290
Κανένα στέλεχος γρίπης των πτηνών δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κοτόπουλα (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Ασθενής με σπάνιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 15:30
Κανένα στέλεχος γρίπης των πτηνών δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κοτόπουλα (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Ασθενής με σπάνιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 15:30

Ενας 41χρονος στην επαρχία Ζιανγκσού, στα ανατολικά της Κίνας, επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου από ένα σπάνιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.

Πρόκειται για το στέλεχος H10N3, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου (NHC), η οποία ανέφερε επίσης ότι η νόσος δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, ο άνδρας, που νόσησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ήδη αναρρώσει, όπως γράφει το BBC.

Στην Κίνα υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών και κάποια από αυτά σποραδικά μολύνουν ανθρώπους, συνήθως όσους κατά την εργασία τους έχουν συχνή επαφή με πουλερικά. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το H10N3 μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ανθρώπους.

Ο άνδρας που νόσησε νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου και διαγνώστηκε με H10N3 στις 28 Μαΐου, όπως ανέφερε η NHC, δηλαδή ένα μήνα αργότερα.

Το H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας, που σημαίνει ότι προκαλεί σχετικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε πουλερικά και είναι απίθανο να προκαλέσει ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας, πρόσθεσε το NHC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απαντώντας σε ερώτηση του Reuters στη Γενεύη, δήλωσε ότι «η πηγή της έκθεσης του ασθενούς στον ιό H10N3 δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή και δεν εντοπίστηκε καμία άλλη μόλυνση κατά την επείγουσα παρακολούθηση στον τοπικό πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οσο οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν στα πουλερικά, η σποραδική μόλυνση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν αποτελεί έκπληξη, γεγονός που αποτελεί έντονη υπενθύμιση ότι η απειλή μιας πανδημίας γρίπης είναι επίμονη».

Περίπου 160 στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών έχουν αναφερθεί τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως σε άγρια ή υδρόβια πτηνά στην Ασία και σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, και κανένα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα σε κοτόπουλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...