385
To ομοίωμα της Νεφερτίτης στο Μουσείο του Βερολίνου. Κοσμήματα σαν αυτά που φορούσε η μυθική βασίλισσα της Αιγύπτου και μάλιστα φτιαγμένα την ίδια περίοδο, βρέθηκαν στην Κύπρο | Paul Zinken/picture alliance via Getty Images

Αντίγραφο κοσμήματος της Νεφερτίτης βρέθηκε στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 20:07
To ομοίωμα της Νεφερτίτης στο Μουσείο του Βερολίνου. Κοσμήματα σαν αυτά που φορούσε η μυθική βασίλισσα της Αιγύπτου και μάλιστα φτιαγμένα την ίδια περίοδο, βρέθηκαν στην Κύπρο
|Paul Zinken/picture alliance via Getty Images

Αντίγραφο κοσμήματος της Νεφερτίτης βρέθηκε στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 20:07

Ενα κόσμημα παρόμοιο με εκείνο που φέρεται να φορούσε η βασίλισσα Νεφερτίτη της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε σε δύο ταφικά μνημεία στην Κύπρο. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδα Live Science, το χρυσό κόσμημα που έχει σχέδιο λωτού δεν έχει μόνο μεγάλη ομοιότητα με ένα από τα κοσμήματα της Νεφερτίτης αλλά δημιουργήθηκε την ίδια εποχή που έζησε εκείνη δηλαδή τον 14ο αιώνα π.Χ.

Το χρυσό άνθος λωτού που βρέθηκε στην Κύπρο μοιάζει με ένα κόσμημα που φορούσε η Νεφερτίτη / P.M. Fischer and T. Bürge

Την ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι της Νέας Σουηδικής Αποστολής Κύπρου στην συνεχιζόμενη ανασκαφή που πραγματοποιείται σε δύο τάφους που ανακαλύφθηκαν το 2018 κοντά στο τέμενος Τεκέ Χαλά Σουλτάν, λίγο έξω από την Λάρνακα. Η ανασκαφή εντός των δύο τάφων έχει φέρει στο φως αυτά τα τρία χρόνια περίπου εκατό ανθρώπινα απολιθώματα και περισσότερα από 500 αντικείμενα ανάμεσα τους κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και κεραμικά.
Οπως όλα δείχνουν οι δύο τάφοι ανήκαν σε κάποιες οικογένειες της τοπικής ελίτ, πιθανότατα δύο οικογενειών που κυβερνούσαν την περιοχή, και χρησιμοποιούνταν για αρκετές γενιές. Εκεί θάβονταν τα μέλη αυτών των οικογενειών και κάθε φορά τοποθετούνταν κάποια πολύτιμα αντικείμενα του νεκρού δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικό αρχαιολογικό θησαυρό.

Ο «μικρός πρίγκιπας»

Ανάμεσα στα άλλα έχει εντοπιστεί ο σκελετός ενός μικρού αγοριού ηλικίας πέντε ετών το οποίο θάφτηκε φορώντας ένα χρυσό κολιέ, χρυσά σκουλαρίκια και μια χρυσή τιάρα.

Ενα από τα κοσμήματα που βρέθηκαν μαζί με τον σκελετό του πεντάχρονου παιδίου /P.M. Fischer and T. Bürge

«Αυτό αποδεικνύει ότι το παιδί ήταν μέλος μιας ισχυρής και πλούσιας οικογένειας» αναφέρει ο Πίτερ Φίσερ, καθηγητής ιστορικών μελετών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία που είναι ο επικεφαλής των ανασκαφών. Πολλά από τα ευρήματα έχουν ταυτοποιηθεί και είναι δημιουργίες διαφόρων πολιτισμών της Μεσογείου. Τα περισσότερα από αυτά πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές προέρχονται από την εποχή της Νεφερτίτης όπως ο χρυσός λωτός που μόλις ανακαλύφθηκε.

Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει τώρα να πραγματοποιήσει αναλύσεις στο DNA των σκελετών που έχουν εντοπιστεί ώστε να διαπιστωθεί η ηλικία αλλά και η σχέση που είχαν μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι μπορεί ανάμεσα τους να υπάρχουν άτομα διαφορετικής καταγωγής αφού η Κύπρος ήταν από την αρχαιότητα σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι οπότε θα βρίσκονταν εκεί συνεχώς άνθρωποι από πολλές περιοχές και φυλές του κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...