν διαπραγματεύονται, το λέει και ο ίδιος με ύφος καθηγητή στους βρετανούς τηλεθεατές.

     

    Αλλά είπαμε. Του πήρε τρία χρόνια για να το καταλάβει και τώρα μεταλαμπαδεύει τη γνώση…

  • O Πάγκαλος επιμένει: Συνεχίζουμε να τα τρώμε μαζί

    Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από την περίφημη φράση του Θόδωρου Πάγκαλου, όταν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου εξήγησε σε μια επιτροπή της Βουλής ότι η απάντηση στις επικρίσεις κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας για τη χρεοκοπία και το πώς φαγώθηκαν τα λεφτά είναι: «σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» – στην Ιστορία θα περνούσε πιο λιτά ως «μαζί τα φάγαμε».

     

    Ηταν μια γενναία και ως έναν βαθμό σωστή παραδοχή, η οποία όμως είχε θεμελιώδες ελάττωμα: δεν συνοδεύτηκε από την παραίτηση του κ. Πάγκαλου σε μια ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης.

     

    Τέλος πάντων, η Ιστορία, όπως είπαμε, κατέγραψε το «μαζί τα φάγαμε» ως μια σημαντική πολιτική φράση στον καιρό των μνημονίων. Ο κ. Πάγκαλος έγραψε και βιβλίο δύο χρόνια αργότερα: «Τα φάγαμε όλοι μαζί – Χρέος: Πόσο; Πότε; Ποιοι; Πώς;».

     

    Τώρα ο κ. Πάγκαλος επιμένει. Εγραψε καινούργιο βιβλίο το οποίο τιτλοφορείται «Τα φάγαμε όλοι μαζί – Και συνεχίζουμε να τα τρώμε» (εκδ. Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, 2018).

     

    Το 224 σελίδων βιβλίο θα το παρουσιάσει μάλιστα στις 30 Νοεμβρίου σε μια εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

     

    Φυσικά θα μιλήσει και ο συγγραφέας…




text
  • Με 830 ευρώ μισθό βλέπεις πια αλλιώς τη ζωή


    29 Μαρτίου 2024, 15:55