491
|

Αλιβιζάτος και Τσακυράκης σώζουν την τιμή της δημοκρατίας μας

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 6 Φεβρουαρίου 2018, 12:48

Αλιβιζάτος και Τσακυράκης σώζουν την τιμή της δημοκρατίας μας

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 6 Φεβρουαρίου 2018, 12:48

Ενώ η επικαιρότητα κινείται σε ρυθμούς συλλαλητηρίου, κάποιοι αθόρυβα και με πολλή δουλειά μάς θυμίζουν με τον δικό τους τρόπο ότι είμαστε ευρωπαϊκό κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν λεπτομέρεια.

Οι συνταγματολόγοι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης έχουν αναλάβει αμισθί τη νομική υποστήριξη  του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, του πρώτου από τους οκτώ  τούρκους στρατιωτικούς που πήρε άσυλο.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μαζί με τους άλλους επτά Tούρκους στρατιωτικούς διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Ο Οζκαϊνακτζί είχε πάρει άσυλο με απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την Άγκυρα, να κάνει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου.

Για τους δυο καθηγητές αυτός είναι ένας ακόμα αγώνας για τη δημοκρατία. Αφού συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τη Δευτέρα τα κατέθεσαν στο δικαστήριο, ενώ σύντομα αναμένεται και η τοποθέτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Με την Τουρκία να ζητά άμεσα την έκδοση των «Οκτώ», την κυβέρνηση να διεκδικεί την ακύρωση του ασύλου και τον ίδιο τον Γιάννη Μουζάλα να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, η κατάληξη της υπόθεσης δεν δείχνει δεδομένη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν.

Την είδηση είχε αναδείξει με ανάρτησή του στο Facebook ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ανακοινώνω με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη ότι την υπόθεση του τούρκου ικέτη Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, του πρώτου από τους Οκτώ που πήρε άσυλο, αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν αμισθί οι συνταγματολόγοι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης.

Μαζί με τους εξαίρετους δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που έχουν από την αρχή την υπόθεση, ο Αλιβιζάτος και ο Τσακυράκης θα πολεμήσουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά της πρωτοφανούς και απαράδεκτης αίτησης ακύρωσης του ασύλου του Σ.Ο. από την κυβέρνηση, δια χειρός Γιάννη Μουζάλα. (Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, και το νέο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας, μάχονται πάντα, και πάντα αμισθί, οι νικητές στον Άρειο Πάγο, ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος).

Μαζί με τα άλλα αισθήματα, εδώ λειτουργεί και μια συγκίνηση προσωπική. Το ποιοι είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης, το πόσο άριστοι νομικοί, εξαίρετοι δάσκαλοι, και αταλάντευτοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το ξέρουν όλοι. Για μένα όμως, είναι ταυτόχρονα δυο παλιοί καλοί φίλοι, με τους οποίους πολεμήσαμε μαζί τη δικτατορία. Με συγκινεί λοιπόν ιδιαίτερα ότι σήμερα, πάλι μαζί, εκείνοι ως νομικοί, και εγώ ως απλός πολίτης, αγωνιζόμαστε για να υπερασπίσουμε κάποιους ανθρώπους που έχει βάλει στο μάτι μια στυγνή τυραννία.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο αγώνας είναι υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας, υπέρ του νόμου.

Νίκο και Σταύρο, όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για το δίκιο των Οκτώ σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Σταύρος Τσακυράκης δεν περιμένουν καμία επιβράβευση, το μόνο σίγουρο είναι ότι σώζουν την τιμή της δημοκρατίας μας.

Αποδεικνύουν ότι σε αυτή την χώρα υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν πετούν στα σκουπίδια την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν ξεχνούν την υπεράσπιση όσων δεν έχουν φωνή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...