617
Το «Dilbar» διασχίζει τον Βόσπορο, το 2019 | REUTERS/Yoruk Isik

Αμβούργο: Κατασχέθηκε η υπερπολυτελής θαλαμηγός του Ουσμάνοφ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 11:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/3/2022 13:33
Το «Dilbar» διασχίζει τον Βόσπορο, το 2019
|REUTERS/Yoruk Isik

Αμβούργο: Κατασχέθηκε η υπερπολυτελής θαλαμηγός του Ουσμάνοφ

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 11:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/3/2022 13:33

Κάτι ήξερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν –φυσικά– και είχε προλάβει να πάρει το δικό του γιοτ από το Αμβούργο, πριν εισβάλει στην Ουκρανία, για να μην του το κατασχέσουν οι Γερμανοί.

Ο φίλος του όμως, Αλίσερ Ουσμάνοφ, για κάποιον λόγο δεν έκανε το ίδιο και έτσι οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το δικό του μεγαθήριο, τη θαλαμηγό «Dilbar», μήκους 156 μέτρων και αξίας 600 εκατ. δολαρίων, που βρισκόταν και αυτό στο Αμβούργο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Στον 68χρονο ρώσο δισεκατομμυριούχο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πλοίο, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Λούρσεν, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Μπλομ-Βος από τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια κάποιος εκπρόσωπος ούτε στη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων ούτε στο ναυπηγείο Μπλομ-Βος. Το Forbes ανέφερε ότι εκπρόσωποι του ρώσου επιχειρηματία δεν απάντησαν όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν το γεγονός.

Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντον Γερασένκο, έγραψε στο Telegram ότι οι Γερμανοί πρέπει να στείλουν τη θαλαμηγό στην Ουκρανία και να την μετατρέψουν σε πυραυλοφόρο καταδρομικό.

Ο Ουσμάνοφ αγόρασε το «Dilbar» το 2016 από τα γερμανικά ναυπηγεία Λούρσεν, τα οποία κατασκεύαζαν το γιοτ υπό τις οδηγίες του για 4,5 ολόκληρα χρόνια.

Τα ναυπηγεία το χαρακτήρισαν «ένα από τα πιο πολύπλοκα και δύσκολα γιοτ που έχουν κατασκευάσει ποτέ, τόσο λόγω διαστάσεων όσο και λόγω τεχνολογίας».

«Το Dilbar έχει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας στον κόσμο. Αλλά είναι ψέματα ότι έχει αντιαεροπορικούς πυραύλους», είχε πει τότε ο διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων Πέτερ Λούρσεν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σφίγγει το χέρι του Αλίσερ Ουσμάνοφ, στο Κρεμλίνο, το 2108 (EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Οπως αναφέρει ο Guardian, με χωρητικότητα 15.917 τόνων, το «Dilbar» είναι το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο γιοτ στον κόσμο και έχει πλήρωμα 96 άτομα και χώρο για 24 άτομα σε 12 σουίτες. Διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη πισίνα που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε θαλαμηγό, δύο ελικοδρόμια, σάουνα, σπα, κομμωτήριο και γυμναστήριο.

Ο ρώσος μεγιστάνας της μεταλλουργίας έχει περιουσία που υπολογίζεται σε 17,9 δισ. δολάρια, την οποία απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των ορυχείων και της μεταλλουργίας, αλλά έχει επίσης στην κατοχή του τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, μετοχές σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας, ανάμεσά τους το Twitter και το Facebook, ενώ είναι κι αυτός, όπως πολλοί ρώσοι ολιγάρχες, εξέχον μέλος μιας διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας, συγκεκριμένα της ξιφασκίας.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις σε αυτόν και σε άλλες 25 εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Τουλάχιστον πέντε θαλαμηγοί ρώσων δισεκατομμυριούχων ήταν αγκυροβολημένες ή έπλεαν την Τετάρτη στις Μαλδίβες, σύμφωνα με εταιρείες που καταγράφουν τη γεωγραφική θέση των πλοίων, καθώς η χώρα αυτή στον Ινδικό Ωκεανό δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους είναι το «Clio» του Ολεγκ Ντεριπάσκα και το «Titan» του Αλεξάντερ Αμπράμοφ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει δράση μια πολυεθνική ειδική ομάδα, με στόχο να εντοπίσει και να κατασχέσει κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

Νέα κατάσχεση ρωσικού γιοτ την Πέμπτη

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν -στενό σύμμαχο του Πούτιν- στο λιμάνι της Μεσογείου, Λα Σιοτά, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Ευχαριστούμε τους γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος αυτών που είναι κοντά στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, το γιοτ ανήκει σε εταιρία, στην οποία ο Σέτσιν ταυτοποιήθηκε ως βασικός μέτοχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...