200
Αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Κάθε μορφή ζωής στην ήπειρο κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή | REUTERS/Ueslei Marcelino

Αλλο ένα εφιαλτικό ρεκόρ: Ο Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 10:22
Αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Κάθε μορφή ζωής στην ήπειρο κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Αλλο ένα εφιαλτικό ρεκόρ: Ο Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 10:22

Είναι πλέον μια θλιβερή ρουτίνα κάθε μήνα να ανακοινώνεται ότι ο περασμένος ήταν ανάμεσα στους πιο θερμούς –αν όχι ο θερμότερος– από όσους έχουν καταγραφεί.

Ο μήνας που πέρασε δεν είναι, δυστυχώς, εξαίρεση. Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 141 χρόνια, κατά τα οποία τηρούνται αξιόπιστα στοιχεία θερμοκρασίας από την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NOAA).

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα και οριακά μεγαλύτερη από το προηγούμενο μήνα με ρεκόρ, τον Ιανουάριο του 2016.

Σε περιοχές όπως η Σκανδιναβία και η Ρωσία, οι θερμοκρασίες ήταν μέχρι και πέντε βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο. Ακόμη και στη συνήθως κρύα χειμωνιάτικη Βοστώνη, η θερμοκρασία έφτασε ως και στους 23 βαθμούς Κελσίου, γράφει ο Guardian.

Ο πρώτος μήνας του 2020 ακολουθεί ένα εξαιρετικά θερμό 2019, το δεύτερο θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία. Αλλά και μια δεκαετία κατά την οποία σχεδόν κάθε έτος έσπαγε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Κατά τα φαινόμενα, και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ θερμός. Προ ημερών μάλιστα, στις 9 Φεβρουαρίου, στο νησί Σέιμουρ, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ανταρκτική με 20,75 βαθμούς Κελσίου! Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι καλύτερα σχεδόν από κάθε περιοχή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...