618
H 89χρονη σήμερα Τερέζα Μπορσέτι από το Μπρίντιζι, το 1997 είχε ανοίξει το σπίτι της στον τότε εμίρη του Κατάρ (ένθετη φωτο), χωρίς να ξέρει ότι ήταν ο εμίρης | Corriere della Sera

Αν ο άγνωστος που σου ζητάει βοήθεια είναι ο εμίρης του Κατάρ…

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2018, 16:06
H 89χρονη σήμερα Τερέζα Μπορσέτι από το Μπρίντιζι, το 1997 είχε ανοίξει το σπίτι της στον τότε εμίρη του Κατάρ (ένθετη φωτο), χωρίς να ξέρει ότι ήταν ο εμίρης
|Corriere della Sera

Αν ο άγνωστος που σου ζητάει βοήθεια είναι ο εμίρης του Κατάρ…

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2018, 16:06

Ακούγεται σαν παραμύθι, ή σαν παραβολή που διδάσκει την ανθρωπιά και την ανταπόδοση της γενναιοδωρίας, είναι όμως αληθινή ιστορία!

Οπως περιγράφει η ιταλική Corriere della Sera,  το 1997, ο τότε εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, γνωστός λάτρης της Αδριατικής  αλλά και του Ιονίου, βρέθηκε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας. Το υπερπολυτελές του σκάφος είχε δέσει στο λιμάνι προκειμένου να λυθεί ένα τεχνικό πρόβλημα και εκείνος αποφάσισε να κάνει μία βόλτα σαν κοινός θνητός, σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων, σαν ένας οποιοσδήποτε τουρίστας.

Σαν κοινός θνητός λοιπόν, κάποια στιγμή χρειάστηκε επειγόντως να πάει στην τουαλέτα. Εκείνη την ώρα όμως, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ της περιοχής ήταν κλειστά, κι έτσι συνειδητοποίησε από πρώτο χέρι, ότι ακόμη κι αν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, έρχεται μία στιγμή που νιώθεις πραγματικά αβοήθητος.

Τα αγχωμένα βήματά του τον οδήγησαν σε μια γειτονιά ψαράδων, κι εκεί, για καλή του τύχη, καθόταν μπροστά από την πόρτα του σπιτιού της η 68χρονη τότε, Τερέζα Μπορσέτι.

«Θέλετε κάτι, κύριε;» τον ρώτησε ευγενικά η Τερέζα, μητέρα δέκα παιδιών. «Μία τουαλέτα» απάντησε εκείνος ανακουφισμένος. «Παρακαλώ, περάστε μέσα» του είπε.

Ο εμίρης, χωρίς να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα στη γυναίκα, αφού την ευχαρίστησε, της υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε να την ξαναδεί. Μία υπόσχεση που συχνά ισοδυναμεί με λόγια του θαλασσινού αέρα, όμως εκείνος, την επόμενη μέρα, όντως πήγε στο ίδιο σημείο, αλλά η Τερέζα απουσίαζε κι έτσι δεν ξανασυναντήθηκαν.

Οπως αποδείχτηκε όμως με τον πιο μυθιστορηματικό τρόπο, ο πρώην εμίρης του Κατάρ (έχει δώσει τον θρόνο σε έναν από τους γιους του) έχει μνήμη ελέφαντα, κι έτσι, 21 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη τη σύντομη αλλά ζωτικής σημασίας «φιλοξενία» που του πρόσφερε η Τερέζα, εκείνος επέστρεψε στον τόπο της κι αυτή τη φορά, κατάφερε να τη συναντήσει!

Κατέφθασε με την καινούρια του θαλαμηγό, που ακούει στο εύηχο όνομα «Katara», έχει 124 μέτρα μήκος, ντυμένη στα λούσα μέσα-έξω και είναι αμύθητης αξίας. Η «Katara», γνωστή και στα ελληνικά ύδατα καθώς πολύ συχνά διασχίζει τα κύματα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, έκανε τον Αύγουστο του 2018 στάση στο Μπρίντιζι με μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να μάθει ο Αλ-Θάνι αν ζει η καλή του νεράιδα, που τώρα θα ήταν γιαγιούλα.

Εκπληκτοι οι ψαράδες της περιοχής είδαν έναν άνδρα που φαινόταν σημαντικός καθώς συνοδευόταν από ουκ ολίγους άνδρες ασφαλείας, να χτυπά πόρτα-πόρτα τα φτωχικά παραδοσιακά σπιτάκια, ρωτώντας αν ζει ακόμη εκεί, κι αν είναι εν ζωή, η Τερέζα Μπορσέτι.

Ο εμίρης πήρε την απάντηση που ήθελε: η 89χρονη Τερέζα ζει και βασιλεύει, λες και τόσα χρόνια περίμενε ότι εκείνος θα κρατούσε την υπόσχεσή του και θα επέστρεφε να τη συναντήσει. Η επίσκεψη του εμίρη στο φτωχικό μα φιλόξενο σπίτι της γιαγιούλας κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, κι εκείνη είχε φωνάξει και τα δέκα παιδιά της αλλά και τα περίπου τριάντα εγγόνια και δισέγγονά της, για να τους αποδείξει ότι λέει αλήθεια και δεν τα ονειρεύτηκε όλα αυτά.

Η Τερέζα κέρασε τον εκλεκτό επισκέπτη και παλιό της γνώριμο, καφέ και τοπικά γλυκίσματα. Οι οδηγίες της προσωπικής του φρουράς ήταν σαφείς: όχι βίντεο και όχι φωτογραφίες.

Ο Αλ-Θάνι της είπε πολύ συγκινημένος: «Ανοίξατε την πόρτα σας σε έναν άγνωστο που είχε ανάγκη. Αυτή είναι μία πάρα πολύ ευγενική πράξη που δεν έχω ξεχάσει».

Ανταποδίδοντας μάλιστα την ευγενική της πράξη, ο Αλ-Θάνι δεν πήγε στην επίσκεψη με άδεια χέρια. Οπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, της πήγε ένα δώρο, που όμως δεν αποκάλυψε τι είναι, «παραμένει top secret».

Κι εκτός από το δώρο που κάτι μας λέει ότι δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, προσκάλεσε επίσημα την ίδια και όλη της την πολυπληθή οικογένεια, να τον επισκεφθούν το Κατάρ στο τέλος του χρόνου. Εννοείται ότι όλα τα έξοδα του ταξιδιού είναι πληρωμένα από τον ίδιο.

Αυτά μπορούν να συμβούν σε ένα γραφικό ψαροχώρι, όταν ένας μυστηριώδης άγνωστος, σας ρωτήσει ευγενικά αν μπορεί να επισκεφθεί την τουαλέτα σας!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...