469
| SOOC

Ανατροπή στο σχέδιο «Ελευθερία» – για τους κάτω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 13:42

Ανατροπή στο σχέδιο «Ελευθερία» – για τους κάτω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 13:42

Αρχικά εκτιμούσαμε ότι δεν θα είχαμε αρκετά εμβόλια της AstraZeneca. Τώρα που θα έχουμε –έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 950.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου– δεν θα κάνουν για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Ετσι το προσεγγίζουν ήδη επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτό το ηλικιακό όριο προσανατολίζεται να καταλήξει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Ο λόγος είναι ότι στις έως τώρα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει δύο πράγματα:

α) Οτι στη Βρετανία, όπου συνεχίζονταν μέχρι πρότινος οι εμβολιασμοί και των πολιτών άνω των 65 ετών με το εμβόλιο που από κοινού ανέπτυξε η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακολουθείτο μια μάλλον παρακινδυνευμένη για τους εμβολιαζόμενους πρακτική. Ή, ακόμα χειρότερα, οι ηλικιωμένοι που εμβολιάζονταν με το σκεύασμα της AstraZeneca συμμετείχαν σε μια κλινική μελέτη εν αγνοία τους.

β) Οτι στην Ελλάδα αναγκαστικά θα αναδιαμορφωθεί άμεσα το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών, το οποίο αρχικά είχε καταρτιστεί με τη βεβαιότητα ότι οι δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης (αναμένονται από τις 10 Φεβρουαρίου) θα δοθούν στους ηλικιωμένους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη β’ φάση και ήδη εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ αναμενόταν εντός των επομένων 24ωρων να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των άνω των 75 ετών –για «τέλος της επόμενης εβδομάδας» είχε μιλήσει το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς (εδώ).

Οπως όμως ανέφερε η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλουτζά, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συνεδριάσουν πιθανότατα αύριο Παρασκευή, ώστε να υπάρξουν και επισήμως οι σχετικές ανακοινώσεις. Μοιάζει να έχει προεξοφληθεί πλέον ότι το σκεύασμα της AstraZeneca δεν θα δοθεί στους άνω των 65, όταν αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα να καταφθάνουν τα φορτία της AstraZeneca στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θα δημιουργηθεί άμεσα μια παράλληλη γραμμή εμβολιασμού, για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών ή και ευπαθών ομάδων.

 

Σύμφωνα ωστόσο με τις προτεραιότητες της επιχείρησης «Ελευθερία», κατηγορία άνω ή κάτω των 65 δεν υπάρχει. Στον σχετικό δημοσιευμένο πίνακα για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμών, υπάρχουν κατηγορίες είτε για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, είτε για άτομα από 60 έως 69 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις και προβλέψεις πρέπει να αλλάξουν και ενδεχομένως να πάει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca ακόμα πιο κάτω – στους πενηντάρηδες!

Υπάρχει ένα θετικό σε αυτήν την ανατροπή, καθώς ο «παράλληλος εμβολιασμός» νεότερων ατόμων σημαίνει ότι εμβολιάζονται άνθρωποι που κυκλοφορούν περισσότερο σε μια περίοδο που ήδη η χώρα μας απειλείται με ένα «τρίτο κύμα» της επιδημίας.

Υπάρχει βέβαια και το αρνητικό, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι άνω των 65 δεν θα έχουν προσώρας αρκετά εμβόλια.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κομβικό για τα εθνικά σχέδια εμβολιασμών, καθώς επειδή δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη είναι εύκολο να διακινηθεί και επίσης έχει μεγάλο χρονικό εύρος μεταξύ πρώτης και επαναληπτικής δόσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...