365
Η Χέντι Λαμάρ, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «η ομορφότερη γυναίκα της εποχής της» | Adrian Curry/Zeitgeist Films

Το θρυλικό «Ecstasy» της Χέντι Λαμάρ στην φετινή Μόστρα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 19:06
Η Χέντι Λαμάρ, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «η ομορφότερη γυναίκα της εποχής της»
| Adrian Curry/Zeitgeist Films

Το θρυλικό «Ecstasy» της Χέντι Λαμάρ στην φετινή Μόστρα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 19:06

Οι κριτικές της εποχής την χαρακτήρισαν (δικαιολογημένα, αν σκεφτούμε το ότι κυκλοφόρησε το 1934, μεσούντος του Μεσοπολέμου) «άσεμνη και ηθικά επικίνδυνη» αλλά και «ανήθικη, ακατάλληλη, που προάγει τη λαγνεία».

Το «Ecstasy», η θρυλική ταινία του 1933 με την Χέντι Λαμάρ (τότε ακόμη παντελώς άσημη Χέντι Κίσλερ), που είχε σοκάρει κοινό και κριτικούς όταν είχε προβληθεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Βενετίας, επιστρέφει στη Μόστρα, 85 χρόνια μετά.

Η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της σπουδαίας ταινίας θα ανοίξει, στις 27 Αυγούστου, την αυλαία για το φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ, με τους σινεφίλ να αδημονούν για την νέα, βελτιωμένη βερσιόν, που αποκαταστάθηκε από το Τσεχικό Αρχείο Κινηματογράφου.

Η τότε 19χρονη Αυστροεβραία ηθοποιός, προτού εμφανιστεί στο Χόλιγουντ είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές και μια εξ αυτών ήταν και το τσεχικής παραγωγής «Ecstasy», όπου υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα, αλλά πεινασμένη για σεξ και έρωτα.

Το φιλμ έμεινε θρυλικό χάρη στα κοντινά πλάνα τού προσώπου τής Χέντι με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, αλλά και στις γυμνές σκηνές της – τις πρώτες στην ιστορία του σινεμά.

Η ίδια η Χέντι έγινε διάσημη σαν μια από τις πρώτες ηθοποιούς που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη και που αποκάλυψαν το στήθος τους – μιλάμε για το 1933…

Το σκάνδαλο μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που ο τότε σύζυγός της, ένας κατά 15 χρόνια μεγαλύτερος άνδρας ονόματι Φριτς Μαντλ Μπούντε, που ήταν έμπορος όπλων στην Γερμανία, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες τού φιλμ μπόρεσε προκειμένου να τις καταστρέψει, προσβεβλημένος από τη γυμνή της εμφάνιση!

Η ταινία απαγορεύτηκε όχι μόνο από τον ΑδόλφοΧίτλερ στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ, ενώ η Κίσλερ παρ’ ολίγο να αφοριστεί από τον Πάπα Πίο τον 12ο.

Λίγους μήνες μετά, η Κίσλερ εγκατέλειψε τον σύζυγό της, μετέβη στο Λονδίνο και γνώρισε τον μεγάλο παραγωγό Λούι Μάγιερ ο οποίος, αφού την πήρε μαζί του στις ΗΠΑ, στη συνέχεια επέμεινε στο να αλλάξει το όνομά της από Κίσλερ σε Λαμάρ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη διάσημη και πρόωρα χαμένη (από υπερβολική δόση ναρκωτικών) καλλονή του Βωβού Κινηματογράφου, Μπάρμπαρα Λα Μαρ.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η δεύτερη, απείρως πιο επιτυχημένη καριέρα της σε αμερικανικό πλέον έδαφος, με το Χόλιγουντ να υποκλίνεται στην ομορφιά και το υποκριτικό της ταλέντο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...