474
Ο Γιοχάνες Χαν με την Υπατη Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας βλέπει ο Γιοχάνες Χαν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 16:38
Ο Γιοχάνες Χαν με την Υπατη Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αναδιάρθρωση συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας βλέπει ο Γιοχάνες Χαν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 16:38

Μια δήλωση-«βόμβα» που θα μπορούσε να  προαναγγέλλει αναδιάρθρωση των ελληνοαλβανικών συνόρων, «εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για επαναχάραξη της θαλάσσιας οροθετικής γραμμής» έκανε ο ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Σε ομιλία του σε think-tank, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Χαν αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας , θα πρόκειται για αναδιάρθρωση θαλασσίων συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξή της δεν είναι βέβαιη.

«Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας», επισήμανε λίγο αργότερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να διευκρινίσει τις δηλώσεις Χαν.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος, «υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία! Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.  Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

«Ο κ. Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία», υπογράμμισε αντίστοιχα ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

Ράμα: Η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας θα ολοκληρωθεί

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας» εκφράζει ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...