918
Ο Παύλος Γερουλάνος έδωσε μια πολιτική παράσταση α λα Ομπάμα. Ακόμα και το μαύρο σακάκι είχε την πρόνοια να το αποχωριστεί νωρίς | George Vitsaras / SOOC

«Αθήνα είσαι εσύ» και ο Γερουλάνος θέλει να σε εκπλήξει

Ο Παύλος Γερουλάνος έδωσε μια πολιτική παράσταση α λα Ομπάμα. Ακόμα και το μαύρο σακάκι είχε την πρόνοια να το αποχωριστεί νωρίς
|George Vitsaras / SOOC

«Αθήνα είσαι εσύ» και ο Γερουλάνος θέλει να σε εκπλήξει

Οταν η Αθήνα μάθαινε για πρώτη φορά ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος της, δεν περίμενε ποτέ ότι θα τον ακούσει να υπόσχεται ότι θα γίνει μπελάς, ότι θα γκρεμίσει γέφυρες και θα στηθεί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να διαμαρτυρηθεί για το χάλι των Εξαρχείων. Αστός άνθρωπος, Θεός φυλάξοι. Ποτέ μη πεις ποτέ, όμως…

Στην εκδήλωση –με πολλά vibes και ζεστό χειροκρότημα, είναι η αλήθεια– που διοργανώθηκε στον Πανελλήνιο, το βράδυ της Δευτέρας, ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε το πρόγραμμα του «Αθήνα είσαι εσύ», και εξέπληξε τονίζοντας ότι θέλει να είναι δήμαρχος ακτιβιστής, και να ‘χει για γραφείο του τον δρόμο. «Είμαστε η έκπληξη και θέλουμε να γίνουμε η ανατροπή». Αυτό, ξαναπές το.

«Δεν θα ακούσετε ποτέ από το στόμα μου, αυτό ή εκείνο δεν είναι στην αρμοδιότητα μου. Θα γίνω μπελάς στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα στηθώ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε ο Πρωθυπουργός να πάρει απόφαση να αντιμετωπίσει το θέμα των Εξαρχείων. Θα γκρεμίσω τη γέφυρα του Αγίου Νικολάου στην Αχαρνών – σύμβολο ότι ανέλαβε νέος δήμαρχος», είπε επευφημούμενος. «Δεν θα ησυχάσω αν δε ξεριζώσω κάθε κομμάτι της Χρυσής Αυγής από τον ιστό της πόλης. Πρέπει να κερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, να εμπιστευθούν ξανά τη Δημοκρατία». Το κοινό είχε ξεσηκωθεί.

Τον περίμενε άλλωστε περί τα τρία τέταρτα (αυτή η ώρα ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνιέται με τίποτε, τελικά…), και έσπευσε για χαιρετούρες, αγκαλιές και φιλιά με το που τον είδε, χαλαρό και εύχαρι. «Let me entertain you», τα μεγάφωνα έπαιζαν Ρόμπι Ουίλλιαμς.

Ο Γερουλάνος δεσμεύθηκε τέσσερις φορές για τα μελλούμενα, και εξήρε τον απερχόμενο δήμαρχο.

«Ο Γιώργος Καμίνης αφήνει πίσω του κάτι που δεν είχε: επιλογές», τόνισε, απαριθμώντας τους «άθλους» Καμίνη – τα 20 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα, κι ενώ τα χρέη αρχικώς έφθαναν τα 47 εκατομμύρια, τις απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ, τους δανειακούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο υποψήφιος δήμαρχος έδωσε διάσταση πραγματικότητας στις υποσχέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά που αφήνει ο Καμίνης δεν είναι λίγα, αν πραγματικά θέλει κανείς να παράξει πλούτο, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό.

«Θα επενδύσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας του δήμου, τα δημοτικά τέλη. Θα επενδύσουμε στην Ανακύκλωση – χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, με ειδική δομή για τα βιοαπόβλητα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, «απείλησε» ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν δοθούν στον δήμο επιλογές, δε θα διστάσει να ανοίξει τη συζήτηση για την καύση.

«Δεν θα αφήσω την Αθήνα, να πνιγεί στο σκουπίδι!», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα επενδύσουμε στα ιστορικά σημεία της πόλης, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος – οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα ήταν σημείο αναφοράς. Θα δώσω αξία σε κάθε εργαζόμενο του δήμου. Θέλω να είναι υπερήφανοι οι εργαζόμενοι, όχι απαξιωμένοι, υπό την απειλή της ιδιωτικοποίησης. Έχω μάθει να αναγνωρίζω το ταλέντο κάθε ανθρώπου. Το έκανα στην επιχείρησή μου, το έκανα στην ΕΡΤ, το έκανα στη Λυρική. Και πιστεύω βαθιά στο φιλότιμο. Θα επιβραβεύσω κάθε έναν που δουλεύει για αυτή την πόλη, και θα είμαι αμείλικτος με όσους δε σέβονται το δημόσιο χρήμα».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ» δεν χαρίστηκε, πάντως, στους μηχανισμούς του δήμου, μιλώντας για «αρρώστια». «Δεν κοστίζει τίποτε να δουλεύουν οριζόντια οι υπηρεσίες του δήμου. Να μην περιμένουμε τρεις μέρες να μαζέψει η Καθαριότητα, τα κλαδιά που μόλις κόψαμε. Δεν κοστίζει τίποτε να είναι συνδεδεμένα τα Κέντρα Φιλίας με την πρωτοβάθμια υγεία, ώστε οι γιαγιάδες και οι παππούδες να έχουν τον γιατρό δίπλα τους. Δεν κοστίζει τίποτε να κάνουμε υιοθεσίες χώρων, έχω συναντήσει εκατοντάδες Αθηναίους που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους κομμάτια της πόλης. Θα αναβαθμίσουμε 100 – 150 χώρους τους πρώτους 12 μήνες».

Έκανε, δε, σαφές ότι οραματίζεται μια πόλη ασφαλή, για την οποία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία · με φώτα παντού – «θα κάνω τις λάμπες ό,τι ήταν τα παράθυρα για τη Νέα Υόρκη», είπε. Με Πολιτισμό παντού. Με προτεραιότητα στον πεζό, τον ηλικιωμένο, τον άνθρωπο με αναπηρία. Με 10.000 νέες θέσεις parking για δίκυκλα. Και κάτι ακόμη, μείζον, που προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού: «Θα επιδιώξουμε το Μετρό ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο».

Ο ίδιος δεν άφησε παραπονεμένο κανέναν. Ούτε τις Αθηναίες μαμάδες – δυο παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά και κανένα μικρό έξω από παιδικό σταθμό. Ούτε τη ΛΟΑT κοινότητα – η Αθήνα θα ενταχθεί στο Rainbow City Network. Πολλώ δε μάλλον τους τοξικο – εξαρτημένους («ναι» στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης), τους αστέγους (κοινωνικές δομές, με ειδική φροντίδα για τους ψυχικά πάσχοντες), όσους αγαπούν να περπατούν στην πρωτεύουσα (προτεραιότητα στις δημόσιες τουαλέτες), τους φιλόζωους (μέριμνα για τα αδέσποτα).

Το πρόγραμμα του «Αθήνα είσαι εσύ» εμπεριέχει και σχέδια που θα μπορούσαν να κάνουν την κουρασμένη πόλη να ξανανιώσει: ανάπλαση από την Ομόνοια ως την πλατεία Καραϊσκάκη, με τεχνογνωσία δανεική από το ιστορικό κέντρο, αναγέννηση της Πατησίων (αυτό θα πάρει λίγο περισσότερο, το παραδέχθηκε και ο ίδιος), όρια στο Airbnb.
Στον Πανελλήνιο, το θερμόμετρο είχε ανεβεί – όποια εποχή και να πας σε αυτό το μέρος, πάντα ζέστη κάνει. Ο Γερουλάνος μετρούσε ήδη καμιά ώρα στη σκηνή. Λευκό πουκάμισο, καφέ κοτλέ παντελόνι, μαύρο σακάκι – ο ορισμός του casual chic. Είχε την πρόνοια να αποχωριστεί νωρίς το τελευταίο, με αιλουροειδή κίνηση α λα Ομπάμα.

Λίγο η σωματοδομή, λίγο ο στυλιστικός προσανατολισμός, άνετα σου ερχόταν μια εσάνς αμερικανικών εκλογών. Αν δεν ήταν από κάτω (μεταξύ άλλων) ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Λουκάς Αποστολίδης, η Αννα Καραμάνου, η Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, δεν υπήρχε περίπτωση να συνέρθεις εύκολα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...