282
Ο ροζ πολύτιμος λίθος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε στο ορυχείο | Lucapa Diamond Company

Ανγκόλα: Ανακαλύφθηκε ροζ διαμάντι – το μεγαλύτερο των τελευταίων 300 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 08:15
Ο ροζ πολύτιμος λίθος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε στο ορυχείο
|Lucapa Diamond Company

Ανγκόλα: Ανακαλύφθηκε ροζ διαμάντι – το μεγαλύτερο των τελευταίων 300 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 08:15

Ενα μεγάλο ροζ διαμάντι 170 καρατιών βρέθηκε στην Ανγκόλα  και φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο, αυτού του χρώματος, που ανακαλύφθηκε τα τελευταία 300 χρόνια. Ο πολύτιμος λίθος ονομάστηκε «Lulo Rose» γιατί βρέθηκε στο ορυχείο διαμαντιών Lulo στην πλούσια σε διαμάντια περιοχή Λούντα Νόρτε, όπως δήλωσε στον ιστότοπο του ορυχείου Lucapa Diamond Company, ο ιδιοκτήτης του.

«Μόνο ένα στα 10.000 διαμάντια έχει ροζ χρώμα. Οπότε σίγουρα διαβάζετε ένα πολύ σπάνιο άρθρο, αφού αναφέρεται σε έναν πολύ σπάνιο πολύτιμο λίθο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lucapa, Στίβεν Γουέδερολ.

Το Lulo είναι ένα αλλουβιακό ορυχείο, που σημαίνει ότι οι πέτρες ανακτώνται από μια κοίτη ποταμού. Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αυστραλία, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου είπε στον Guardian ότι η εταιρεία Lucapa έψαχνε στους «σωλήνες κιμπερλίτη» (υπόγεια κοιτάσματα) οι οποίοι είναι η κύρια πηγή των διαμαντιών.

«Οταν βρίσκεις τόσο μεγάλα διαμάντια υψηλής αξίας σίγουρα απογειώνεται ο ενθουσιασμός σου, γι’ αυτό και τώρα αναζητούμε ακριβώς την πηγή που τα έφερε στα χέρια μας».

Lucapa Diamond Company

Ο ροζ πολύτιμος λίθος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε στο ορυχείο, μεταξύ άλλων 27 διαμαντιών 100 καρατιών και άνω, σύμφωνα με την εταιρεία Lucapa. Θα πουληθεί σε δημοπρασία, από την κρατική εταιρεία εμπορίας διαμαντιών της Ανγκόλα, Sodiam και αναμένεται να «πιάσει» πολύ υψηλή τιμή.

Το ορυχείο της Ανγκόλα είναι ένα από τα 10 κορυφαία στον κόσμο που βγάζουν διαμάντια. Πάντως, το ροζ διαμάντι μπορεί να έχει εντυπωσιακό μέγεθος, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα διαφανή, μεγαλύτερα από 1.000 καράτια. Το διαμάντι Cullinan που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 ζυγίζει 3.106 καράτια (το καράτι είναι μονάδα μέτρησης του βάρους πολύτιμων λίθων) και βρίσκεται στην κατοχή ενός Βρετανού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...