299
O Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Eric Vidal

Αβραμόπουλος απαντά στον Κουρτς: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte»

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2017, 11:47
O Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Eric Vidal

Αβραμόπουλος απαντά στον Κουρτς: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte»

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2017, 11:47

O Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενότητα στο θέμα της κατανομής των προσφύγων και ζήτησε να υπάρξει μια γρήγορη λύση. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο έλληνας επίτροπος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Υπεύθυνος για  τη μεταναστευτική πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν είστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα πρέπει να ασχοληθούν όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορεί μια χώρα ή λίγες χώρες να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική κρίση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου (για την πανευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων, και το σύνολο της νομοθεσίας για το άσυλο) πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο το 2018», πρόσθεσε.

Η δήλωση Αβραμόπουλου στην Die Welt έρχεται ουσιαστικά ως απάντηση στον ισχυρισμό του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς ότι η εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη θα διαιρέσει περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το να αναγκάσουμε τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν βοηθά την Ευρώπη», υποστήριξε ο Κουρτς μιλώντας στην κυριακάτικη Bild. «Η συνέχιση αυτής της πορείας θα διαιρέσει μόνο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν και πόσα άτομα δέχονται».

Από την περίοδο της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο συντηρητικός καγκελάριος Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPΟ), είχε επικρίνει έντονα την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της χώρας της σε περισσότερους από ένα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο 31χρονος Κουρτς, που έγινε την περασμένη Δευτέρα ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, συστρατεύτηκε με την άρνηση της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στις προτάσεις για την κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...