618
Ο Πάπας Φραγκίσκος κλείνει τη βαριά πόρτα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, συμβολίζοντας το τέλος του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους» | REUTERS/Tiziana Fabi

Η στιγμή που επιλέγει ο Φραγκίσκος να συγχωρέσει την άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2016, 18:57
Ο Πάπας Φραγκίσκος κλείνει τη βαριά πόρτα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, συμβολίζοντας το τέλος του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους»
|REUTERS/Tiziana Fabi

Η στιγμή που επιλέγει ο Φραγκίσκος να συγχωρέσει την άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2016, 18:57

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάνει μία ιστορική υποχώρηση στο ζήτημα των αμβλώσεων. Οι ιερείς μπορούν πλέον να συγχωρούν την πιστή που καταφεύγει σε αυτούς για να «εξιλεωθεί» για την επιλογή της να τερματίσει μία εγκυμοσύνη. «Εξουσιοδοτώ όλους τους ιερείς με την δυνατότητα να συγχωρούν εκείνους που έχουν διαπράξει την αμαρτία και έχουν προχωρήσει σε άμβλωση», έγραψε σε επιστολή του ο ίδιος. Η υποχώρηση της Εκκλησίας γίνεται αποκλειστικά χάρη στον Ποντίφικα, στον άνθρωπο που έδωσε αρχικά στους ιερείς αυτή τη δυνατότητα στην αρχή του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους» (8 Δεκεμβρίου 2015) και που αποφάσισε να τη μονιμοποιήσει, την ημέρα που ολοκληρώθηκε το ιερό έτος, στις 20 Νοεμβρίου του 2016.

Ο 79χρονος Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε μία συμβολική στιγμή για να διασαφηνίσει ότι παρότι εξακολουθεί να είναι «αμαρτία» και «αποτρόπαιο έγκλημα», η άμβλωση είναι μία αμαρτία που συγχωρείται. Γιατί το κάνει; Αρχικά για να ελαφρύνει τη συνείδηση εκατομμυρίων γυναικών, πιστών στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που έχουν κάνει άμβλωση. Ο ίδιος άλλωστε περιέγραφε στην αρχή του έτους «το υπαρξιακό και ηθικό μαρτύριο που βιώνουν γυναίκες που έχουν τερματίσει την εγκυμοσύνη τους». Είπε ότι «συνάντησε τόσες πολλές γυναίκες που έφεραν στις ψυχές τους το τραύμα αυτής της σπαρακτικής και επώδυνης απόφασης».

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία μετριάζει τη στάση της ακριβώς τη στιγμή που επανέρχεται το μεγάλο ντιμπέιτ για τη νομιμότητα και ηθικότητα της άμβλωσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ενθαρρυμένες από την απόφαση του αργεντίνου Ποντίφικα, οι γυναίκες στην Ουγγαρία ίσως μπορέσουν να ξεσηκωθούν κατά των μέτρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση για να κάνει πιο περίπλοκες τις διαδικασίες έκτρωσης. Οι μαυροντυμένες γυναίκες της Πολωνίας που μάχονται για την τήρηση του δικαιώματός τους στην έκτρωση τους τελευταίους μήνες παίρνουν ξαφνικά μία ώθηση. Ασφαλώς δεν έχουν στο πλευρό τους την Εκκλησία, αλλά τουλάχιστον δεν την έχουν απέναντί τους.

poland1
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν τον περασμένο Οκτώβριο σε διαφορετικές πόλεις της Πολωνίας κατά του νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση (Kacper Pempel/Reuters)

Και αυτό το μήνυμα θα επηρεάσει σίγουρα το ντιμπέιτ που αργοψήνεται τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φρόντισε να βάλει στον πάγο οποιαδήποτε συζήτηση και να τηρήσει το δικαίωμα των γυναικών. Τώρα όμως, ενόψει της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2017, οι πολιτικοί που προσδιορίζονται «pro-life», δηλαδή υπέρ της ζωής και κατά της άμβλωσης, τρίβουν τα χέρια τους.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε το ζήτημα της άμβλωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υπαινισσόμενος ότι θα ανοίξει τον διάλογο που «έκλεισε» ο κ. Ομπάμα. Δεσμεύτηκε να διορίσει συντηρητικούς ανώτατους δικαστές και να θεσπίσει νόμο που θα απαγορεύει την άμβλωση ύστερα από είκοσι εβδομάδες κύησης. Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι σε περίπτωση που η χώρα του απαγορεύσει τις αμβλώσεις, οι γυναίκες που αποφασίζουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κάποιου είδους τιμωρία!

Αργότερα ανασκεύασε τις τοποθετήσεις του. Αλλά ακόμη κι αν ο ίδιος αλλάζει γνώμη από τη μία μέρα στην άλλη, δεν ισχύει το ίδιο για τα πρόσωπα που έχει επιλέξει σε θέσεις – κλειδιά της νέας κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς και το φαβορί για το υπουργείο υγείας, ο Τομ Πράις είναι ένθερμοι «pro-life» πολιτικοί. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της απαγόρευσης είναι ο νέος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς. Ως κυβερνήτης της Ιντιάνα, ο Πενς υπέγραψε ένα νομοσχέδιο -ευτυχώς δεν πέρασε- που προέβλεπε την απαγόρευση της άμβλωσης ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το έμβρυο παρουσιάζει κάποιο είδος «γενετικής ανωμαλίας». Προέβλεπε ότι ύστερα από μία έκτρωση ή μία αποβολή οι γυναίκες θα έπρεπε να φροντίζουν να κηδευτεί το νεκρό έμβρυο!

Με άλλα λόγια, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία ιστορικά αφορίζει τις γυναίκες που βάζουν τέλος σε μία αθώα ζωή, κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ανοίγοντας τον διάλογο που τρέμουν οι περισσότερες γυναίκες -και άνδρες- στον κόσμο, η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...